POKAZALO ISTRAŽIVANJE

Samo tri europske države povećale su broj avioputnika, beznačajna Hrvatska ni ne spominje se u reportu

Najveći skok napravila je Albanija koja je prevezla 28 posto više međunarodnih avioputnika, nego u periodu predpandemije

ilustrativna fotografija Air Albania zrakoplova 

 Nicolas Economou/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Samo tri europska aviotržišta uspjela su tijekom srpnja i kolovoza prestići brojke iz predpandemijske 2019. godine, a najveći skok napravila je Albanija koja je prevezla 28 posto više međunarodnih avioputnika, nego u periodu predpandemije.

Doduše, albanske brojke možda i nisu toliko reprezentativne jer je riječ o državi čije aviotržište čini tek jedan posto ukupnog europskog tržišta pa je u tom kontekstu onda možda važniji uspjeh koji su postigle Grčka i Turska.

One su, uz Albaniju, jedine u Europi zabilježile rast, i to Grčka od devet, a Turska od dva posto više međunarodnih avioputnika, pokazalo je istraživanje analitičke kompanije ForwardKeys, dok je Hrvatska, kao autodestinacija, analitičarima očito bila toliko beznačajna da je nisu čak niti uključili u report.

Ipak, spominje se naprimjer Slovenija koja bilježi pad broja putnika od sedam posto, pad prema Islandu je osam, a Portugal kaska za deset posto.

Listu najuspješnijih city break destinacija tako predvodi Istanbul koji jedini bilježi porast, doduše samo od dva posto, i to poglavito zbog devalvacije lire te otvorenosti prema ruskom tržištu s kojega su ukinute gotovo sve aviolinije prema Europi.

Rusi su na ljeto 2019. godine činili četiri posto svih europskih dolazaka, no sad su te brojke dramatično pale.

Detaljnija analiza pokazuje kako se prema podacima ForwardKeysa najotpornijim aviotržištem pokazala Grčka, a slijede je Poljska, Španjolska, UK, Danska i Portugal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:24