UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Ruski konvoj od 64 km ide za Kijev, Zelenski: ‘Ciljaju elektranu, žele nam isključiti struju‘

Razvoj događaja u Ukrajini, u kojoj se vode bitke za više gradova, pratimo iz minute u minutu

Ruski vojni konvoj ide prema Kijevu, Volodimir Zelenski, uništeni auto u Kijevu, dijete koje boluje od raka u kijevskom skloništu, ruski tenk

 AFP

Ključni događaji dana

- U tijeku je peti dan invazije Rusije na Ukrajinu

- U tijeku su novi napadi na Kijev u kojima je dosad poginulo više osoba. Istovremeno, prema Kijevu ide ruski vojni konvoj dug i do 64 kilometara

- U napadima na Harkiv tijekom ponedjeljka ubijeno je najmanje 9 osoba, a ranjeno njih 37, kaže gradonačelnik tog grada

- Međunarodni kazneni sud u Haagu poručio je da otvara istragu o navodnim ratnim zločinima koje je Rusija počinila u Ukrajini

- Turska je i službeno zatvorila Bospor i Dardanele za ratne brodove

- Nakon više sati završili su pregovori ukrajinskih i ruskih dužnosnika u Bjelorusiji. Kako kaže ruska strana, uskoro će se održati i nova runda pregovora

- Ukrajinski predsjednik Zelenskij potpisao je zahtjev za primanjem Ukrajine u EU. Predsjednici osam EU država članica odmah su zatražili od preostalih članica da Ukrajini dodijele status zemlje kandidatkinje za ulazak u EU.

- Ruski predsjednik Putin razgovarao je s francuskim predsjednikom Macronom i ponovio svoja tri uvjeta za kraj rata

- Ruski veleposlanik u UN-u za "krizu" je optužio Ukrajinu

- Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo je niz novih, oštrih sankcija Rusiji

- Fifa i Uefa odlučili su suspendirati Rusiju i sve njene klubove iz svih natjecanja, što znači da Rusije neće biti na SP-u u Kataru. Ranije je i košarkaška Euroliga suspendirala ruske klubove iz svojih natjecanja.

- Ukrajinsko ministarstvo obrane kaže da je dosad poginulo 5300 ruskih vojnika


NOVO 1:50 - Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da će oni koji isporučuju smrtonosno oružje Ukrajini snositi odgovornost ako ono bude korišteno tijekom ruske vojne operacije u toj zemlji.

Ministarstvo je dodalo da koraci koje je Europska unija poduzela protiv Rusije neće ostati bez oštrog odgovora.

Pomoć Ukrajini u oružju najavile su gotovo sve europske države. Posljednja, nakon neutralne Finske, to je objavila Norveška koja se od 1950-ih pridržavala politike da ne šalje oružje zemljama koje nisu članice NATO-a, u ratu su ili im prijeti oružani sukob.

Norveška će donirati do 2000 protutenkovskih raketnih bacača M72, navodi se u priopćenju vlade. "Norveška ima strogu politiku u pogledu izvoza vojne opreme, ali Ukrajina se sada suočava s izvanrednim okolnostima", rekao je premijer Jonas Gahr Stoere.

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić u ponedjeljak navečer je izjavio da je odluka hrvatske vlade o opremi za Ukrajinu znak podrška toj zemlji koja je iskazala potporu Hrvatskoj 90-tih i u kojoj su povrijeđena međunarodna prava i europska sigurnost.


1:47 - Ukrajinci smatraju uvredom što je za glavnog pregovarača Rusija postavila ultrakonzervativca Vladimira Medinskog, koji je ranije, samo tjedan dana prije pregovora, izjavljivao kako je Ukrajina "fantomska država".

Više o neslavnoj karijeri Medinskog možete pročitati OVDJE.


1:45 - Snažne eksplozije odjekuju u gradu Herson na jugu Ukrajine.

Ovaj lučki grad od gotovo 300.000 stanovnika leži na rijeci Dnjepar, a nalazi se sjeverno od poluotoka Krima koji su Rusi anketirali 2014. godine i s kojeg je tijekom aktualne invazije krenuo jedan od pravaca napada na Ukrajinu.


1:24 - Satelitske snimke kompanije Maxar pokazuju da je ruski konvoj koji ide prema Kijevu s inicijalnih 27 kilometara narastao i do 64 kilometra.

Snimke Maxara također pokazuju da su nove trupe i borbeni helikopteri smješteni u Bjelorusiji blizu granice s Ukrajinom.


1:12 - Michael Kofman, ekspert za Rusiju koji je objavio brojne radove i analize o ruskoj vojsci, kroz seriju objava na Twitteru analizirao je prvih 96 sati invazije. Napisao je u čemu su sve Rusi pogriješili, ali i kratko naveo što, po njemu, sada slijedi u daljnjem tijeku njihovih operacija. Više pročitajte OVDJE.


1:04 - Gradonačelnik Harkiva javlja da je u ruskim napadima na grad tijekom ponedjeljka poginulo najmanje 9 osoba, a ranjeno njih 37. Ističe da je jedna obitelj "spaljena" u automobilu.


0:56 - Ruski premijer Petkov odbio je dati Ukrajini na korištenje bugarske MiG-ove 29, obrazlažući to time da njegova zemlja ne bi imala dovoljno borbenih aviona da čuva vlastiti zračni prostor.


0:40 - Nakon što je zbog strogog policijskog sata praktično cijeli vikend proveo u svome privremenom smještaju ili u skloništu, Mirek Toda danas je izbliza svjedočio ratnoj atmosferi u Kijevu. Što nam je rekao, pročitajte OVDJE.


0:34 Prema najnovijim podacima UNHCR-a, u Ukrajini je od početka ruske invazije poginulo najmanje 102 civila, a više od 300 ih je ozlijeđeno.

- Stvarne brojke mogle bi biti značajno veće jer mnoge žrtve o kojima se izvještava tek treba službeno registrirati, izjavio je glavni podtajnik UNHCR-a za humanitarna pitanja i koordinaciju hitne pomoći Martin Griffiths.

Među 102 poginulih je i sedmero djece.


0:21 Rusija je u ponedjeljak upotrijebila vakuumsku bombu u svojoj invaziji na Ukrajinu, rekla je ukrajinska veleposlanica u SAD-u Oksana Markarova. "Danas su upotrijebili vakuumsku bombu, što je zapravo zabranjeno Ženevskom konvencijom", rekla je Markarova nakon brifinga članovima američkog Kongresa. "Razaranje koje Rusija pokušava nanijeti Ukrajini je veliko", dodala je, prenosi Reuters.

Termobarično oružje ne koristi konvencionalno streljivo. Umjesto toga, napunjeni su visokotlačnim eksplozivom i usisavaju kisik iz okoliša kako bi stvorili iznimno snažnu eksploziju i val tlaka. Njihovo korištenje već je viđeno u ruskoj republici Čečeniji, prema tvrdnjama Human Rights Watcha, prenosi BBC. U subotu je CNN izvijestio da je vidio termobarični raketni bacač u blizini ruskog grada Belgoroda.


00:12 - Turski predsjednik Erdogan zatvorio je Bospor i Dardanele za ratne brodove: Što to znači i kako bi Rusima moglo pomrsiti planove možete pročitati OVDJE.


23:58 - Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je sa svjetskim čelnicima putem konferencijskog poziva u ponedjeljak o daljnjem nametanju "teških troškova i posljedica" Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu, priopćila je Bijela kuća.

Više pročitajte OVDJE.


23:35 - Kina mora biti u nekoj vrsti saveza s Putinom. Ne može ga podržati iako nikada neće izreći ni osudu Putinove invazije na Ukrajinu. Kina je zbog toga u nezahvalnoj poziciji. Nitko ne zna o čemu su točno Putin i kineski šef države i partije Xi Jinping razgovarali uoči početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, ali se zna da Kina svetinjama svoje vanjske politike smatra nedodirljivost granica, teritorijalni integritet i suverenitet država - kaže za Jutarnji novinarka i komentatorica slovenskog Dela Zorana Baković, dugogodišnja dopisnica tog lista iz Pekinga i vodeća poznavateljica situacije u Kini na našim prostorima, u Sloveniji, Hrvatskoj, pa i šire.

Razgovor sa Zoranom Baković, koji se doista isplati pročitati, možete pronaći OVDJE.


23:30 - Rusija je tijekom pet dana invazije na ukrajinski teritorij lansirala 56 raketa i 113 krstarećih projektila, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

- Moramo razmatrati potpuno zatvaranje zračnog prostora za ruske projektile, avione i helikoptere, rekao je Zelenski time efektivno tražeći zonu zabrane leta iznad Ukrajine. Nije, doduše, objasnio tko bije provodio.

Zelenski je komentirao i današnje pregovore s ruskom stranom koji su održani na granici Ukrajine i Bjelorusije.

- Prva runda pregovora je završena, za sada nema rezultata koji smo htjeli postići. Analizirat ćemo sve informacije koje smo dobili od ruske strane i nakon toga odlučiti kako ćemo ući u drugu rundu pregovora, kazao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik optužio je Rusiju i za "ratni zločin" u Harkivu.

- Deseci svjedoka mogu potvrditi da to nije bio neki zalutali projektil, nego namjerno gađanje ljudi. Nitko na svijetu neće vam oprostiti to što ste ubili nedužne Ukrajince. Zlo naoružano projektilima, bombama i artiljerijom mora odmah stati, rekao je Zelenski pa dodao.

