PREKO DONJEG RUBLJA!

Ruski tajni agent greškom otkrio Navaljnom kako su ga otrovali, detalji su nevjerojatni!

Opozicijski čelnik, koji se još oporavlja u bolnici u Njemačkoj, pripadnika elitne skupine trovača uspio je uvjeriti da mu je nadređeni
 Handout/Instagram account @navalny/AFP

Ruski tajni agent otkrio je kako je smrtonosni bojni otrov Novičok, kojim je otrovao opozicijskog lidera Alekseja Navaljnog, postavljen u njegovo donje rublje.

Otkrio je to američki CNN, nakon što je ta poznata mreža objavila veliki istraživački članak u suradnji s istraživačkim novinarima Bellingcata, a u kojem su detaljno otkriveni načini na koje ruske tajne službe truju svoje političke protivnike, a u čemu sudjeluju pripadnici elitnog odjela zaduženog za elimiranje protivnika bojnim otrovima.

Agent koji je identificiran kao Konstantin Kudrijavtsev sve je objasnio u telefonskom razgovoru. Mislio je da se radi o "debriefingu", odnosno, da nakon obavljene misije razgovara sa svojim šefovima iz Nacionalnog sigurnosnog vijeća, dok je zapravo razgovarao s Navaljnim. Otkrio je tada kako su i drugi agenti bili uključeni u pokušaj ubojstva ruskog oporbenjaka koji je jedva preživio napad u kolovozu ove godine, te da su njega poslali kako bi "raščistio stvari".

Cinično obraćanje

Navaljni je godinama ukazivao na zloporabu moći i korupciju u vladavini predsjednika Vladimira Putina. Predsjednik je načelno potvrdio da su agenti ruske tajne službe FSB pratili Navaljnog, no odbio je optužbe da bi ga oni htjeli ubiti. U poprilično ciničnom obraćanju rekao je kako bi Navaljni "zasigurno bio mrtav da su ga ruske tajne službe htjele ubiti.

Istraga Bellingcata i CNN-a pronašla je dokaze da su FSB-ovi agenti specijalizirani za otrove, njih najmanje deset, pratili Navaljnog više od tri godine. Novinari su uspjeli ući u trag tim osobama te su ih pokušali kontaktirati, kao i njihove nadređene. Jedan od njih, agent Oleg Tayakin, zalupio im je vrata pred nosom kada su mu pokušali postaviti pitanja, dok drugi nisu ni odgovarali na opetovane pozive. U isto vrijeme, vlastitu istragu provodio je i Navaljni. Kada je agentima rekao tko je, trenutno su mu poklopili slušalicu. No, u slučaju Kudrijavsteva odlučio se za drugačiji pristup, svojevrsnu prikrivenu operaciju.

Kako piše CNN, Navaljni, koji se još uvijek od teškog trovanja oporavlja u bolnici u Njemačkoj, predstavio se kao visoki dužnosnik Nacionalnog sigurnosnog vijeća koji radi na analizi akcije trovanja. Pritom je posebnim softverom svoj telefonski broj prikrio, učinivši ga da nalikuje onom sjedištu FSB-a.

Agent je povjerovao u priču, a Navaljni mu je, brzo, agresivno i uvjerljivo rekao kako zahtijeva kratko i jasno objašnjenje zašto je akcija ubojstva propala.

Kudrijatsvev je na to pitanje odgovarao punih 45 minuta u kojima je nedvojbeno potvrdio vezu između trovanja i FSB-a. Na trenutke je ipak bio malo skeptičan što se ovakav razgovor vodi nezaštićenom linijom, rekavši kako će sve "biti raspravljeno na najvišoj razini". Agent je ipak otkrio neke šokantne i javnosti dosad nepoznate detalje. Rekao je kako je otrov postavljen u Navaljnijevo donje rublje s unutarnje strane, jer se radi o najosjetljivijem komadu odjeće koji je u izravnom kontaktu s organizmom.

Toksikolozi koje su novinari kontaktirali potvrdili su da se Novičok na taj način može apsorbirati u organizam kada se žrtva počne znojiti.

Kako bi došli do ovog otkrića, novinari su analizirali više tisuća telefonskih razgovora te dokumenata koji su ukazivali na vezu između trovanja i FSB-ovog elitnog odreda za trovanja. Ustanovili su da je kobne večeri, kada je Navaljni otrovan, na samo nekoliko stotina metara od njegovog hotela bio ruski agent iz tog odreda, Aleksej Aleksandrov.

