DISKRIMINACIJA

Ružni incidenti na čuvenim plažama: ‘Ako date ‘pogrešno‘ ime, za vas nema ležaljke!‘

‘S imenom koje zvuči afrički, mjesto je bilo popunjeno. Kad sam opet nazvao i dao im francusko ime odjednom je bilo mjesta‘

Ilustracija, plaža u Nici

 Phil Nijhuis/Afp/Profimedia/Phil Nijhuis/Afp/Profimedia

Antirasistički aktivisti koji su skriveno snimali privatne plaže na Azurnoj obali planiraju pokrenuti tužbu zbog diskriminacije na francuskoj rivijeri, piše The Guardian.

SOS-Racisme je poslao parove različitih etničkih pozadina na ekskluzivne popularne točke na obali, a koristili su skrivene kamere kako bi snimili kako je koji prošao.

Jednom paru kojeg opisuju kao ‘sjeverno-afričkog izgleda‘, a zatražio je ležaljku za sunčanje, rečeno je da su sve rezervirane. Nekoliko minuta kasnije bijeli par koji je imao isti zahtjev na istoj privatnoj plaži je dobio ležaljke u prvom redu pored mora.

Drugi aktivisti kažu da nisu bili u mogućnosti da rezerviraju ležaljku ako bi se predstavili imenom koje zvuči strano.

- S imenom koje zvuči afrički, mjesto je bilo popunjeno. Kad sam opet nazvao i dao im francusko ime odjednom je bilo mjesta, jedan od njih je rekao za Le Monde.

SOS-Racisme je od 1990-ih izveo slične skrivene operacije kako bi prokazao diskriminaciju, ali ovo je prvi put da je testirao privatne plaže na rivijeri.

Tvrde da trećina privatnih plaža u Juan-les-Pinsu i Antibesu diskriminira protivno zakonu, a dvije trećine noćnih klubova i barova koji su testirani u Marseilleu i Aix en-Provenceu kreiraju ilegalnu selekciju klijenata prema njihovom porijeklu.

- Otkrili smo da diskriminacija može biti bazirana na odijevanju, boji kože, fizičkom izgledu i porijeklu osobe. To nije fer i neprihvatljivo je živjeti tako, kazala je Karima Es-slimani iz SOS Racisme NIce za francusku televiziju nakon testiranja plaža.

Iz organizacije kažu da stvaraju arhivu koju će predati odvjetnicima.

- Radimo s odvjetnicima volonterima kojima treba puno detalja da bi pokrenuli pravne postupke protiv ovih plaža.

Također će upotrijebiti ove informacije kako bi kreirali godišnje izvještaje koji pokazuju diskriminaciju po regijama, dodala je Paula Cornette iz SOS Racismea.

- Ova situacija je rezultat jasnog neuspjeha vlasti u kažnjavanju rasne diskriminacije, kazao je novinarima Dominique Sopo, predsjednik SOS Racismea

Kazao je da će podaci koje je organizacija prikupila biti poslani policiji i lokalnim vlastima. - Pažljivo ćemo pratiti situaciju da bi mogli odlučiti kakve pravne posljedice slijede, dodao je Sopo.

SOS-Racisme nije imenovao privatne tvrtke koje je posjetio u Juan-les-Pinsu i Antibesu. Lokalni turistički ured i vijećnica u Antibesu su zamoljeni za komentar.

Izvješće Nacionalnog savjetodavnog vijeća za ljudska prava o rasizmu u Francuskoj, koje je objavljeno prošli mjesec, tvrdi da francusko društvo postaje tolerantnije. Postavilo je godišnji ‘indeks tolerancije‘ na stupanj 68 od 100, najviše ikad, kaže glavna tajnica vijeća Magali Lafourcade.

Kako god bilo, izvijestili su da je predrasuda prema određenim zajednicama, uključujući muslimane i Rome, još uvijek mnogo.

Ovo vijeće kaže da oko 1,2 milijuna ljudi postaje žrtvama rasno motivirane agresije svake godine u Francuskoj, dok postoji samo 1000 presuda na sudu za ove prijestupe, često zbog nespremnosti žrtava da prijave napade policiji.

- Vidimo da postoji neuspjeh institucija da shvate da je ovo kriminalni problem, kazala je Lafourcade. - Ako postoji puno pritužbi, puno tužbi i puno presuda, možemo se nadati da će incidenata biti manje, dodala je, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:26