REPUBLIKANSKI IZAZIVAČ OBAMI

Sad je i službeno: Mitt Romney je prvi mormon koji može ući u Bijelu kuću

 AFP PHOTO/Emmanuel Dunand

Sad je i službeno: Mitt Romney bit će republikanski izazivač Baracku Obami na predsjedničkim izborima u studenom.

Uvjerljiva pobjeda

Uvjerljivo je pobijedio na unutarstranačkim izborima u Teksasu i osigurao 1144 delegata za nominaciju u Republikanskoj stranci na konvenciji u kolovozu. Sve dalje je formalnost, a Romney kreće u predizbornu utrku s Obamom u trenutku kada ankete pokazuju da su gotovo izjednačeni.

On je prvi mormon koji se tako visoko uzdignuo u američkoj politici, doguravši do kandidata za predsjednika. Romney će kampanju voditi oko gospodarstva, optužujući Obamu da nema iskustva s radom u privatnom sektoru i da je to glavni razlog što na ekonomskom području nije postigao uspjeh.

Optužbe protiv Obame

Kao poslovni čovjek koji je u biznisu 25 godina Romney tvrdi da ima uspješne recepte za uspon gospodarstva. Odmah nakon pobjede u Teksasu Romney je zaoštrio retoriku protiv Obame i optužio ga da rasipa novac poreznih obveznika na spas tvrtki poput Solyndre, koje se ne mogu spasiti. Tvrdi i da ima mlak odnos prema sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, što je dovelo i do zločina u Huli. Republikanci zbijaju redove, uz parolu “moramo se boriti za svaki glas”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 01:34