‘NEUTRALNE VODE‘

Ruski bombarderi patrolirali nad Japanskim morem, pratili su ih južnokorejski F-16

Južna Koreja priopćila da su bombarderi u utorak ušli u zonu identifikacije protuzračne obrane

Ruski bombarder u pratnji lovaca/Ilustracija

 Sefa Karacan/Anadolu Agency Via AFP

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su dva ruska strateška bombardera patrolirala iznad neutralnih voda Japanskog mora, izvijestile su ruske novinske agencije, dok je Južna Koreja priopćila da su bombarderi u utorak ušli u zonu identifikacije protuzračne obrane.

Letovi su trajali oko sedam sati, a ruske zrakoplove pratili su južnokorejski F-16 u nekim fazama rute, objavili su ruski mediji pozivajući se na ministarstvo.

Južnokorejska vojska priopćila je da su ruski borbeni zrakoplovi ušli u njezinu zonu identifikacije protuzračne obrane (ADIZ) pa je poduzela uobičajene taktičke mjere. Nisu to pojasnili.

Ruski i kineski ratni zrakoplovi često su ulazili u tu zonu posljednjih godina u jeku proturječnih tvrdnji o različitim zonama.

Za razliku od zračnog prostora, ADIZ uglavnom predstavlja područje u kojem zemlje mogu jednostrano zahtijevati da strani zrakoplovi poduzmu posebne korake kako bi se identificirali.

Rusija ne priznaje južnokorejski ADIZ. Kina tvrdi da to područje nije ničiji zračni prostor i da bi sve zemlje trebale uživati ​​slobodu kretanja na njemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:51