NOVI PROBLEMI

Ruski hakeri pripremaju udar na Wimbledon: ‘Žele se osvetiti i uništiti nam reputaciju‘

Organizatori se uzdaju u umjetnu inteligenciju, koja bi trebala spriječiti upad u kompjutorske sustave i vođenje rezultata

Prema informacijama Times, hakeri žele napasti kompjutorske sustave turnira, odnosno platforme na kojima se vode rezultati, statistike i raspored mečeva

 Laurence Griffiths/Afp

Zabrana za Ruse i Bjeloruse, uklanjanje bodova od strane ATP-ja i WTA-a, mogući bojkot i rekordan nagradni fond - Wimbledon 2022. nije još ni počeo, ali zbog okolnosti u kojima će se igrati mogao bi biti jedan od najčudnijih u povijesti.

Sada s Otoka stiže još jedan razlog za uzbunu, i to zbog prijetnji iz Rusije.

The Times je, naime, objavio da se sigurnosne službe Wimbledona boje ruskih cyber napada tijekom turnira, koji bi mogli biti usmjereni na kompjutorske sustave turnira, odnosno platforme na kojima se vode rezultati, statistike i raspored mečeva. Prema informacijama koje je Timesu dao dužnosnik All England Cluba, hakeri spremaju osvetu za odluku o zabrani nastupa ruskim i bjeloruskim igračima, a remećenje semafora i rezultata uživo na stranici turnira bio bi snažan udarac njegovu imidžu.

U Wimbledonu podsjećaju da su se slične stvari događale nakon suspenzije koje je ruskom sportu nametnula Svjetska antidopinška agencija (Wada). Hakerska ekipa Fancy Bears tada je provalila u sustave Wade i Fife i stigla u posjed internih dokumenata. Između ostaloga su objavili da je u nogometu tijekom 2015. i 2016. bilo više od 350 pozitivnih doping-testova, kao i da su neki igrači tijekom SP-a u Južnoj Africi 2010. dobivali izuzeća za sumnjive lijekove. Jedan od glavnih organizatora napada bio je član Ruske sigurnosne službe (FSB), koji je stajao i iza slučajeva trovanja u Salisburyju 2018.

Velik broj izostanaka

O cyber sigurnosti na Wimbledonu brine tvrtka IBM, čiji predstavnici ističu da svake godine tijekom turnira uoče i spriječe "desetke milijuna sigurnosnih incidenata". Prije pet godina uveli su novi sustav umjetne inteligencije "QRadar Advisor with Watson", koji je lani spriječio upad na službenu stranicu turnira i 60 je puta brži od uobičajenih sustava detektiranja napada.

"Kao sportski događaj najvišeg ranga, Wimbledon neizbježno privlači goleme količine neželjene pažnje cyber napadača, čiji je cilj poremetiti turnir i nanijeti mu reputacijsku štetu", objašnjavaju iz IBM-a.

Hakeri nisu jedini koji ovih dana zadaju glavobolju organizatorima. Neizvjesnost oko mogućih otkaza traje još otkad je Naomi Osaka tijekom Roland Garrosa izjavila da "nije sigurna hoće li nastupiti" s obzirom na to da nema bodovnog uloga. I bez daljnjih otkazivanja, lista izostanaka već je sad golema. Zbog zabrane neće biti Medvedeva, Rubljova, Hačanova, Sabalenke, Azarenke i Kasatkine, a zbog ozljeda Federera, sestara Williams, Zvereva, vjerojatno ni Rafaela Nadala i Emme Raducanu.

image

Od igrača kojima je zabranjen nastup najzvučnije ime je Danil Medvedev, koji se u ponedjeljak vraća na broj jedan

Ben Stansall/Afp

Ne bi li u startu spriječili širenje bojkota, organizatori su podigli nagradni fond na rekordnih 40,35 milijuna funti (više od 50 milijuna dolara). Od toga će igrači koji ispadnu u prvom kolu zaraditi 62.000 dolara, što je povećanje za deset posto u odnosu na zadnje pretpandemijsko izdanje 2019. godine. Unosno je čak i ispadanje na startu kvalifikacija, koje počinju za deset dana. Poraženi u prvom kolu dobit će nešto više od 13.000 dolara, što je slamka spasa za tenisače koji su rangirani između 110. i 250. mjesta.

Velik dio sredstava za rekordni fond pokrit će prodaja ulaznica i televizijskih prava. Od ove godine prva nedjelja glavnog turnira, tzv. Middle Sunday, više nije slobodan dan, a samo se od toga očekuje dodatnih 10 milijuna funti zarade. Mečevi osmine finala više neće biti stisnuti u jedan dan, nego će se, kao i na ostalim Grand Slamovima, igrati u nedjelju i ponedjeljak.

Bach: Nepošten turnir

Noviteti u turniru i povećanje fonda, međutim, ne mogu utišati kritičare koji Wimbledon prozivaju zbog diskriminacije prema Rusima i Bjelorusima. Prvi čovjek MOO-a Thomas Bach u četvrtak je poručio da se radi o opasnom presedanu.

- Pogledajte naše prijatelje iz Pariza, tamo su dopustili ruskim igračima da se natječu kao neutralni sportaši. Ako ćemo nacionalnim vladama dozvoliti da odlučuju o tome kome će zabraniti nastup, onda smo izgubljeni.

Kada političari počnu donositi odluke na temelju svojih interesa, međunarodni sport više ne može biti pošten, upozorava Bach.

- Danas su to Rusi i Bjelorusi, sutra to može biti vaša zemlja. Jer nema zemlje koju vole baš sve ostale vlasti na svijetu. Zabrane su suprotne svim našim principima - dodao je.

Wimbledon će se održati od 27. lipnja do 10. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:58