ZLOČINI WAGNEROVACA

Ruski plaćenici smaknuli su na stotine ‘džihadista‘: ‘Satima sam skupljao tijela i bacao ih u jamu‘

Otkako je skupina Wagner došla u Mali, došlo je do ekstremnog porasta broja izvješća o masakrima i mučenjima

Ruska paravojna postrojba, Ilustrativna fotografija

 Afp/Profimedia/

Ruski plaćenik odmjerio je skupinu muškaraca koji su stajali pred njim. Ako je muškarčeva brada bila predugačka ili je nosio previše "islamsku" odjeću, kvrcnuo ga je štapom po glavi i rekao: "Ovo je džihadist. Ubijte ga".

Nakon što je odabran određeni broj ljudi, muškarci su odvedeni do obližnje zgrade i strijeljani. Ako su pokušali pobjeći, upucali bi ih.

"Nisu čak ni odvojili vremena da im vežu ruke ili zavežu oči. Jednostavno su ih pogubili. Jedan metak i to je bilo to. Ubili su i jedno dijete od desetak godina. Ne znam kako se zvao ni zašto su ga ubili", ispričao je Telegraphu 29-godišnji vozač Muhammad, jedan od zatvorenika koji je preživio egzekuciju.

Ruske skupine Wagner, bliske Vladimiru Putinu, masakr su počinili u selu Moura, u središnjem Maliju. Nakon što su Francuzi početkom godine počeli povlačiti svoje trupe iz Malija, u unutrašnjost zapadne Afrike su stigli Rusi s vladinim vojnicima i prevoditeljima.

Nakon tri dana sporadičnih pogubljenja na jakom suncu u Mouri, Rusi su naredili preživjelima da iskopaju masovne grobnice kako bi se riješili nepodnošljivog smrada.

"Satima sam skupljao napuhnuta tijela i bacao ih u jamu na obali rijeke. Sakupili smo 180 tijela. Žrtve su bile napuhnute i deformirane. Prijatelje smo mogli prepoznati samo po odjeći", rekao je još uvijek vidno potresen Muhammad. Njega su Putinovi plaćenici poštedjeli kako bi mogao prenijeti poruku ostalima: "Ako se vratite džihadistima, završit ćete kao vaši prijatelji u jami".

Skupine za ljudska prava procjenjuju da je krajem ožujka u selu Moura pogubljeno između 200 i 600 muškaraca i dječaka. Malijska vojna hunta tvrdi da su svi oni bili teroristi uključeni u raniji napad i zabranila je pristup istražiteljima UN-a.

Stvaranje sfere ruskog interesa

"Rusi resetiraju dinamiku moći u regiji. Posljednjih šezdeset godina Francuzi su uvjerili SAD – i sebe – da su nezamjenjiva sila u frankofonskoj Africi. Malijci i Rusi sada testiraju to vjerovanje", kaže Mvemba Phezo Dizolele, direktor afričkog programa u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu (CSIS).

Upotreba plaćenika u Africi isprobana je i provjerena taktika za stvaranje sfere ruskog utjecaja u nestabilnim zemljama i osporavanje zapadnih ciljeva.

Zloglasna skupina Wagner vodila je vojne operacije u Srednjoafričkoj Republici, Sudanu, Libiji i Mozambiku.

Ova paravojna grupa često se opisuje kao privatna vojska Vladimira Putina, a koja je navodno dobila i zadatak da ubije ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Vjeruje se da je grupu Wagner utemeljio Jevgenij Prigožin, ruski biznismen nekoć poznat kao "Putinov glavni kuhar". Prigožin niječe bilo kakvu povezanost sa skupinom.

Otkako je skupina Wagner došla u Mali, došlo je do ekstremnog porasta broja izvješća o masakrima i mučenjima u koje su bili uključeni ruski vojnici.

Procjenjuje se da Moskva trenutačno ima oko 1000 operativaca u Maliju. Osim toga, u svakoj operaciji grupe Wagner sudjeluje i malijska vojska.

"Rusija je ponudila mnogo više sigurnosti od Francuske, što odgovara percepcijama i interesima određenih malijskih dužnosnika i nekih malijskih civila, koji misle da je potrebno ekstremno nasilje da bi se riješio problem u središtu zemlje", kaže Andrew Lebovich, stručnjak za Sahel u think-tanku Europsko vijeće za međunarodne odnose.

Mnogi trenutni problemi regije Sahela proizlaze iz brutalnog pada pukovnika Gadafija 2011., kada je libijski arsenal oružja opljačkan, a teško naoružani pobunjenici i džihadisti osvojili sjevernu polovicu Malija.

Neuspjeh europske politike

Francuska je poslala trupe i istjerala militante iz većih gradova. Neko je vrijeme francuski predsjednik Francois Hollande uživao slavu u regiji, a u jednom trenutku je čak na poklon od malijske vlade dobio devu.

Ali, činilo se da se svake godine kriminalne skupine i bande džihadista povezanih s Al-Qaidom i Islamskom državom udvostručuju. Sukobi su se u posljednjih godina proširili na Burkinu Faso i Niger, tijekom kojih je ubijeno desetke tisuća ljudi i raseljeno milijuni civila.

Regija Sahel postala je poligon za novu integriranu obrambenu strategiju EU-a, pri čemu su se svi, od Danske do Litve, okupili u borbi protiv onoga što stručnjaci nazivaju "vječnim ratom".

Međutim, kako zapadni interes i uspjeh slabe, tako je Moskva odlučila iskoristiti priliku izvući u svoju korist sve veći bijes Afrikanaca protiv bivšeg kolonizatora.

Iako je jasan utjecaj Rusije u zločinima u Maliju posljednjih mjeseci, analitičari tvrde da velik dio krivnje leži i na Francuzima i njihovim zapadnim saveznicima.

"Puno je kompliciranije od toga da Rusija odlučuje o malijskoj politici. Ruske dezinformacije ne mogu se okriviti za sve što Malijci misle ili govore protiv međunarodne zajednice", ističe Lebovich.

Analitičari ističu kako Francuska nije uspjela stvoriti sigurno okruženje u Africi.

"Mnogo toga predstavlja vrlo stvaran neuspjeh europske politike. Nije tajna da je za Europu Sahel bio laboratorij za integriranu vanjsku politiku i vojnu intervenciju. To nije uspjelo kako je bilo planirano", kaže Lebovich, "Jednostavno rečeno, francuska protuteroristička politika bila je vrlo dobra u eliminaciji džihadističkih vođa, ali nije dobra u stvaranju općenito sigurnog okruženja."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:19