- Za neprijatelja je Kijev ključan cilj, žele nam ugasiti elektranu i ostaviti grad bez struje. Konstantno šalju sabotere u grad, stotine njih, ali smo ih sve odbili. Neutralizirali smo ih, sve do jednog.

Istovremeno, AP javlja da je Zelenski ukinuo vize za strance, a sve kako bi se lakše omogućio ulazak u državu dobrovoljcima iz drugih država koji se žele boriti na strani Ukrajine. Odluka stupa na snagu sutra.


23:20 - Facebook i Instagram blokiraju pristup ruskim državnim medijima diljem EU, priopćila je Meta, krovna kompanija pod kojom su te društvene mreže.


23:15 - Međunarodna svemirska stanica (ISS) koja radi zahvaljujući suradnji Sjedinjenih Država i Rusije, zasad ne trpi zbog krajnje napetosti koja vlada između dviju zemalja nakon ruske invazije na Ukrajinu, priopćila je u ponedjeljak NASA. Više pročitajte OVDJE.


22:45 - Rusi su se nadali da će drugi najveći ukrajinski grad, Harkiv, osvojiti bez puno problema. No, ako su u grad Putinovi vojnici ulazili kao osvajači, iz njega su bježali kao razbijena vojska. Više pročitajte OVDJE.


22:35 - Hrvatska vlada želi sanirati Sberbanku, prodaja Kostiću propala! Jutarnji doznaje tko je u igri za novog vlasnika o čemu možete pročitati OVDJE.


22:30 - Bugarski premijer Kiril Petkov u ponedjeljak je smijenio svojeg ministra obrane Stefana Janeva koji je odbijao rusku invaziju na Ukrajinu nazvati ratom, već je koristio termin koji preferira Kremlj - operacija.


22:14 Turska neće prekinuti svoje veze s Rusijom ni s Ukrajinom, ponovio je u ponedjeljak usred ruske invazije na Ukrajinu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i dodao da će Ankara ograničiti prolaz kroz svoje tjesnace kako bi spriječila eskalaciju rata.

Turska, koja je članica NATO saveza, nazvala je rusku invaziju „ratom”, što joj je dozvoljava da se pozove na međunarodne sporazume iz 1936. kojima će zabraniti prolaz nekim ruskim ratnim brodovima kroz svoje tjesnace, Bospor i Dardanele. Turska dijeli morsku granicu i s Ukrajinom i s Rusijom i s obje države je u dobrim odnosima.

Erdogan je, govoreći nakon sastanka svoje vlade, kritizirao „neodlučni” stav Sjedinjenih Američkih Država i zapadnih sila o invaziji na Ukrajinu nazvavši ga naznakom propadanja međunarodnog poretka. Dodao je da Turska neće zanemariti svoje obveze prema svojim savezima, uključujući NATO, no i da ne može zanemariti „nacionalne interese” u vlastitoj regiji. Ponovio je da rusku invaziju smatra neprihvatljivom.


22:09 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov jedan je od 26 istaknutih ljudi kojima je Europska unija uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu, stoji u odluci objavljenoj u ponedjeljak u službenom glasilu Unije. Popis uključuje oligarhe i poslovne ljude koji djeluju u naftnim, bankarskim i financijskim sektorima, ali i članove vlade, visokorangirane vojne osobe i „propagandiste koji su doprinijeli širenju protuukrajinske propagande”, poručeno je iz EU u izjavi.

Među popisanima se nalaze Igor Sečin, direktor ruske naftne kompanije u državnom vlasništvu Rosneft, i izvršni upravitelj energetskog diva Transneft Nikolaj Tokarev. Oligarsi Ališer Usmanov, Pjotr Aven, Aleksandar Ponomarenko i bankar Mihail Fridman se također nalaze na popisu.

Sankcije su uvedene i ruskom zamjeniku premijera Dmitriju Černišenku, drugim članovima ruske vlade i istaknutim novinarima. Sankcije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, odnosno zabranu omogućavanja pristupa imovini. Osiguravajuće društvo SOGAZ također se našlo na popisu.


22:04 Ruske oružane snage nadomak su najveće nuklearne elektrane u Ukrajini, priopćila je u ponedjeljak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), opetujući "snažnu zabrinutost" petog dana rata.

Šest reaktora elektrane Zaporožje (na istoku) zasad su "sigurni", po informaciji koju je primila UN-ova agencija koju ukrajinske vlasti redovito obavještavaju o stanju na terenu. Ruske snage "djeluju u blizini elektrane", ali je još nisu zauzele, dodaje IAEA.

Glavni direktor agencije Rafael Grossi još je jednom upozorio na "svaku akciju koja bi mogla ugroziti sigurnost" nuklearnih elektrana u zemlji.

Sastanak Vijeća guvernera treba se u srijedu održati u Beču, sjedištu agencije, kako bi se razgovaralo o "stvarnoj opasnosti" kojoj su nuklearke izložene zbog sukoba.


21:57 - Ruski bogataši u strahu su za svoje megajahte nakon što su zapadne zemlje nametnule sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Njihove nove destinacije, i kako vjeruju, "sigurne luke" su Crna Gora i Maldivi. Više pročitajte OVDJE.


21:50 - Reporter Jutarnjeg lista Marin Dešković bio je u pivovari u Lavovu koja danas boce umjesto pivom puni - molotovljevim koktelima. Tekst možete pročitati OVDJE.


21:37 Sjedinjene Države su u ponedjeljak objavile da ne vide nikakve "konkretne" poteze ruskih nuklearnih snaga i potvrdile su da "kreativan" otpor Ukrajinaca i dalje "usporava" napredovanje ruskih snaga prema Kijevu.


21:31 Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su na području Kijeva u ponedjeljak Rusi navođenim projektilima gađali stambene zgrade.

- Prije tri sata su u raketiranju uništene tri zgrade od pet katova, naveli su na svojem Facebooku.

Glasnogovornica Ureda za hitne situacije rekla je da je pokrenuta potraga za najmanje dvjema osobama koje su zatrpane pod ruševinama u kijevskom predgrađu Bila Cerkva


21:20 - Naftni gigant Shell poručio je da se povlači iz svih svojih poslova i projekata s ruskom naftnom kompanijom Gazprom - među ostalim, to znači da Shell izlazi iz plinovoda Sjeverni tok 2.


21:15 - Predsjednici nekoliko država članica EU, konkretno - Bugarske, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovenije i Slovačke poslali su pismo u kojem ističu da "snažno vjeruju da Ukrajina zaslužuje trenutačnu perspektivu pristupanja Europskoj uniji".

- Pozivamo države članice EU da institucijama EU odmah omoguće da odmah dodijele Ukrajini status zemlje kandidatkinje i s njom otvore pregovore o pristupanju EU.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović nije među potpisnicima pisma.


21:02 - Međunarodni kazneni sud u Haagu poručio je da otvara istragu o navodnim ratnim zločinima koje je Rusija počinila u Ukrajini.

- Postoje razumne sumnje da su ratni zločini i zločini protiv čovječnosti počinjeni u Ukrajini, rekao je tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Karim AA Khan, a piše BBC.


20:55 - Turska je upozorila sve države da ne šalju svoje vojne brodove kroz morske tjesnace Bospor i Dardaneli, neovisno o tome imaju li dio obale na Crnom moru.

- Implementirali smo tekst Konvencije iz Montreauxa. Danas nije bilo nikakvih zahtjeva za prolazom - rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. Prema konvenciji Turska smije tijekom trajanja rata ograničiti promet kroz tjesnace, ali mora ratnim brodovima dozvoliti povratak u njihove matične luke.

Koliko je poznato, najmanje četiri ruska ratna broda čekala su da im Turska dopusti prelazak iz Sredozemnog u Crno more.

Ovo se može tumačiti i kao veliki ustupak Ukrajini koja je prošlih dana tražila od Turske da za ratne brodove zatvore Bospor i Dardanele.


20:46 - Iz misije Ruske Federacije pri Ujedinjenim narodima poručeno je da 12 njihovih diplomata mora napustiti SAD do 7. ožujka, javlja AFP.


20:44 - Moskva je u ponedjeljak priopćila da je odluka Njemačke o isporuci oružja Ukrajini nečuvena, dok ruske snage nastavljaju svoju ofenzivu na bivšu sovjetsku republiku. Više pročitajte OVDJE.


20:42 - Kineski veleposlanik u Ujedinjenim narodima rekao je na izvanrednoj hitnoj sjednici UN-ove Opće skupštine posvećene ruskoj invaziji na Ukrajinu da svijet "neće ništa dobiti" novim hladnim ratom. Više pročitajte OVDJE.


20:40 - Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da su središnja tijela vladajuće stranke razgovarala o agresiji i invaziji Rusije na Ukrajinu, te da je Hrvatska vojska podignula stupanj pripravnosti od uobičajenog stanja s obzirom na aktualne globalne okolnosti. Više pročitajte OVDJE.


20:37 - Julija Timošenko, bivša ukrajinska premijerka, iz ratnog je Kijeva poslala poruku Hrvatskoj. Više pročitajte OVDJE.


20:22 - Konvoj ruskih tenkova i drugih vojnih vozila koja idu ka Kijevu proteže se na čak 27 kilometara, javlja Reuters.

