LJUTIT JE I FRANJO

Sablazan u Vatikanu: Anglikanski biskup sjeo na prijestolje na koje smije samo papa

Skupina od pedesetak anglikanskih svećenika održala je liturgiju u Katedralnoj nadbazilici Presvetog Spasitelja, primacijalnoj stolnici Rima i sve Katoličke crkve

Katedralna nadbazilika Presvetog Spasitelja

 Mb_photo/Alamy/Alamy/Profimedia/Mb_photo/alamy/alamy/profimedia

Sablazan je u katoličkim crkvenim krugovima izazvala vijest da je skupina od pedesetak anglikanskih svećenika, predvođena svojim biskupom, u utorak održala liturgiju u, primacijalnoj stolnici Rima i sve Katoličke crkve, koju Rimljani kolokvijalno zovu Sv. Ivan u Lateranu.

Još je veću sablazan izazvala vijest da je, za tog bogoslužja, anglikanski biskup sjedio na prijestolju (katedri) u koru Sv. Ivana, rezerviranome isključivo za vladajućeg papu, gdje ne smije sjesti ni kardinal vikar.

U prislonjenoj Lateranskoj palači pape su stolovali dobru tisuću godina, a sada su i crkva i palača eksklava Države Vatikanskoga Grada i sjedište rimskog kardinala vikara, koji upravlja dijelom Nadbiskupije rimske na talijanskom ozemlju.

Po katoličkome kanonskom pravu nije dopustivo bogoslužje protestantske konfesije u katoličkom hramu. Naime, za Katoličku crkvu protestantski svećenici nisu punovažno zaređeni.

U Rimu pišu da je ljut i papa Frane. On je prije dva mjeseca, nezadovoljan neradom i neredom u Vikarijatu, kadrovski i proceduralno protresao lateransku strukturu.

Groteskno se doima podatak da je sav taj skandal rezultat "pogreške u komunikaciji", kako u ime Lateranskog kaptola objašnjava u isprici kapitularni vikar Guerino Di Tora. Naime, čini se da je u Lateran molbu svoga londonskog prijatelja prenio neki rimski svećenik, koji je smetnuo s uma specificirati jesu li posrijedi anglikanci ili katolici. Stoga ni u Lateranu nisu shvatili da je riječ o anglikanskome, dakle protestantskom kleru, a ne o katoličkome, kojeg također ima u Engleskoj. Ondje anglikance duhovno predvodi nadbiskup u Canterburyju (nominalni poglavar im je kralj Charles III), a katolike nadbiskup u Westminsteru (poglavar im je papa Frane).

Sablazan se zbila baš u trenutku kada su ekumenski odnosi tih dviju crkava dobri. Javljeno je, na primjer, da će procesiju za krunidbu Charlesa III predvoditi križ koji je sadašnji kralj, tada još knez velški, darovao anglikanskoj Velškoj crkvi o stogodišnjici njezina osamostaljenja od Engleske crkve. U taj križ su ugrađena dva fragmenta navodnoga Pravog Križa (jedan dug centimetar, drugi dug 5 centimetara, i oni spojeni u obliku križa). Te fragmente darovao je Papa Charlesu, kao poglavaru Anglikanske crkve, u sklopu ekumenske suradnje. Nakon krunidbe taj križ ostaje u suvlasništvu Anglikanske crkve i Katoličke crkve u Engleskoj, "u ekumenskom duhu", pišu u Velikoj Britaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:04