STIPE MESIĆ

‘Sad imate te nasljednike koji misle da je u svijetu sazrijelo vrijeme da se ponovno dijeli BiH‘

Bivši predsjednik Hrvatske također smatra da je Kosovo ‘tehničko pitanje‘ i da Srbija ni na koji način ne može doći do Kosova

Stjepan Mesić

 Davor Pongracic/CROPIX

- Problem naše regije, a on se kasnije reflektira i na druge, jest taj što u vrijeme raspada Jugoslavije, Srbija, koja je započela rat, poslije njega nije doživjela katarzu, ocijenio je u razgovoru s novinarima u Bakuu bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, javlja Fena, a prenosi Al Jazeera Balkans.

- I oni koji su došli na vlast u Srbiji nisu bili protiv Slobodana Miloševića zato što je išao u rat, nego zbog toga što nije pobijedio u ratu, rekao je Mesić, jedan od sudionika 8. Baku foruma.

Po njegovim riječima, na drugoj strani je Hrvatska koja je dobrim dijelom zadržala odnose koji su bili za vrijeme Franje Tuđmana, koji je s Miloševićem zajedno dijelio BiH.

- Sad imate te nasljednike koji misle da je u svijetu sazrijelo vrijeme da se ponovno dijeli BiH, upozorio je.

Istaknuo je i pitanje nepriznavanja Kosova u čemu je srpska politika “vrlo agresivna”. Međutim, Kosovo je, smatra on, “tehničko pitanje” i Srbija ni na koji način ne može doći do Kosova.

- To je jedna iluzija, smatra Mesić.

Ali tu je i pokušaj da se Crna Gora ponovno vrati u jedan odnos prema Srbiji.

- Probali su sa svime i sad su odlučili na vjerskom planu poremetiti odnose koji su uspostavljeni u Crnoj Gori. To je, čini mi se, prolazno, ali sve to ostavlja veliku nervozu u regiji, izjavio je Mesić.

Tu dobrim dijelom krivom smatra i Europsku uniju jer nije riješila neke svoje unutarnje probleme.

- Europska unija danas nema lidera koji ima viziju. Imate činovnike koji održavaju stvari, ali ne nude izlaz. Nemamo lidere koji će povući zemlje koje nisu u Europskoj uniji da što brže uđu u EU. Na jednoj strani izgubio se entuzijazam onih koji žele u EU, a na drugoj imate zamor od pridruživanja. Očito je da ti lideri ne znaju da je sudbina Europe u njezinu ujedinjavanju. Sve ovo zadržavanje proširenja Europske unije šteti samoj EU i svjetskoj politici, zaključio je Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:36