Satelitske snimke konvoja u ponedjeljak tijekom poslijepodneva napravila je kompanija Maxar, a one otkrivaju da se konvoj nalazi blizu aerodroma Antonov, za koji su se prošlih dana vodile oštre bitke. Ako je to točno, to znači da se sam konvoj, to jest njegov prvi dio, nalazi na 30-tak kilometara od samog Kijeva.

Iz Maxara kažu da se u konvoju nalaze stotine oklopnih vozila, tenkova, topova koje vuku kamioni i drugih vozila.

image

Dio velikog ruskog konvoja koji ide prema Kijevu

Maxar/AFP
image

Dio velikog ruskog konvoja koji ide prema Kijevu

Maxar/AFP
image

Dio velikog ruskog konvoja koji ide prema Kijevu

Maxar/AFP

20:13 - Razgovarali smo i s bivšim predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem koji nam je rekao da "ne brani Putina, ali Ukrajina treba biti neutralna".

- NATO nigdje ne ide saditi grincajg, poručio je Mesić. Cijeli razgovor možete pročitati OVDJE.


20:08 - Švicarska je danas odlučila odustati od neutralnosti koju je kao političku poziciju brižljivo čuvala još od 1815. godine, pa i tijekom 2. svjetskog rata. O čemu se zapravo radi više pročitajte OVDJE.


19:55 - Ponovno su oglašene i sirene za zračnu uzbunu u Lavovu. Preko zvučnika u sobi dobili smo obavijest da se pozivaju svi gosti da se spuste u sklonište. Ovo je već četvrti ili peti dan da su se oglasile sirene. Do sada su sve bile lažne uzbune, ali nikad se ne zna, javlja iz Lavova reporter Jutarnjeg lista Marin Dešković.


19:54 - Osim Kijeva, pod udarom ruskih snaga je i niz drugih gradova u Ukrajini.

Tako Oleg Svist, IT stručnjak koji se nalazi u Černihivu za BBC kaže da je grad pod paljbom sa svih strana.

- Svud oko sebe čujem eksplozije, kao da su formirale krug oko nas. Bombardiraju centar grada, kaže Svist.

Dodao je i da je "spreman upucati svakog ruskog vojnika" kako bi obranio svoju domovinu.


19:42 - Čečenski lider Ramzan Kadirov poručio je danas ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da u Ukrajinu pošalje svoje zloglasne trupe kako bi "dokrajčili naciste". Više pročitajte OVDJE.


19:37 Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov ponudio je svim ruskim vojnicima koji sudjeluju u invaziji amnestiju i novčanu kompenzaciju od 5 milijuna rubalja (trenutno to iznosi oko 46.000 američkih dolara, ali budući da rublja rapidno gubi vrijednost, uskoro bi moglo biti i manje) ako polože svoje oružje i prekinu borbu.

- Oni među vama koji ne žele postati ubojice ili ne žele poginuti mogu se spasiti, poručio im je.


19:35 Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko objavio je da je u najnovijim ruskim napadima na području ukrajinske prijestolnice život izgubilo 9 osoba, a 37 ih je ranjeno, uključujući i troje djece.


19:27 - Pariška filharmonija priopćila je u ponedjeljak, petog dana rata u Ukrajini, da je otkazala koncerte dirigenta Valerija Gergijeva, bliskog Vladimiru Putinu, "iz solidarnosti s ukrajinskim narodom".


19:22 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov telefonski je u ponedjeljak razgovarao s čelnikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a jedna od tema bila je provedba dogovora koji su u prosincu prošle godine imali on i Vladimir Putin, potvrđeno je iz ruskog veleposlanstva u Sarajevu. Više pročitajte OVDJE.


19:20 - Pokret ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog koji služi kaznu zatvora u Rusiji pozvao je u ponedjeljak Ruse na kampanju građanske neposlušnosti u znak prosvjeda protiv ruske invazije na Ukrajinu.

- Putin je objavio rat Ukrajini i pokušava navesti sve da pomisle da je Ukrajinu napala Rusija, odnosno svi mi. Ali to nije tako, napisali su suradnici Navaljnog na svom Twitter računu.

- Moramo pokazati da ne podržavamo rat. Pozivamo Ruse na građansku neposlušnost. Nemojte šutjeti, poručili su.


19:10 - Intenzivirali su se napadi na Kijev u kojem i dalje odjekuju sirene za zračnu uzbunu, javlja reporter BBC-a Clive Myrie.

On je rekao da se zgrada u kojoj se nalazi zatresla od detonacije projektila koji je udario najbliže njegovoj lokaciji.

Također je dodao i da se čini kako su se borbe primakle bliže centru grada, iako ne može jasno odrediti gdje se točno odvijaju.


19:02 - Stanovnici Kijeva, mahom dobrovoljci, organiziraju svoju obranu i nastojat će pružiti otpor ruskim vojnicima. Uz ceste u Kijevu osvanuli su jumbo plakati na ruskom: "Ruski vojnici, je**te se", "Nemojte postati ubojice", "Vratite se kući". Više pročitajte OVDJE.


19:00 - Finska, nesvrstana, ali članica Europske unije, objavila je u ponedjeljak da je donijela "povijesnu" odluku o slanju oružja Ukrajini nakon ruske invazije na tu zemlju, a nizu zemalja koje su odlučile poslati vojnu pomoć Ukrajini pridružila se i Italija.

- Finska će poslati vojnu pomoć Ukrajini. To je za Finsku povijesna odluka, rekla je premijerka Sanna Marin na tiskovnoj konferenciji. Riječ je o 2500 jurišnih pušaka, 150.000 komada streljiva, 1500 raketnih bacača i 70.000 paketa hrane, rekao je njezin ministar obrane Antii Kaikkonen.

I Italija će poslati Ukrajini vojnu opremu, priopćila je u ponedjeljak vlada Marija Draghija, ne navodeći vrstu ni vrijednost opreme.


18:56 - Dvojica najistaknutijih ruskih oligarha podigli su svoj glas protiv Putinove invazije na Ukrajinu, što predstavlja ključnu prekretnicu kad je u pitanju reakcija javnosti na rat. Više pročitajte OVDJE.


18:40 - Sjedinjene Države u ovom trenutku "ne vide razlog za promjenu" razine nuklearne pripravnosti, objavila je Bijela kuća u ponedjeljak nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin stavio nuklearne snage u borbenu pripravnost u jeku niza sankcija sa Zapada zbog invazije Moskve na Ukrajinu.


18:38 - FIFA je priopćila da izbacuje Rusiju iz doigravanja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se ove godine održati u Kataru, a i UEFA se oglasila kratkim priopćenjem u kojem potvrđuje suspenziju svih ruskih nogometnih klubova u međunarodnim natjecanjima pod njezinom kapom. Više pročitajte OVDJE.


18:34 Ukrajinska strana se sada počela oglašavati sa svojim viđenjem pregovora na bjelorusko-ukrajinskoj granici. Savjetnik predsjednika Zelenskog Mihailo Podoljak na Twitteru je napisao da su pregovori, kao što to oni obično i jesu, teški.

- Nažalost, ruska je strana i dalje jako pristrana u pogledu destruktivnih procesa koje je pokrenula, napisao je.


18:29 - Sto devedeset tri članice Opće skupštine UN-a u ponedjeljak su na prijedlog njezina predsjednika Abdulle Shahida minutom šutnje odale počast žrtvama ruske invazije na Ukrajinu, na početku veoma rijetke "izvanredne hitne sjednice" tog tijela.

Abdulla Shahid, maldivski bivši ministar vanjskih poslova, koji je na svom položaju u UN-u u rangu predsjednika države, pozvao je na "prekid nasilja".

Odmah nakon njega UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres istaknuo je da "borbe u Ukrajini moraju prestati".

- One bjesne diljem zemlje, iz zraka, na kopnu i s mora. To odmah mora prestati. Što je previše, previše je. Vojnici se moraju vratiti u vojarne, rekao je.

- Čelnici moraju ići prema miru. Civili moraju biti zaštićeni, dodao je UN-ov glavni tajnik, istaknuvši da "ništa ne može opravdati" uporabu nuklearnog oružja, smjerajući na prijetnju takvim oružjem.

- Sada govori oružje, ali put dijaloga mora uvijek biti otvoren. Nikad nije kasno za pregovore u dobroj vjeri i za mirno rješavanje svih pitanja, rekao je Antonio Guterres.

Više od sto govornika prijavilo se za govor na sjednici Opće skupštine, prve takve u zadnjih 40 godina. Očekuje se da će se sjednica produljiti na utorak, nakon čega - možda u srijedu - dolazi glasovanje o rezoluciji koju su predložili Europljani, u kojoj se poziva na prekid neprijateljstva.

U prvoj inačici teksta, koju je AFP dobio na uvid, "najoštrije se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu".

Europa bi na sjednici trebala biti jedinstvena sa Sjevernom Amerikom u osudi Rusije. I velik dio afričkih i južnoameričkih zemalja trebao bi se očitovati protiv ruske invazije na Ukrajinu, navode diplomati koji žele premašiti sto glasova 'za', koliko je dobiveno 2014. nakon aneksije Krima.


18:27 - Košarkaška Euroliga donijela odluku o suspenziji svih ruskih klubova koji igraju Euroligu i Eurokup - više pročitajte OVDJE.


