IZREŠETAO GA

Ruski milijarder iz Putinove stranke ubio čovjeka pa na sudu ispalio: ‘Mislio sam da je medvjed!‘

Redkin kaže kako se danima pričalo da se u tom selu pojavio medvjed te de su seljani zbog toga bili u strahu, pa je on odlučio pomoći
Ilustracija/arhiva
 Yuri Smityuk/Tass/Profimedia

Ruski milijarder i član prokremaljske vladajuće stranke Ujedinjena Rusija na Kamčatki Igor Redkin, koji prema ruskom izdanju Forbesa ulazi u red 20 najbogatijih ruskih državnih dužnosnika, priznao je ubojstvo iz nehata koje je počinio još 2. kolovoza.

Naime, kako javlja radio postaja Eho Moskve, on je pod utjecajem alkohola, na nekom odlagalištu krupnog metalnog otpada, u selu Ozernovski, nedaleko od središta najvećeg ruskog poluotoka Petropavlovska - Kamčatskog, u sumrak, iz svojeg karabina, za koji ima dozvolu, ubio 30-godišnjeg Andreja Tostopjatova, pobrkavši ga, kako je sam priznao, s medvjedom.

- Bio sam siguran da se radi o medvjedu te sam slučajno postao sudionik tragičnog događaja - kaže Redkin.

On se, kako pišu ruski mediji, vozio selom u svojem terencu te je, uočivši nadvodnog medvjeda, ispalio oko deset metaka te pogodio Tostopjatova koji je tamo sa svojim ujakom sakupljao krupni otpad. Nesretni je čovjek odmah prevezen u bolnicu, gdje je i umro od posljedica ranjavanja.

Redkin kaže kako se prije tog događaja danima pričalo da se u tom selu pojavio medvjed te de su seljani zbog toga bili u strahu, pa je on kao lovac odlučio pomoći stanovnicima. Redkin, kojega ruski mediji opisuju kao "politički vrlo utjecajnog", tvrdi da u mraku nije dobro vidio, ali da je bio siguran da se radi o medvjedu, kojeg je, kaže, želio zastrašiti.

No, moskovski list Novaja gazeta, pozivajući se na svjedoke, piše da je na odlagalištu bilo još ljudi, koji su trpali otpad u kamion, a nakon što je počela pucnjava, vikali su i pokušali upozoriti Redkina da ne puca.

Zanimljivo je da se Redkin tek desetak dana nakon tragičnog slučaja odlučio prijaviti - Eho Moskve kaže da mu po zakonu to ulazi u olakotnu okolnost - a u priopćenju koje je izdano navodi se kako je zbog tragičnog događaja odustao od kandidature za skore parlamentarne izbore u rujnu kako bi se izbjegla "naklapanja i kriva tumačenja".

Novaja gazeta piše da Redkinovo objašnjenje možda treba uzeti s rezervom jer se u tom kraju već dulje vrijeme vodi pravi rat oko sakupljanja krupnog otpada, na što su oko bacili neki mjesni poduzetnici, pa im pojedinci koji ga prikupljaju smetaju. Redkin se inače obogatio na preradi ribe.

Vlasnik je tvrtke Vitjaz - Avto, a nedavno se bacio i u građevinske vode te je osnovao tvrtku Novi dom, koja na Kamčatki gradi elitne hotele. Iz ruskog lovačkog društva radiopostaji Eho Moskve rekli su da je osnovno pravilo da lovac ne smije pucati ako dobro ne vidi metu, a načelnik ureda za lov i ribolov Igor Baranov izjavio je da se za lov na medvjede mora posjedovati i posebna dozvola. U Rusiji je dopušten lov na medvjede od 1. kolovoza do 31. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:58