BITKA PROTIV KORONE

SAD će potrošiti tri milijarde dolara na razvoj lijekova protiv covida: Očekuje se da će biti dostupni do kraja godine

Ti bi se lijekovi koristili za ublažavanje simptoma kod oboljelih osoba
 Sameer Al-DOUMY/AFP

Sjedinjene Američke Države potrošit će 3,2 milijarde američkih dolara na daljnji razvoj antiviralnih lijekova protiv covida-19, piše The Associated Press.

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti dr. Anthony Fauci u četvrtak je rekao da će ta investicija biti dio novog "antiviralnog programa za pandemije", programa u sklopu kojeg će se razvijati lijekovi za liječenje simptoma koje uzrokuju potencijalno opasni virusi poput koronavirusa SARS-CoV-2.

Spomenuti lijekovi mogli bi biti dostupni do kraja 2021. godine, ali pod uvjetom da prođu sva potrebna klinička ispitivanja.

Fauci je rekao da će novi program služiti za ubrzavanje već započetih procesa, ali i za razvijanje novih terapija za borbu protiv drugih virusa.

- Malo je terapija za mnoge viruse koji imaju pandemijski potencijal - rekao je Fauci te dodao da su cjepiva i dalje glavna oružja za borbu protiv istih.

The New York Times prvi je u četvrtak izvijestio o planovima administracije američkog predsjednika Joea Bidena. Dužnosnik koji je Timesu otkrio spomenutu informaciju nije imenovan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:39