18:23 - Putin je uvjeravao vodeće ruske ekonomiste da je sve u redu, ali njihovi izrazi lica drugačije govore. Više pročitajte OVDJE.

image

Elvira Nabiullina, guvernerka Središnje banke Rusije i ruski ekonomist Maksim Oreškin

Aleksey Nikolskyi/AFP

18:20 - Rusija se požalila SAD-u zbog, kako kažu, "neprijateljskih prosvjeda" pokraj njenih diplomatskih predstavništva u Sjedinjenim Američkim Državama. Zatražili su od SAD-a garancije da će osigurati sigurnost ruskog diplomatskog osoblja, prenosi Sky News.


18:05 - Jedan od predstavnika ruske delegacije na pregovorima s ukrajinskom stranom u Bjelorusiji iznio je nove detalje o tijeku razgovora.

Leonid Slucki kazao je nakon razgovora da postoji nada u pozitivan epilog:

- Da nije tako pregovori se ne bi nastavljali. Ukrajinska delegacija bila je spremna saslušati i sudjelovati u najdetaljnijem razgovoru o pitanjima koja su bila na dnevnom redu, kaže Slucki.


18:00 - Kijevom opet odjekuju sirene za zračnu uzbunu, čuju se i velike eksplozije, tvrdi Kyiv Independent.


17:59 - Prema najnovijim američkim procjenama, koje je objavila agencija Reuters, dužnosnici u Pentagonu na temelju podataka s terena očekuju da bi Rusi u sljedećih nekoliko dana mogli pokušati okružiti Kijev i time učiniti svoj pokušaj osvajanja glavnog ukrajinskog grada znatno agresivnijim od dosadašnjim. Više pročitajte OVDJE.


17:54 - Od početka krize u Ukrajini do ponedjeljka ujutro u Hrvatsku su ušle 202 izbjeglice, uključujući 50 od jučer, a očekuje se da će za razliku od ranije izbjegličke krize trajnije ostati u Hrvatskoj. Više pročitajte OVDJE.

Također, Apel žena za mir, koji je potpisalo 400 žena, feministkinja i mirovnih aktivistkinja iz Hrvatske, a podržale mnoge iz postjugoslavenskih zemalja i svijeta, pozvale su na prekid rata i uputile podršku mirovnim inicijativama u Ukrajini, Rusiji i Bjelorusiji. Više pročitajte OVDJE.


17:45 - Malo više o sankcijama koje Ujedinjeno kraljevstvo uvodi Rusiji donosi Guardian.

- Zamrzava se imovina još tri ruske banke i onemogućuje se ruskim bankama da vrše plaćanje u funtama.

- Onemogućuje se Rusiji i ruskim tvrtkama zaduživanje na britanskom tržištu kapitala. ‘’To će izolirati ruske tvrtke. Njih tri milijuna neće moći prikupiti kapital u Londonu’’, rekla je ministrica vanjskih poslova UK-a, Liz Truss.

- Uvodi zabrana izvoza u Rusiji za niz proizvoda, naročito onih više tehnološke složenosti.

- Sve britanske luke zabranjuju pristup ruskim brodovima.

- Sankcije uvedene oligarsima šire se i na njihove obitelji.

Truss je zastupnicima također rekla da mogu po potrebi ići ‘’puno, puno dalje’’ u poduzimanju akcija protiv Rusije.

- UK i naši saveznici morat će proći kroz neke ekonomske poteškoće kao rezultat naših sankcija, ali naše teškoće nisu ništa u usporedbi s onima koje trpi narod Ukrajine, rekla je Truss.

Ranije je Ujedinjena Kraljevina uvela sankcije za pet ruskih banaka i tri oligarha – Genadija Timčenka, Borisa i Igora Rotenberga.


17:40 - U njemačkom Kölnu se u ponedjeljak, na dan kada se inače održava glavna karnevalska povorka, preko 250.000 ljudi okupilo na mirovnim prosvjedima protiv rata u Ukrajini.

Prosvjednici su se okupili izražavajući potporu miru i demokraciji i noseći poruke s natpisima poput "Putin, go home" i "Svi ljudi su braća".

image

Masovni prosvjedi protiv rata u Ukrajini u njemačkom gradu Kölnu

Ina Fassbender/AFP
image

Masovni prosvjedi protiv rata u Ukrajini u njemačkom gradu Kölnu

Ina Fassbender/AFP
image

Masovni prosvjedi protiv rata u Ukrajini u njemačkom gradu Kölnu

Ina Fassbender/AFP

17:35 - AFP javlja i da je Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo ruskim brodovima uskratiti pristup svim svojim lukama, a Reuters javlja i da je Ukrajina pokrenula inicijativu da se Rusiju izbaci iz Interpola.


17:34 - Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell upozorio je u ponedjeljak da bi Rusija mogla pokrenuti aktivnosti destabilizacije u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu. Više pročitajte OVDJE.


17:29 - Ukrajinska i ruska delegacija vraćaju se u svoje glavne gradove na konzultacije, objavio je AFP.

Ukrajinska strana nakon pregovora poručila je sljedeće:

- Ukrajina i Rusija su na razgovorima identificirali niz tekma oko kojih su izneseni prijedlozi i rješenja.

Kako je pak priopćio šef ruske delegacije Vladimir Medinski, sljedeća runda pregovora bit će održana na poljsko-bjeloruskoj granici.

- Pregovori su trajali oko 5 sati, detaljno se razgovaralo o svim točkama dnevnog reda. Također, na pregovorima su pronađene točke oko koji se mogu naći zajedničke pozicije, rekao je Medinski pa dodao da bi se idući sastanak trebao održati u "narednim danima".


17:26 - Po prvi puta većina Finaca želi da njihova zemlja pristupi NATO-u, pokazuje anketa izrađena za finsku javnu televiziju Yle.

Od 1382 ispitanika 53 posto ih je odgovorilo kako bi Finska trebala pristupiti NATO-u. Protiv je bilo 28 posto ispitanika, dok ih je 19 posto neodlučno. Više pročitajte OVDJE.


17:23 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na svom je Telegram kanalu upravo objavio da je potpisao zahtjev za primanjem Ukrajine u Europsku uniju.

Dodajmo i da je slovenski premijer Janez Janša izrazio je u ponedjeljak na Twitteru punu potporu ubrzanoj proceduri prijema Ukrajine u članstvo u Europskoj uniji.


17:20 - Nakon što se Ruska Federacija našla na udaru ekonomskih sankcija kakav se ne pamti u suvremeno doba, iz Kremlja je u ponedjeljak stigao prvi protuudar Zapadu. Više pročitajte OVDJE.


17:17 - Pregovori između ruskih i ukrajinskih dužnosnika na bjeloruskoj granici su završeni, javlja ruska državna agencija TASS.


17:12 - Ukrajina je odgovorna za uzroke ove trenutne krize, rekao je ruski veleposlanik pri UN-u, Vasilij Nebenzia.

- Korijeni ove krize leže u potezima Ukrajine. Niz godina oni su ili ignorirali ili sabotirali svoje obveze prema Sporazumima iz Minska. Nedavno se javila nada da će se Kijev ipak predomisliti i da će zaista početi provoditi ono na što su pristali 2018. godine, rekao je Nebenzia i dodao da Ukrajina nije bila voljna voditi dijalog i dodijeliti regiji Donbas posebni status.

- To nas je definitivno uvjerilo da više nemamo pravo dozvoliti daljnju patnju građana Donbasa, rekao je (Podsjetimo, Putin je rekao da se u Donbasu događa genocid nad ruskim narodom, što nije potkrijepljeno baš ni jednim dokazom).

Nebenzia je također poručio da mediji i društvene mreže šire laži o ruskim operacijama te je istaknuo da Rusija nema namjeru okupirati Ukrajinu.


17:00 - Poljska u ponedjeljak pokušava olakšati ulazak u Europsku uniju za otprilike četvrt milijuna Ukrajinaca koji čekaju na europskim graničnim prijelazima na velikim hladnoćama nakon što su pobjegli od ruske invazije na njihovu zemlju. Više pročitajte OVDJE.


16:55 - Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izrazila je u ponedjeljak u Berlinu, nakon susreta sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžetom Logarom, skepsu glede brzog primanja Ukrajine u Europsku uniju.

- Svima nam je jasno da ulazak u Europsku uniju nije nešto što se može provesti u nekoliko mjeseci, rekla je Baerbock. Ona je pojasnila da članstvo u EU iziskuje "intenzivni i duboki transformacijski proces".

Šefica njemačke diplomacije istodobno je naglasila kako je Ukrajina "dio europskog doma".

- Europska unija je uvijek bila dom čija su vrata otvorena, rekla je Baerbock.


16:42 - Ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom je razgovoru svojem francuskom kolegi Emmanuelu Macronu poručio da je Moskva otvorena za razgovore s Kijevom, priopćio je Kremlj.

- Tijekom dugog telefonskog razgovora na inicijativu francuske strane predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Francuske Emmanuel Macron obavili su ozbiljnu i sadržajnu razmjenu mišljenja o svim aspektima situacije oko Ukrajine, navodi se u priopćenju iz Kremlja.

Putin je Macronu rekao da je rješenje krize u Ukrajini moguće samo ako se bezuvjetno uzmu u obzir legitimni interesi Rusije u sferi sigurnosti koji uključuju: priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom, demilitarizaciju i denacifikaciju ukrajinske države i osiguranje neutralnog statusa Ukrajine, naveli su u Kremlju.

