‘OČEKUJTE NAJGORE‘

SAD tvrdi da Rusi pripremaju tajnu operaciju: ‘Imamo dokaze, to će im biti izgovor za invaziju na Ukrajinu‘

Američki dužnosnik kaže kako imaju dokaze da su operativci obučeni za ratovanje i korištenje eksploziva za sabotaže protiv ruskih snaga

Ruska vojna vježba/Ilustracija

 AFP

Sjedinjene Američke Države imaju informacije koje upućuju na to da je Rusija odabrala skupinu operativaca kako bi proveli operaciju 'pod lažnom zastavom' (false-flag operation, tajna operacija koja se provodi tako da se čini da je provodi netko drugi) u istočnoj Ukrajini, u pokušaju da stvori izgovor za invaziju, rekao je američki dužnosnik za CNN u petak.

Dužnosnik kaže kako SAD ima dokaze da su operativci obučeni za ratovanje po gradu i korištenje eksploziva za izvođenje sabotaže protiv ruskih snaga.

Ova tvrdnja, izvještava CNN, podsjeća na izjavu koju je u petak objavilo ukrajinsko Ministarstvo obrane, a u kojoj se navodi da ruske specijalne službe pripremaju provokacije protiv ruskih snaga s namjerom da ih pripišu Ukrajini.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan iznio je te obavještajne podatke tijekom briefinga s novinarima u četvrtak.

'Vidjeli smo ovo 2014. godine'

Rekao je kako je američka obavještajna zajednica konstruirala informacije da Rusija postavlja temelje za mogućnost stvaranja izgovora za invaziju.

"Vidjeli smo ovaj scenarij 2014. godine. Oni ponovo pripremaju takav scenarij i naša administracija će doći do dodatnih pojedinosti o tome što prepoznajemo kao potencijalno postavljanje izgovora, a što ćemo podijeliti s novinarima tijekom iduća 24 sata".

Ukrajinsko ministarstvo obrane je u priopćenju u petak navelo da "vojne jedinice zemlje agresora i njezini sateliti primaju naredbe da se pripreme za takve provokacije".

image

Ruske snage na granici s Ukrajinom

Handout/AFP

Ovi američki obavještajni podaci stižu nakon tjedan dana diplomatskih susreta između ruskih i zapadnih dužnosnika o pitanju ruskog gomilanja desetaka tisuća vojnika duž ukrajinske granice.

No, razgovori nisu doveli ni do kakvog napretka, budući da se Rusija ne želi obvezati na deeskalaciju, a američki i NATO dužnosnici su istaknuli da zahtjevi Moskve - uključujući i onaj da NATO nikada ne primi Ukrajinu u savez - nisu mogli biti tema pregovora.

Američki dužnosnik kaže kako administracija predsjednika Joea Bidena vjeruje da se Rusija možda priprema za invaziju na Ukrajinu "koja bi mogla rezultirati širokim kršenjem ljudskih prava i ratnim zločinima, ukoliko diplomacija ne ispuni svoje ciljeve".

Propali pregovori

"Ruska vojska planira krenuti s ovim aktivnostima nekoliko tjedana prije vojne invazije, koja bi mogla započeti između sredine siječnja i sredine veljače", rekao je dužnosnik. "Ovaj scenarij smo vidjeli 2014. u vezi Krima".

SAD također primjećuje da su ruski influenceri počele pripremati rusku publiku na intervenciju, kazao je dužnosnik, naglašavajući narativ o pogoršanju ljudskih prava u Ukrajini i povećanju militantnosti ukrajinskih čelnika.

"Tijekom prosinca, sadržaj na ruskom jeziku na društvenim mrežama koji pokriva sva tri narativa porastao je na prosječnih gotovo 3500 postova dnevno, što je povećanje od 200 posto u odnosu na dnevni prosjek u studenom", istaknuo je dužnosnik.

Američki, NATO i europski dužnosnici održali su ovog tjedna važne sastanke s ruskim dužnosnicima. Nakon čak tri susreta u četvrtak, obje su strane imale pesimističan stav prema svemu.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova sugerirao je da su razgovori stigli u "slijepu ulicu" te da ne vidi razlog za nastavak, dok je visoki američki dužnosnik nakon diplomatskih sastanaka upozorio da se "ratni bubanj čuje glasno".

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak da Rusija vjeruje kako će NATO pojačati svoje aktivnosti duž svoje granice s Ukrajinom ukoliko Moskva ne posluša zahtjeve Zapada.

Kibernetički napad na stranice ukrajinske vlade: 'Očekujte najgore'

"Dok su naši prijedlozi usmjereni na smanjenje vojne konfrontacije, deeskalaciju cjelokupne situacije u Europi, na Zapadu se događa upravo suprotno. Članice NATO-a pojačavaju svoje snage i zrakoplovstvo. Na područjima koja su u neposrednoj blizini Ukrajine, na Crnom moru, razmjer vježbi se u posljednje vrijeme višestruko povećao”, rekao je Lavrov.

Brojne ukrajinske vladine internetske stranice u petak su pogođene kibernetičkim napadom, što je razvoj događaja za koji su europski dužnosnici upozorili da bi mogao još više pojačati napetosti u Ukrajini.

Internetske stranice ukrajinske vlade, uključujući Ministarstvo vanjskih poslova, bile meta napada s prijetećim tekstom koji poručuje Ukrajincima da "strahuju i očekuju najgore". Ukrajinska vlada rekla je kako se čini da iza napada stoji Rusija.

Dužnosnik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost izjavio je da je predsjednik Biden obaviješten o napadu. Dužnosnik je kazao da SAD još nema pojedinosti napada, ali da će pružiti Ukrajini svu potporu koja joj je potrebna.

Glavni diplomat Europske unije Josep Borrell osudio je kibernetički napad, upozorivši da doprinosi "već napetoj situaciji" u regiji.

Na pitanje stoje li iza napada ruski vladini ili nevladini akteri, Borrell je odgovorio da, iako ne želi "upirati prstom", postoji "određena vjerojatnost odakle su došli".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:53