PAO DOGOVOR

Sanchezu je sporazum s Baskima otvorio vrata novog četverogodišnjeg mandata na čelu Španjolske

Premijer je Baskiji, sjevernoj pokrajini s 2,2 milijuna stanovnika, obećao dati veću autonomiju, što znači da će imati status ‘nacije‘

Pedro Sanchez

 John Thys/AFP

Španjolski premijer Pedro Sanchez trebao bi idući tjedan dobiti novi četverogodišnji mandat na čelu Španjolske nakon što je u petak izborio podršku Baskijske nacionalističke stranke (PNV), s kojom ima ukupno 179 zastupnika u parlamentu od 350 mjesta.

Sanchez je u zamjenu obećao dati veću autonomiju Baskiji, sjevernoj pokrajini s 2,2 milijuna stanovnika, koja će imati status "nacije". Baski će imati i vlastiti sustav socijalnog osiguranja, a država će u iduće četiri godine uložiti 100 milijuna eura u promoviranje baskijskog jezika.

To su u petak dogovorile Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), kojoj je na čelu Sanchez, i PNV.

"Mi ćemo (Sanchezu) osigurati provođenje mandata do kraja ako ispuni obećano", izjavio je PNV-ov predsjednik Andoni Ortuzar.

Mješovita komisija sastajat će se svakih šest mjeseci kako bi nadgledala provodi li se sporazum potpisan u petak.

Sanchez je dan ranije dobio i podršku katalonske separatističke stranke Zajedno za Kataloniju (JxCAT), kojoj je obećao oprost za organizatore zabranjenog referenduma o neovisnosti Katalonije, sjeveroistočne autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika, održanog 2017. Dogovoreni zakon o amnestiji trebao bi biti usvojen u španjolskom parlamentu idućih dana.

Španjolska desnica, koja ima manjinu u parlamentu, protivi se tom zakonu smatrajući da će potaknuti novi pokušaj odcjepljenja i ugroziti cjelovitost Španjolske.

U Madridu su u četvrtak navečer, sedmi dan zaredom, bili organizirani prosvjedi pred sjedištem PSOE-a. Prosvjednici su bacali čvrste predmete i upaljene bengalke prema policiji, koja je željeznim ogradama zapriječila prilaz zgradi socijalističke stranke. Uhićena su 24 prosvjednika.

Sanchez, nakon neizvjesnih izbora održanih u srpnju, ovisi o podršci stranaka koje zagovaraju neovisnost Katalonije i Baskije. Te stranke, premda se zalažu za referendum, koji ne dopušta španjolski ustavni sud, prihvatile su podržati lijevu španjolsku vladu u zamjenu za ustupke.

Sanchez je u petak dobio i podršku regionalne stranke Kanarskih otoka, čime je prešao natpolovičnu većinu od 176 zastupnika u parlamentu potrebnu za sastavljanje vlade.

Glasanje o novoj vladi u španjolskom parlamentu trebalo bi se održati idući tjedan. Ukupno 179 od 350 zastupnika reći će "da" novoj lijevoj koalicijskoj vladi, najvjerojatnije 15. ili 16. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:00