Iz priopćenja se može zaključiti da Putin ne odustaje od suštine svojih motiva zbog kojih je i pokrenuo, kako on to naziva, "specijalnu operaciju" u Ukrajini.

Kako pak javlja Elizejska palača, Macron je u sat i pol vremena dugom razgovoru s Putinom zatražio od njega da odmah prekine napade na civile i da se osiguraju cestovni putevi u Ukrajini, a on mu je "potvrdio svoju volju da se na to obveže", objavila je Elizejska palača.

Macron je također razgovarao s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim "nekoliko puta zadnjih sati", dodaje se u priopćenju Macronova ureda.


16:28 - Fifa ozbiljno razmatra suspenziju Rusije iz svih njenih natjecanja, što bi značilo da Rusija neće nastupiti u dodatnim kvalifikacijama SP-u u Katru ove godine, javlja BBC. Više pročitajte OVDJE.


16:25 - Europska unija priprema se ukrajinskim izbjeglicama dati pravo da ostanu i rade u EU-u do tri godine, rekli su u ponedjeljak visoki europski dužnosnici, dodajući da će zemlje koje graniče s Ukrajinom dobiti pomoć za prihvat izbjeglica.

Najmanje 400 tisuća ukrajinskih izbjeglica ušlo je od početka ruske invazije u Europsku uniju, kazala je Ylva Johansson, povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove.

S Ukrajinom, od članica Unije, graniče Poljska, Rumunjska, Slovačka i Mađarska.

- Trebamo se pripremiti za milijune (izbjeglica), kazala je Johansson na novinskoj konferenciji nakon posjeta graničnom prijelazu između Rumunjske i Ukrajine.


16:21 - Mađarska neće poslati ni vojsku niti oružje u Ukrajinu i neće dopustiti da se ubojito oružje prevozi preko njezina teritorija, kako bi zemlja ostala sigurna, rekao je u ponedjeljak na Kosovu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

- Razlog za donošenje ove odluke je što bi pošiljke takvog oružja mogle postati mete neprijateljskih vojnih akcija .... moramo zajamčiti sigurnost Mađarske.. da ne budemo uključeni u ovaj rat, rekao je Szijjarto nakon susreta s kosovskom ministricom vanjskih poslova Donikom Gervallom. Više pročitajte OVDJE.


16:20 - Sjedinjene Države preporučile su u ponedjeljak Amerikancima da "odmah" napuste Rusiju budući da je Moskva prije nekoliko dana pokrenula invaziju na Ukrajinu.

- Američki državljani moraju razmotriti da odmah napuste Rusiju opcijama za komercijalna putovanja koje su još dostupne, priopćio je State Department koji je već preporučio američkim državljanima da ne putuju u Rusiju.


16:18 - Reuters javlja da je EU zatražila da se Ukrajini omoguće obavještajni podaci koji se pribave putem satelita, kako bi mogli pratiti kretanje ruskih trupa.


16:13 - Generalni tajnik UN-a António Guterres pred Općom skupštinom UN-a poručio je da "borbe u Ukrajini moraju prestati".


16:08 - Predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron razgovarao je u ponedjeljak telefonom s liderima Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim, potvrdio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.


15:49 "Pregovori Rusije i Ukrajine nastavljaju se, počinje treća runda", priopćio je savjetnik predsjednika Ukrajine Mihail Podoljak.


15:47 - Nisam preplašena, bijesna sam - kaže Liliia, koja je u nedjelju navečer s kćeri stigla u Hrvatsku iz Brodyja u Ukrajini, koji se nalazi oko 400 kilometara zapadno od Kijeva. U ponedjeljak je došla na Trg bana Josipa Jelačića, zajedno s desetak članova male zajednice Ukrajinaca u Zagrebu, dati podršku svojim sunarodnjacima koji su u Ukrajini, a u utorak putuje za Šibenik, gdje će se smjestiti kod kćeri koja tamo živi sa suprugom.

Opširnije pročitajte OVDJE

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

15:30 U Bjelorusiji se nastavljaju razgovori između izaslanstava Rusije i Ukrajine, objavio je televizijski kanal Rossiya 24 (VGTRK), a javlja ruska agencija Interfax.

"Procurila je informacija kako su pregovori navodno završili. Međutim, mi, osobe koje smo sada ovdje, ne znamo ništa o tome. Sve se još nastavlja", izvijestio je dopisnik TV postaje s mjesta razgovora.


15:15 Američka tehnološka tvrtka Alphabet isključila je uslugu prometnih informacija u stvarnom vremenu u Ukrajini putem svog softvera za navigaciju Google karte zbog zaštite stanovništva u vrijeme ruske invazije. Tvrtka je objavila da je tu mjeru poduzela u konzultacijama s ukrajinskim vlastima zbog zaštite stanovništva.

Google prikuplja podatke o lokaciji putem pametnih telefona s operativnim sustavom Android i koristi ih za prepoznavanje prometnih čepova ili drugih većih poteškoća u prometu. U Ukrajini je to omogućavalo da se u stvarnom vremenu prati jesu li civili zapeli u prometnim gužvama u trenutku kad bježe pred navalom ruskih vojnika.

Gašenje prikaza prometnih tokova dio je paketa mjera koji je Google pokrenuo prošli tjedan. "Naš tim za odgovor na incidente aktivno prati rat u Ukrajini i radi 24 sata dnevno, usredotočujući se na sigurnost naših zaposlenika, korisnika i kupaca", objavio je Google na Twitteru. Google pruža i tehničku podršku za zaštitu ukrajinskih web stranica od kibernetičkih napada. Alphabet nije onemogućio primarne navigacijske funkcije putem Google karti u Ukrajini.


15:10 Završeni su razgovori između ukrajinskog i ruskog izaslanstva, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Heraščenko, a javlja ruska agencija Interfax.

"Pregovori između Ukrajine i Rusije su gotovi", objavio je na Telegramu.


15:09 Neutralna Švicarska usvojit će sankcije Europske unije protiv Rusa uključenih u invaziju na Ukrajinu te će zamrznuti njihovu imovinu, objavila je vlada u ponedjeljak, što predstavlja oštar raskid s tradicijom te neutralne zemlje.

"S obzirom na kontinuiranu vojnu intervenciju Rusije u Ukrajini, Savezno vijeće donijelo je odluku 28. veljače da usvoji pakete sankcija koje je EU uvela 23. i 25. veljače", stoji u vladinom priopćenju.

Švicarska je također usvojila financijske sankcije protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, premijera Mihaila Mišustina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Te sankcije odmah su stupile na snagu.


14:51 Izvori su otkrili da je ukrajinski predsjednik Zelenski bio prisiljen prekinuti telefonski razgovor s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom u petak navečer jer se činilo da je njegova lokacija napadnuta.

"Predsjednik je morao prekinuti razgovor i rekao je: 'Charles, Charles, Charles, moram prestati, pod paljbom smo", prisjetio se dužnosnik EU, a javlja Guardian.


14:28 Pregovori o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine koji su počeli u ponedjeljak u Bjelorusiji, prvi između dvije zemlje od početka ruske invazije na Ukrajinu, i dalje traju dok se Rusija suočava sa sve snažnijom ekonomskom izolacijom.

Pregovori su počeli s ciljem trenutnog prekida vatre i povlačenja ruskih snaga, objavio je ured ukrajinskog predsjednika.

Savjetnik Kremlja Vladimir Medinski predsjeda ruskim izaslanstvom dok Kijev predvodi ministar obrane Oleksij Reznikov.

Možete se osjećati potpuno sigurno, rekao je domaćin pregovora, šef bjeloruske diplomacije Vladimir Makej.

"Dragi prijatelji, predsjednik Bjelorusije zatražio je od mene da vam izrazim dobrodošlicu i olakšam vaš rad koliko je god moguće. Kao što je dogovoreno s predsjednicima (Volodimirom) Zelenskim i (Vladimirom) Putinom, možete se osjećati potpuno sigurni", rekao je na početku susreta Makej, po prijevodu izjave objavljene na Twitteru.

image
EyePress News/EyePress via AFP

Kremlj je, preko svog glasnogovornika Dmitrija Peskova, poručio da ne želi tijekom pregovora objaviti svoje "stajalište".

"Pregovarati se mora u tišini. Neću obznaniti naša stajališta", rekao je na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak.

Pregovori se odvijaju u jednoj od rezidencija bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, na ukrajinsko-bjeloruskoj granici u Gomeljskoj oblasti, nedaleko od Černobila.

Nije jasno može li se očekivati ikakav napredak nakon što je u ponedjeljak rusko ministarstvo obrane objavilo da je nuklearne snage podiglo u borbenu pripravnost.


14:24 Rusija je potvrdila da još uvijek u Europu šalje velike količine plina cjevovodima koji prelaze preko teritorija Ukrajine.

Prema ruskoj državnoj kompaniji Gazprom, u ponedjeljak bi u Europu trebalo biti isporučeno 105,8 milijuna prostornih metara plina, objavila je novinska agencija Interfax.

Na Zapadu strahuju da bi Rusija mogla obustaviti isporuku plina u Europu zbog sankcija bez presedana koje su joj uvedene nakon invazije na susjednu zemlju.

Rusija je naglasila da je i u dosadašnjim krizama bila pouzdan dobavljač plina, navodi njemačka agencija dpa.


