PORUKA STARLINKU?

Ruski dužnosnik: ‘Zapadni komercijalni sateliti mogli bi postati legitimne mete za Rusiju‘

Konstantin Vorontsov nije spomenuo poimence nijednu satelitsku tvrtku

Antena Starlinka smještena u Izjumu

 Yasuyoshi Chiba/Afp

Visoki dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da bi komercijalni sateliti Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika mogli postati legitimne mete za Rusiju ako budu uključeni u rat u Ukrajini.

"Kvazi-civilna infrastruktura mogla bi biti legitimna meta uzvratnog udara", rekao Konstantin Voroncov, zamjenik ravnatelja odjela ministarstva vanjskih poslova za neširenje oružja i kontrolu naoružanja, prenosi TASS.

"Govorimo o tome da Sjedinjene Države i njihovi saveznici uključuju komponente civilne svemirske infrastrukture, također i komercijalnu, u oružane sukobe", rekao je Voroncov u Ujedinjenim narodima.

U rusko-ukrajinskom ratu poginuli su deseci tisuća ljudi, potkopan je globalni ekonomski oporavak nakon covida-19, dok je Moskva ušla u najopasniju konfrontaciju sa Zapadom od Kubanske krize 1962.

Vorontsov nije spomenuo poimence nijednu satelitsku tvrtku, no podsjetimo, milijarder Elon Musk rekao je nedavno da će njegova svemirska kompanija SpaceX nastaviti financirati satelitsku mrežu StarLink u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:22