GRCI DIGLI UZBUNU

‘Ruski projektil je eksplodirao 150 metara od našeg premijera, gađali su Zelenskog!‘

Zelenski i Mitsotakis bili su u posjeti luci Odesa oko 10.40 sati kada su se čule sirene

Volodimir Zelenski i Kyriakos Mitsotakis

 Handout/Afp

Čini se da je ruski napad projektilima u Odesi bio usmjeren prema ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, koji se u lučkom gradu na Crnom moru sastao s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, rekli su grčki dužnosnici za portal Protothema, a prenosi Washington Post.

Zelenski i članovi grčkog izaslanstva nisu ozlijeđeni, a projektil je pao na udaljenosti od oko 150 metara od povorke automobila ukrajinskog čelnika.

Zelenski i Mitsotakis bili su u posjeti luci Odesa oko 10.40 sati kada su se čule sirene za zračnu uzbunu. U roku od nekoliko minuta odjeknula je eksplozija.

- Danas smo bili svjedoci raketnog napada. Civili, gosti iz inozemstva, tim ljudima nije važno koga napadaju. Ili su poludjeli ili nema kontrolu nad aktivnostima svoje terorističke vojske. To naglašava potrebu da se branimo, a najbolji je način kroz sustav protuzračne obrane, poručio je iz Odese Zelenski.

Tijekom dvije godine rata u Ukrajini, Zelenski je često putovao Ukrajinom i obilazio vojnike na prvoj crti obrane. U srijedu se ukrajinski čelnik vjerojatno našao u najvećem riziku od pogibelji: - Čuli smo zvuk sirena i eksplozije, bilo je vrlo blizu. Nismo imali vremena skloniti se na sigurno, ispričao je Mitsotakis.

Odesa je zadnjih dana bila meta žestokih ruskih napada, a Zelenski je svojim komentarom poslao poruku Zapadu zbog kašnjenja u opskrbi ukrajinske vojske protuzračnom obranom što je pridonijelo rastu broja civilnih žrtava. Tijekom vikenda, u napadu na stambenu zgradu u Odesi poginulo je 12 ljudi, uključujući petero djece.

Budući da se bespilotne letjelice i projektili koji idu oprema Odesi obično ispaljuju s obližnjeg poluotoka Krim, stanovnici obično imaju malo vremena da potraže sklonište.

- Svijet ima dovoljno proturaketnih obrambenih sustava, sustava za zaštitu od Shahed dronova i projektila, rekao je Zelenski nedavno u obraćanju na društvenim mrežama govoreći o bespilotnim letjelicama iranske proizvodnje koje koristi Rusija.

- Kašnjenje u opskrbi Ukrajine oružjem, proturaketnim obrambenim sustavima za zaštitu naših ljudi, nažalost dovodi do takvih gubitaka, poručio je.

Iako Zelenski nije izravno spominjao Sjedinjene Države, najvećeg donatora oružja u Ukrajini, novi paket sigurnosne pomoći iz Washingtona već je mjesecima u zastoju u Kongresu.

image

Volodimir Zelenski i Kyriakos Mitsotakis

Handout/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:15