14:15 Rusija je zatvorila svoj zračni prostor za 36 zemalja, javlja agencijs TASS. Među njima su Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija i Canada.


13:58 Sjedinjene Američke Države su obustavile rad veleposlanstva u Minsku te su odobrile dobrovoljno napuštanje veleposlanstva SAD-a u Moskvi, svima osim nužnom osoblju.

- Odlučili smo se na ovakav potez iz sigurnosnih razloga, zbog ničim izazvanog i neopravdanog napada ruskih vojnih snaga na Ukrajinu, rekao je američki državni tajnik Anthony Blinken.


13:54 Ukrajinski vojnici sa Zmijskog otoka u Crnom moru su živi, ​​javljaju ukrajinski mediji pozivajući se na službena vladina tijela.

Jučer je, podsjetimo, objavljeno da su vojnici možda živi. Ukrajinski mediji javljaju da su vojnici trenutno ruski zarobljenici.


13:44 Ukrajina je pri kraju sa zalihama kisika za liječenje pacijenata oboljelih od covida i drugih teških bolesti i ratnih ozljeda, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Kamioni nisu mogli prevesti zalihe iz pogona u bolnice diljem zemlje, uključujući glavni grad Kijev, što znači da bi se zalihe mogle potrošiti u roku od 24 sata.

WHO pokušava preko Poljske poslati hitnu pošiljku u Ukrajinu.

- Situacija s opskrbom kisika bliži se vrlo opasnoj točki, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.


13:37 U tijeku je izvanredni sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina s najbližim suradnicima na kojemu se raspravlja o sankcijama koje su EU, Velika Britanija i SAD nametnuli Rusiji.

Na tom je sastanku zapadne sile nazvao "carstvom laži".


13:28 Europska unija upozorila je da bi Bjelorusija mogla početi uskoro raspoređivati rusko nuklearno oružje nakon 'vrlo opasne' odluke na referendumu kojim je ta zemlja povratila svoj nuklearni status.

- Znamo što za Bjelorusiju znači da će biti nuklearna zemlja. To znači da će Rusija rasporediti nuklearno oružje u Bjelorusiji i to je vrlo opasan put, rekao je Josep Borrell, visoki povjerenik EU-a za vanjsku politiku.


13:22 Kremlj tvrdi da je predsjednik Vladimir Putin podigao nuklearne snage na visok stupanj pripravnosti nakon izjava britanske ministrice vanjskih poslova Liz Truss, prenosi agencija PA Media.

- Različiti predstavnici na različitim razinama dali su izjave o mogućim sukobima između NATO-a i Rusije. Smatramo da su takve izjave apsolutno neprihvatljive, Ne bih autora ovakvih izjava imenovao, iako je riječ o britanskom ministru vanjskih poslova, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.


13:09 Pojavila se fotografija zaraćenih strana za istim stolom. Na nepoznatoj lokaciji u Bjelorusiji, blizu granice s Ukrajinom, počeli su mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine.


13:02 Deseci civila su ubijeni, a stotine ranjene nakon što je rusko raketno topništvo otvorilo vatru na drugi po veličini grad u Ukrajini, priopćile su vlasti u Kijevu.

Harkiv, koji je svjedočio nekima od najtežih borbi u ratu do sada, bio je u ponedjeljak pogođen raketama ispaljenima s ruskih položaja, a video prikazuje područje oko velikog trgovačkog centra prekriveno eksplozijama.

Opširnije pročitajte OVDJE


12:55 Hakeri iz Anonymousa srušili su internetske stranice još tri ruske novinske agencije nakon hakerskog napada na RT, koji je pod utjecajem Kremlja.

Hakeri su srušili TASS, Fontanku i Kommersant. Uobičajena naslovna stranica s vijestima je nestala, a umjesto nje postavili su antiratnu poruku.

- Dragi građani, apeliramo na vas da zaustaviti ovo ludilo. Ne šaljite svoje sinove i muževe u sigurnu smrt. Putin nas je stavio u opasnu situaciju, izolirao nas od cijelog svijeta. Za nekoliko godina živjet ćemo kao u Sjevernoj Koreji. Ovo nije naš rat, zaustavimo ga, navodi se na naslovnoj stranici Fontanke.


12:38 Svjetsko udruženje književnika, međunarodni PEN, objavilo je otvoreno pismo u kojemu je izražena solidarnost s piscima, novinarima, umjetnicima i narodom Ukrajine.

Pismo je potpisalo više od 1040 književnika diljem svijeta, među kojima su Orhan Pamuk, Olga Tokarčuk, Margaret Atwood, Salman RUshdie, Paul Auster, Svjetlana Aleksijevič i mnogi drugi.


12:33 Povjerenik EU-a za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell sazvao je sastanak s ministrima obrane EU-a kako bi razgovarali o sukobu u Ukrajini.

Dnevni red sastanka bit će hitne potrebe i koordinacija pomoći EU-a Ukrajincima.


12:18 Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da postoje različita mišljenja među 27 zemalja članica EU-a o proširenju Unije, nakon zahtjeva ukrajinskog predsjednika da se njegovu zemlju po hitnoj proceduri primi u europsku obitelj.


12:15 Ruski oligarh i vlasnik Chelseaja Roman Abramovič, koji se povukao s upravljačke pozicije u klubu, pokušava posredovati u mirnom rješenju rata u Ukrajini, rekao je njegov glasnogovornik.

- Mogu potvrditi da je ukrajinska strana kontaktirala Abramoviča radi pružanja podrške u postizanju mirnog rješenja. On je odmah počeo ulagati napore u tom smjeru. S obzirom na to o čemu je riječ, molim za razumijevanje zašto se nismo ranije očitovali o situaciji, rekao je glasnogovornik.

Uključio se u mirovne pregovore nakon zahtjeva ukrajinskog filmskog producenta Aleksandra Rodnjanskog. Nije bilo dodatnih detalja o njegovoj ulozi, iako se priznaje da je da je njegov utjecaj ograničen.

Rodnjanski je potvrdio da je ukrajinska strana pokušala naći nekoga u Rusiji tko bi pomogao u mirnom rješenju suloba.

- Iako je njegov utjecaj ograničen, on je jedini iz Rusije koji je odgovorio na naš upit. Znam da je ured predsjednika Zelenskog zahvalan zbog njegovih iskrenih napora.


12:12 Europska unija očekuje da će Ukrajina vrlo brzo predati zahtjev za pridruživanje Europskoj uniji, a dužnosnici Bruxellesa rekli su da će Vijeće ubrzo obraditi zahtev te će morati donijeti odluku treba li zatražiti hitno mišljenje od Europske komisije, piše The Guardian.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij danas je u video obraćanju apelirao na Uniju da se njegovoj zemlji omogući hitno pristupanje Europskoj uniji po posebnim procedurama.


12:02 Kremlj je optužio Europsku uniju zbog neprijateljskog ponašanja prema Rusiji, rekavši da su pošiljke oružja Ukrajini koje stižu sa Zapada opasan i destabilizirajući faktor i dokazuju da je Rusija bila u pravu kada je pokrenula akciju demilitarizacije susjedne države.


11:54 Kremlj je u ponedjeljak odbio komentirati napredak ruske, kako je u Moskvi nazivaju, "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, ostavivši ta pitanja vojsci. "Mislim da nije vrijeme za sumiranje rezultata (vojne) operacije, moramo pričekati završetak operacije", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u konferencijskom pozivu s novinarima.

Ruska vojska je priznala žrtve, ali nije pružila točne brojke. Invazija Moskve naišla je na otpor ukrajinske vojske "čvršći nego što se očekivalo", kao i na neočekivane poteškoće u opskrbi njezinih snaga, izjavila su za CNN u nedjelju dva visoka američka dužnosnika upoznata sa situacijom.


11:41 Više od 400 ruskih plaćenika dobilo je naredbu iz Kremlja da u Kijevu ubiju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i likvidiraju članove njegove vlade te pripreme teren kako bi Moskva mogla preuzeti kontrolu nad zemljom, doznaje The Times. Taj medij dodaje da oni već 'operiraju po Kijevu'.

Grupa Wagner, privatna milicija koju vodi jedan od najbližih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, doletjela je prije pet tjedana s plaćenicima iz Afrike kako bi obavila ovaj krvavi zadatak - naravno, u zamjenu za poveći financijski bonus.

Više pročitajte OVDJE.


11:27 Pregovori Rusije i Ukrajine počeli su u ponedjeljak na bjeloruskoj granici, objavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak. Ukrajinsko izaslanstvo kojeg vode Podoljak i ministar obrane Oleksij Reznikov objavilo je uoči početka da će tražiti trenutni prekid vatre i povlačenje ruskih vojnika s ukrajinskog teritorija.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije želio objaviti koja je ruska polazišna točka u razgovorima. "Pregovarati se mora u tišini. Neću obznaniti naša stajališta", rekao je na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak.


11:27 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od Europske unije da "hitno primi Ukrajinu" u članstvo. "Apeliramo na Europsku uniju da hitno primi Ukrajinu po novom postupku", rekao je Zelenski u posljednjoj video poruci.

"Zahvalni smo partnerima što su uz nas. Ali naš je cilj biti sa svim Europljanima i biti jednaki s njima. Siguran sam da to zaslužujemo. Siguran sam da je moguće", poručio je, kako prenosi CNN.

