ZBOG RASTA CIJENA

SAD nastavlja bušenje nafte i plina na državnom zemljištu usprkos izbornom obećanju Joea Bidena

"I usput... Nema više bušenja na zemljištu savezne vlade. Točka, točka, točka", govorio je Biden u kampanji

Joe Biden

 Mandel Ngan/AFP

Bidenova administracija u petak je priopćila da je nastavila planove istraživanja i eksploatacije nafte i plina na zemljištu u vlasništvu savezne vlade, što predstavlja kršenje predizbornog obećanja demokratskog predsjednika.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da će otpriike 144 tisuće hektara zemljištva u vlasništvu savezne vlade biti na raspolaganju za bušenje nafte i plina kroz zakup u devet saveznih država.

Tvrtke će pak morati davati saveznoj vladi 18,75 posto prihoda od nafte i plina sa zakupljenog zemljišta, što je porast u odnosu na 12,5 posto koliko su do sada trebale plaćati.

Po prvi puta u mandatu predsjednika Joea Bidena savezna će vlada ponuditi u zakup zemlju za eksploatiranje nafte i plina, navodi New York Times.

"Način na koji upravljamo našim javnim zemljištem i vodama govori sve o tome što cijenimo kao zemlja", rekla je ministrica unutarnjih poslova Deb Haaland.

Biden je nekoliko puta u predsjedničkoj kampanji obećao da će zaustaviti aukcije za bušenje nafte na saveznoj zemlji, što su na sudu pokušale osporiti republikanske savezne države.

Na predizbornom skupu u Hudsonu (New Hampshire) u veljači 2020. Biden je poručio okupljenim pristašama kako više neće biti bušenja nafte na državnom zemljištu.

"I usput... Nema više bušenja na zemljištu savezne vlade. Točka, točka, točka", kazao je tada Biden.

Odluka ministarstva unutarnjih poslova posljednji je u nizu poteza Bidenove administracije uvedenih zbog rastućih cijena energenata.

Ranije je SAD najavio puštanje u promet nafte iz strateških rezervi kako bi se povećala ponuda na tržištu i smanjila cijena nafte.

Posljednji su potez kritizale skupine za zaštitu okoliša, dok ga je naftna industrija označila kao potez u pravom smjeru, ističući da su potrebne snažnije mjere.

Predsjednica Centra za biološku raznolikost Randi Spivak poručila je da je riječ o "nepromišljenom neuspjehu klimatskog vodstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 15:37