Potvrdio je to u tajno snimanom razgovoru i agent Kudrijavstev.

CNN ističe kako ne mogu potvrditi da je i Kudrijavstvev bio u Tomsku u kritičnom trenutku, no pozivi kojima raspolažu dokazuju da je imao jasna saznanja o trovanju te je bio uključen u operaciju "čišćenja" kako bi se minimalizirala mogućnost pronalaska tragova trovanja.

'Sve je pošlo po zlu'

Navaljni je, podsjetimo, naglo osjetio simptome trovanja tijekom leta u Moskvu, zbog čega je pilot zrakoplov hitno preusmjerio u najbližu zračnu luku u Omsku, gdje je disidentu odmah pružena liječnička pomoć. Da je zrakoplov nastavio prema Moskvi, Navaljni bi do slijetanja sigurno umro, smatraju toskikolozi.

- To je dug let, da zrakoplov nije sletio rezultat bi sigurno bio drugačiji - rekao je Kudrijavstvev tijekom telefonskog razgovora.

Dodao je kako nitko nije očekivao ovakav razvoj situacije, te da je sve pošlo po zlu.

Lažni šef tajne službe pitao ga je i kakvo je bilo doziranje otrova, na što je agent rekao kako je, prema njegovim saznanjima, dana i veća doza nego što je uobičajeno.

Kudrijavstveva biografija ističe kako je specijalist za kemijska i biološka oružja. Diplomirao je na ruskoj Akademiji za kemijsku obranu, a kasnije je radio u famoznom ruskom "42. centru Ministarstva obrane", specijaliziranom za biološku sigurnost.

Novinari su utvrdili i da je dio agenata "operiralo" oko Navaljnog i u Omsku, danima nakon prvog pokušaja trovanja. Kudrijatsvev je u Omsk doputovao pet dana nakon trovanja. Pokušali su ukloniti sve tragove otrova s njegove odjeće.

Navaljni je sa svojim timom u nekoliko navrata tražio da mu se vrati odjeća koja je s njega skinuta, no ruske vlasti to su uvijek odbijale. U telefonskom razgovoru Kudrijavtsev je izričito rekao kako je od "Mashakova" dobio upute da se ponajviše posveti njegovom donjem rublju.

Stanislav Mashakov tijekom istrage označen je kao znanstvenik na čelu tima za trovanja, baziranog u FSB-ovom odjelu za kriminalistiku u predgrađu Moskve. Ranije je radio kao pukovnik u Institutu Shikhany, koji se još od sovjetskih vremena bavi istraživanjem kemijskog oružja.

Novinarska istraga dalje je pokazala kako su članovi ruskog "otrovnog tima" Navaljnog pratili na najmanje trideset putovanja izvan Moskve od 2017., te da su bili u bliskom kontaktu sa ruskim laboratorijima specijaliziranim za nervne agense.

Putin i drugi ruski dužnosnici očekivano su demantirali otkriće ustvrdivši kako se radi o nastavku kampanje zapadnjačkih obavještajnih agencija. Putin je cijelu priču nazvao "smećem koje se servira građanima kako bi se narušilo povjerenje u vlast".

Sam Navaljni rekao je kako nije ni očekivao da će novi podaci uroditi značajnijim obratom u slučaju, no, dodao je, šokiran je što je uspio razgovarati s jednim od tajnih agenata.

- Dijelom se radilo o sreći. Učinilo mi se da se on uopće ne osjeća kao pripadnik tima ubojica, već kao običan zaposlenik agencije koja radi svoj posao - kazao je. Istaknuo je kako mu je Kurdijatsvev, kao "svom nadređenom", rekao da je Navaljni "vrlo oprezna osoba koja je u velikom strahu te povremeno mijenja sobe u kojima odsjeda kako bi bio siguran".

- Nije vjerojatno da je bio svjestan ikoga od članova našeg tima, oko toga smo vrlo striktni, redovito mijenjamo odjeću i izgled - kazao je, vjerujući da razgovara sa jednim od viših agenata.

Navaljni je to povrdio rekavši kako, kada su mu pokazali fotografije pripadnika tima za trovanje, nikoga nije mogao prepoznati. Kurdijavtsev i Kremlj zasad nisu komentirali novinarsko otkriće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 09:49