Zelenski je rekao kako je u nedjelju razgovarao s predsjednicima Portugala, Litve, Francuske i Poljske te premijerima Belgije, Španjolske i Ujedinjene Kraljevine. "Podrška našoj antiratnoj koaliciji je bezuvjetna i bez presedana", rekao je Zelenski.


11:20 Litavska vlada najavila je kako će zatražiti od tužitelja Međunarodnog kaznenog suda da istraži "ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Ukrajini". "Svaki dan stiže novi materijal, ali do sada ga imamo dovoljno da podnesemo zahtjev", rekla je litavska premijerka Ingrida Simonyte na sastanku vlade.


11:15 Za dvoje od sedam ukrajinskih radnika zaposlenih u tvrtki iz DIV grupacije jučer su iz Ukrajine u Brodosplit stigle dvije obitelji, supruge i djeca, koja su nakon nekoliko dana putovanja stigla iz ukrajinskih gradova Lavov i Ternopil.

''U Brodosplitu smo im osigurali privremeni dom i prehranu, djeci nabavili igračke, i ponudili svu raspoloživu pomoć te im, koliko je u ovome trenutku to moguće, pružili utjehu i moralnu potporu", rekao je Boško Ramljak, savjetnik uprave za korporativnu sigurnost Brodosplita, nakon što je dočekao novopridošle ukrajinske obitelji.

Škver je u svojoj povijesti toliko puta u kriznim situacijama bio oslonac građanima. Bit će i sada, ako to zatreba, istaknuo je Ramljak, kako su priopćili.

U DIV grupi trenutno je zaposleno više od 3000 radnika, a vlasnici se od svog osnutka prema radnicima odnose korektno i prijateljski, čineći sve kako bi se osjećali članovima DIV obitelji, uz stalne napore za uzajamnom podrškom i napretkom.


11:07 Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) izvijestila je kako dobiva izvješća o ljudima kojima seprijeći da uđu u vlakove u Ukrajini, prenosi BBC.

Glasnogovornica UNHCR-a je na Twitteru objavila da UNHCR razmatra ovo izvješće te da je 422.000 ljudi pobjeglo iz Ukrajine u susjedne zemlje. UNHCR "ljude koji bježe iz zemlje smatra izbjeglicama", dodala je glasnogovornica.

Više od 100.000 ljudi je raseljeno unutar Ukrajine, prema ovome tijelu UN-a.


10:49 NATO saveznici opskrbit će Ukrajinu raketama za protuzračnu obranu i protutenkovksim naoružanjem, objavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na Twitteru u ponedjeljak, dodajući da je održao još jedan telefonski razgovor s ukrajinskim predsjednikom.

"Upravo sam razgovarao s predsjednikom Zelenskim i pohvalio ga za hrabrost naroda i oružanih snaga Ukrajine", kaže Stoltenberg u tvitu.

"NATO saveznici pojačavaju potporu s raketama protuzračne obrane, protutenkovskim oružjem, kao i humanitarnom i financijskom pomoći", napisao je glavni tajnik Saveza.


10:29 Najmanje 102 civila poginula su u Ukrajini otkako je počela ruska invazija u četvrtak ujutro. Ranjene su 304 osobe, ali vjeruje se da su stvarne brojke značajno veće, rekla je glavna povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

Približno 422.000 Ukrajinaca napustila je svoju domovinu bježeći od ratnih zbivanja, rekla je na forumu u Genevi.

image

Izbjeglice iz Ukrajine stižu na ukrajinsko-mađarsku granicu

Attila Kisbenedek/AFP
image

Putnici iz Odesse stižu u Poljsku

Beata Zawrzel/AFP

10:27 Stanovnici Mariupolja nisu mogli potvrditi vijest da su ruski marinci zauzeli luku, u u kojoj se nalazi nevelika ukrajinska flota i brod Donbas ukrajinske ratne mornarice.

- Čujemo zrakoplove. Oblačno je i ne možemo jesu li naši ili ruski zrakoplovi, rekao je Anatolij Lozar za The Guardian.


10:25 Na Twitteru je objavljena snimka stanovnika Berdjanska, koji je u rukama ruske vojske, kako pjevaju ukrajinsku himnu ispred ruskih oklopnih vozila.


10:02 Ukrajinsko izaslanstvo stiglo je u ponedjeljak ujutro na mjesto pregovora s Rusijom kako bi zatražilo "trenutni" prekid vatre i povlačenje ruskih vojnika, priopćilo je ukrajinsko predsjedništvo.

"Ukrajinsko izaslanstvo stiglo je u ukrajinsko-bjelorusko pogranično područje kako bi sudjelovalo u pregovorima", navodi predsjedništvo.

image

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Režnikov s izaslanstvom

Sergei Kholodilin/AFP

"Ključno pitanje je trenutni prekid vatre i povlačenje vojnika s ukrajinskog teritorija", stoji u priopćenju.

U izaslanstvu su, među ostalima, ministar obrane Oleksij Režnikov i predsjednikov savjetnik Mihajlo Podoljak.

Petog dana svoje ofenzive Moskva je rekla da želi postići "sporazum" s Kijevom tijekom razgovora u ponedjeljak, dok se čini da njezina ofenziva nailazi na veći otpor nego što se očekivalo.

"Svakog sata dok se sukob odugovlači, ukrajinski građani i vojnici ginu. Složili smo se da trebamo postići sporazum, ali to mora biti u interesu obiju strana", rekao je ruski pregovarač i savjetnik Kremlja Vladimir Medinski.


9:57 Cijelu noć vodile su se borbe u blizini lučkog grada Mariupolja, izjavio je na televiziji Pavlo Kirilenko, šef regionalne administracije Donjecka u ponedjeljak.


9:41 Ukrajinska delegacija, predvođena ministrom obrane Oleksijem Režnikovim i zastupnikom Davidom Arahamijom, čelnikom stranke predsjednika Volodimira Zelenskog, stigla je na pregovore s ruskom stranom, potvrdio je Kijev, a prenosi AFP.


9:37 Ruske vojne snage zauzele su dva mala grada na jugoistoku Ukrajine i područje u blizini nuklearne elektrane, javlja u ponedjeljak Interfax, ali su naišli na jak otpor ukrajinskih snaga na drugim frontovima dok se intenzivira diplomatska i ekonomska izolacije Moskve.

Eksplozije su se čule prije svitanja u glavnom gradu Kijevu i drugom po veličini ukrajinskom gradu Harkivu, izvijestile su ukrajinske vlasti. U izvješću se dodaje da su pokušaji ruske vojske da zauzmu glavna urbana središta bila odbijena.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njegove snage zauzele gradove Berdjansk i Enerhodar u jugoistočnoj Zaporoškoj regiji. Zauzeto je i područje oko nuklearne elektrane u Zaporožju. Nuklearno postrojenje je normalno nastavilo s radom.

Ukrajina je pak odbacila izvješča da je nuklearna elektrana pala u ruke ruske vojske.


9:02 U 10 sati po srednjoeuropskom vremenu (12 sati po lokalnom vremenu) trebali bi početi pregovori između Rusije i Ukrajine o postizanju primirja. Pregovori će se održati na granici Ukrajine i Bjelorusije, no točna lokacija nije otkrivena.

- Rusija želi postići sporazum koji je u interesu obiju strana na pregovorima s Ukrajinom, rekao je ruski pregovarač Vladimir Medinski.

image

Vladimir Medinski

Sergei Kholodilin/AFP

Ukrajina je pristala na razgovor s Rusijom 'bez preduvjeta', priopćio je ured predsjednika Volodimira Zelenskog.

Rekao je da nema puno nade u uspjeh pregovora, ali želi pokušati jer ne želi da ijedan građanin Ukrajine posumnja da je on, kao predsjednik, pokušao zaustaviti rat.

image

Prostorija u kojoj će se održati mirovni pregovori

Sergei Kholodilin/AFP
image

Zgrada u kojoj će se održati mirovni pregovori

Sergei Kholodilin/AFP

8:45 Kijevljani su jutros pohrlili u dućane radi nabavke osnovnih namirnica. Završio je policijski sat, koji su građani proveli u podzemnim skloništima.


8:35 Prema izvješću britanskog ministarstva obrane, Putinove snage i dalje se nalaze na udaljenosti od 30 kilometara od centra Kijeva. Teške borbe nastavljaju se u blizini Černihiva i Harkiva, iako su oba grada i dalje pod kontrolom ukrajinskih snaga. Njihov napredak usporile su ukrajinske snage braneći zračnu luku Hostomel, gdje se vodila jedna od najvažnijih bitaka od početka invazije.


8:28 Prema najnovijem operativnom izvješću koje je jutros objavila ukrajinska vojska, Rusija je usporila svoju ofenzivu nakon što je gađala vojne i civilne zračne luke, vojne kontrolne točke, objekte protuzračne obrane i ključnu infrastrukturu.

U ukrajinskoj topničkoj vatri, uništeno je više od pet kolona neprijateljske opreme, iste procjene odnose se i na gubitke u ljudstvu.

- Neprijatelj je demoraliziran i podnio je velike gubitke, izvijestio je glavni stožer Oružanih snaga.

- Zabilježeni su česti slučajevi dezerterstva i neposluha. Neprijatelj je shvatio da su propaganda i stvarnost različite stvari.

