KOBNO PENJANJE

Ruski planinar razbolio se i umro u kampu na Mount Everestu na visini od oko 5360 metara

Njegovo tijelo bit će doneseno u Katmandu čim se poboljšaju trenutni oblačni vremenski uvjeti, rekli su laninarski dužnosnici

ilustrativna fotografija Mount Everesta

 PRAKASH MATHEMA/AFP

Ruski planinar Pavel Kostrikin umro je u Kampu 1 na Mount Everestu, što je prva zabilježena smrt stranoga državljanina na najvišem vrhu svijeta od otvorenja sezone u ožujku, rekao je nepalski dužnosnik.

Pedesetpetogodišnji Kostrikin preminuo je u kampu koji se nalazi na visini od oko 5360 metara, tijekom rotacije na planini visokoj 8848 metara u subotu, izjavio je Bhishma Kumar Bhattarai, dužnosnik nepalskog odjela za turizam.

"Ruski planinar razbolio se u Kampu 2 te je umro nakon što je donešen u Kamp 1", rekao je Bhattarai za Reuters, ne otkrivajući više detalja.

Kamp 2 nalazi se na uobičajenoj stazi na jugoistočnom hrptu na Everestu na visini od oko 6400 metara.

Planinarski dužnosnici kažu da će Kostrikinovo tijelo biti doneseno u Katmandu čim se poboljšaju trenutni oblačni vremenski uvjeti.

Mount Everest osvojen je 10.657 puta od prvog uspona 1953. s nepalske i tibetanske strane planine. Mnogi su se popeli više puta, a dosad je umrlo 311 ljudi, prema zbirci podataka The Himalayan Database.

Planinarenje je glavna turistička aktivnost u Nepalu i glavni izvor prihoda te zaposlenja. U toj zemlji nalazi se 8 od 14 najviših svjetskih planina.

Više od 900 stranih planinara dobilo je dozvolu za penjanje na 26 himalajskih vrhova Nepala, uključujući i 316 dozvola za Mount Everest, tijekom ove sezone koja završava u svibnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:18