KONAČNI REZULTATI

Sad je i službeno, Poljska je glasala za - zaokret! PiS-u najviše glasova, ali nema partnere za koaliciju

No PiS će se mučiti kako pronaći partnere, a Konfederacija će vjerojatno dobiti premalo mjesta da pomogne

Donald Tusk 

 Janek Skarzynski/AFP

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima, ali nije uspjela dobiti većinu, pokazuju konačni službeni rezultati objavljeni u utorak, koji su potvrdili da bi liberalna oporba mogla formirati iduću vladu.

Nacionalistička i socijalno konzervativna stranka PiS osvojila je u nedjelju 35,38 posto glasova, a liberalna Građanska koalicija (KO) na drugom je mjestu s 30,70 posto.

Stranka Treći put s desnog centra zauzela je treće mjesto s 14,40 posto glasova, Nova ljevica dobila je 8,61 posto, a za krajnje desnu Konfederaciju glasovalo je 7,16 posto birača.

Građanska koalicija, Nova ljevica i Treći način rekli su da su spremni formirati koalicijsku vladu i početi razgovore nakon objave službenih rezultata.

Predsjednik Andrzej Duda, saveznik PiS-a, izjavio je prije glasanja da će dati prvu priliku za formiranje nove vlade pobjedničkoj stranci.

No PiS će se mučiti kako pronaći partnere, a Konfederacija će vjerojatno dobiti premalo mjesta da pomogne.

KO i njezini saveznici također bi trebali osvojiti jasnu većinu u gornjem domu parlamenta od 100 mjesta, odnosno Senatu.

Tri oporbene stranke predstavile su jednu listu kandidata za gornji dom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:27