Vojska je priopćila da je oko 5300 ruskih vojnika poginulo od početka invazije, da je uništen 191 tenk, 29 aviona, 29 helikoptera te 816 oklonih borbenih vozila. The Guardian napominje da nije uspio iz neovisnog izvora provjeriti te brojke.


8:22 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je da je pojava nuklearnog oružja bila zlatni san za Washington.

- Sjedinjene Države su rasporedile nuklearno oružje na teritoriju europskih zemalja.Francuska i Velika Britanije nemaju svoje nuklearno oružje. Italija i mnoge druge zemlje imaju američko nuklearno oružje, ali nemaju pristup njemu. SAD ih tamo kontrolira. Bio je to zlatni san da će se pojaviti u Ukrajini.

Prema riječima Zaharove, "neobuzdano i apsolutno nekontrolirano ponašanje anglosaksonskih pseudogurua" neće obuhvatiti samo Rusiju, nego i sve koji će im se nekkao naći na putu.

- Tada nam nisu vjerovali. Bilo je to prije 10 godine. Sada se Kina suočava s tim na svim frontama, zaključila je Zaharova.


8:07 Cijelu noć su granate padale na Černihiv, grad u sjevernoj Ukrajini, a srećom, zasad je prijavljena samo jedna ranjena osoba.

Topnički napad počeo je oko 2 sata u noći, prema informacijama ukrajinske službe za hitne slučajeve.

Kako javlja agencija, rakete su pogodile zgradu u kojoj se nalazi dječji vrtić, pri čemu je izbio požar. Granate su pogodile i dućan na glavnoj tržnici, kao i stambenu zgradu od pet katova.


7:56 Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro u nedjelju se na konferenciji na novinare narugao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom rekavši da su Ukrajinci sve svoje nade položili u ruke jednom komičaru.

Odbio je osuditi rusku invaziju na Ukrajinu rekavši da će Brazil ostati neutralan, dodajući da su Brazil i Rusija 'praktički bratski narodi'.

- Ostat ćemo neutralni, ali ćemo pomoći koliko god je to moguće. Veliki dio ukrajinskog naroda govori ruski jezik, rekao je.

Najprije je ustvrdio da je u nedjelju dva sata razgovarao s Putinom, ali je onda brazilski šef diplomacije pojasnio da je govorio o posjetu Moskvi početkom mjeseca.


7:40 Ruska središnja banka potvrdila je u ponedjeljak da je naložila burzovnim mešetarima da obustave izvršavanje svih naloga inozemnih pravnih i fizičkih osoba za prodaju ruskih vrijednosnih papira.

Banka je također priopćila kako još nije odlučila hoće li otvoriti druga tržišta, osim za trgovanje deviznim i efektivnim novcem.

Moskovska burza također je odgodila početak trgovanja. Počet će u 10 sati, tri sata kasnije od uobičajenog vremena za trgovanje valutama. Podsjetimo, ruski rubalj pao je 26%, na najnižu razinu u povijesi u odnosu na američki dolar.


7:20 Ministarstvo vanjskih poslova Bjelorusije objavilo je fotografije prostorije u kojoj će se održati rusko-ukrajinski pregovori.

- U Bjelorusiji je sve spremno za početak pregovora. Čekamo dolazak delegacija, izvijestilo je ministarstvo u 9 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, kojega prema najnovijim istraživanjima podržava 90% Ukrajinaca, poručio je ranije da ne očekuje napredak u pregovorima, ali da je spreman pokušati.


7:18 U Kijevu je sada tek prošlo 8 sati, a stanovnici mogu slobodno napustiti podzemna skloništa u kojima su boravili preko vikenda zbog policijskog sata. Dopustit će se otvaranje trgovina te javnog prijevoza, iako će podzemna željeznica voziti rjeđe nego inače.

Tijekom vikenda gradom su odzvanjale eksplozije, koje su se, čini se događale, na rubovima Kijeva. Ruski projektili ipak nisu gađali centar grada, kako se predviđalo.

Gradski dužnosnici upozoravaju građane da je rat daleko od kraja i da se ulične borbe nastavljaju. Državni dužnosnici ističu da je gradski pejzaž znantno drugačiji od onoga na kakav u građani navikli.

- Utvrde, protutenkovski ježevi pojavili su se na ulicama Kijeva, poručili su.


7:00 Ruska ofenziva na glavni grad Ukrajine Kijev nastavljena je u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, priopćila je ukrajinska vojska.

Sjeverno od Kijeva ruska vojska pokušala je izgraditi pontonski most za prelazak preko rijeke Irpin, objavio je glavni stožer ukrajinske vojske na Facebooku. Također je neuspješno pokušala zauzeti grad Irpin nedaleko od Kijeva, dodao je stožer.

Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da su ruske trupe napredovale iz južnog ukrajinskog grada Hersona prema Mikolajivu.

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je o 352 smrtna slučaja civila, uključujući 14 djece, otkako je Rusija započela svoj napad u ranim jutarnjim satima u četvrtak. Još 1684 osobe, uključujući 116 djece, ranjene su do nedjelje navečer, prema podacima ministarstva.

Ukrajinska vojska priopćila je da su gubici ruske vojske do sada oko 4500 vojnika, te da su ruski helikopteri, tenkovi i druga vojna vozila uništeni.

Rusija je priznala da je među njenim vojnicima bilo mrtvih tijekom borbi u Ukrajini, ali nije dala broj.

image

Prosvjedi protiv rata u Seulu

Jung Yeon-je/AFP

U ponedjeljak bi se trebali održati mirovni pregovori između Moskve i Kijeva na granici s Bjelorusijom.

Nagađalo se da bi se Bjelorusija mogla službeno pridružiti ratu na strani Rusije, pošto je ukrajinska novinska agencija UNIAN izvijestila da su bjeloruski padobranci dobili naredbu za let u Ukrajinu, pozivajući se na informacije Andreja Strižaka iz bjeloruske nevladine organizacije Bysol.

Zapadne sile odgovorile su oštrim sankcijama, a američki predsjednik Joe Biden trebao bi u ponedjeljak telefonom razgovarati sa saveznicima i partnerima o najnovijem razvoju krize.


6:38 Ruski rubalj pao je u ponedjeljak 26% što je najniža razina u povijesti u odnosu na američki dolar. Naime, tržišta su se otvorila prvog dana nakon najave međunarodnih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Sankcije uključuju i blokiranje nekih ruskih banaka iz međunarodnog platnog sustava Swift.


6:23 Na londonskom je tržištu u četvrtak, odmah nakon napada Rusije na Ukrajinu, cijena barela nafte skočila znatno iznad 100 dolara, po prvi put nakon više od sedam godina, no u petak se ponovno spustila ispod te psihološki važne razine.

Nakon velikih oscilacija na kraju tjedna, cijena barela na londonskom tržištu zabilježila je na tjednoj razini rast od 4,7 posto, na 97,93 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,6 posto, na 91,59 dolara.

U četvrtak, nakon napada Rusije na Ukrajinu, cijena barela na londonskom tržištu dosegnula je u jednom trenutku 105,79 dolara, najvišu razinu od kraja 2014. godine.


6:15 Očekuje se da će mirovni pregovori između izaslanstava kijevske i moskovske vlade oko ruske invazije na Ukrajinu započeti u ponedjeljak ujutro, prema izvješćima Ukrayinske Pravde i ruske novinske agencije TASS, prenosi dpa.

Pregovori su trebali početi u nedjelju, no TASS je citirao anonimni izvor koji kaže da su razlog odgode logistički problemi za ukrajinsko izaslanstvo.

image

Ukrajinska vojska

Anatolii Stepanov/AFP

Rusko izaslanstvo već je napustilo bjeloruski glavni grad Minsk i otputovalo na ukrajinsko-bjelorusku granicu, u blizini rijeke Pripjat, gdje bi, prema izvješćima, trebao biti održan sastanak.

Ukrajina je pristala pokrenuti mirovne pregovore s Rusijom u nedjelju, čak i dok su bitke bjesnile u ključnim gradovima, a ruski predsjednik Vladimir Putin podigao spremnost nuklearnih snaga.

"Ne vjerujem u rezultate ovog sastanka, ali pokušajmo", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.


U ponedjeljak, petog dana invazije na Ukrajinu, sirene za uzbunu odjekuju Kijevom. TIjekom noći čule su se eksplozije u prijestolnici i u obližnjim gradovima.

Ukrajinska vojska tvrdi da su njezine snage uspjele odbiti nekoliko napada ruskih vojnika koji su pokušavali upasti u predgrađe Kijeva.

- Pokazali smo da se možemo zaštiti od nepozvanih gostiju, rekao je zapovjednik Oružanih snaga general pukovnik Aleksandar Sirski u priopćenju objavljenom tijekom noći.

TIjekom noći objavljena je videosnimka požara u stambenoj zgradi u Černihivu. Prema prvim izvješćima, zgradu je pogodila ruska raketa, izbio je požar na dvije etaže. Zasad nema podataka o stradalima. Eksplozije su se čule i u Harkivu.

Sjeverno od Kijeva ruska vojska pokušala je izgraditi pontonski most za prelazak preko rijeke Irpin, objavio je glavni stožer ukrajinske vojske na Facebooku. Također je neuspješno pokušala zauzeti grad Irpin nedaleko od Kijeva, dodao je stožer.

Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da su ruske trupe napredovale iz južnog ukrajinskog grada Hersona prema Mikolajivu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 17:05