ANDREJ KELIN

Ruski ambasador u Britaniji: ‘Ma, kakvo taktičko nuklearno oružje, ono se ne koristi u sukobu poput ovoga u Ukrajini‘

Rusija ima vrlo stroge odredbe za njihovu primjenu, uglavnom ako je ugroženo postojanje same zemlje, rekao je

Andrej Kelin

 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Ruski veleposlanik u Velikoj Britaniji rekao je kako ne vjeruje da će njegova zemlja upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine, piše BBC.

Andrej Kelin kaže da se prema ruskim vojnim pravilima takvo oružje ne koristi "u sukobu poput ovoga".

- Rusija ima vrlo stroge odredbe za njegovu primjenu, uglavnom ako je ugroženo postojanje same zemlje, rekao je.

'- o nema veze s trenutnom operacijom, dodao je.

Kad je Vladimir Putin u veljači, nedugo nakon početka invazije, svoje nuklearne snage stavio u stanje više pripravnosti, to se tumačilo kao upozorenje.

Putin je za takav razvoj situacije okrivio agresiju Zapada i NATO-a. No, britanski ministar obrane Ben Wallace ocijenio je to pokušajem odvraćanja pozornosti ljudi od 'onoga što se događa u Ukrajini', rekavši da je Rusija već nakon par dana sukoba bila u zaostatku pa je pokušala 'podsjetiti svijet' da ima takvo oružje.

Taktičko nuklearno oružje se može koristiti na relativno malim udaljenostima, za razliku od strateškog nuklearnog oružja koje se može lansirati na puno veće udaljenosti i povećati mogućnost sveopćeg nuklearnog rata.

No, i taj pojam uključuje razne tipove oružja, uključujući manje bombe i projektile koji se koriste na bojnom polju. Pretpostavlja se da Rusija ima oko 2.000 komada taktičkog nuklearnog oružja.

U kratkom razgovoru za BBC, veleposlanik Kelin također je odbacio tvrdnje da ruske snage granatiraju civile i dodao da su navodi o ratnim zločinima u Buči obično 'fabriciranje'.

Na pitanje zašto Rusija ratuje na ovaj način i čini ratne zločine, Kelin je odgovorio: - Gradonačelnik Buče je u svojoj prvoj izjavi rekao da su ruske trupe otišle, da je sve čisto i mirno i da je grad u normalnom stanju. Ništa se nije dogodilo, nije bilo tijela po ulicama, kazao je.

Novinar BBC-ja ponovno je pitao: - Znači, sve je izmišljeno? Sve je to fabricirano? Svi ti dokazi su namješteni?

- Po našem mišljenju, sve je namještaljka. Svrha toga je bila da se prekinu pregovori, odgovorio je veleposlanik.

Rusija je i ranije iznosila takve tvrdnje, a ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ranije je rekao da su snimke tijela u Buči 'inscenirane' nakon što su se Rusi povukli.

Tome proturječe brojni iskazi stanovnika očevidaca, koji su za BBC rekli da su ruske trupe po kratkom postupku pogubile njihove voljene.

- Bio je samo miran, obiteljski čovjek, zavarivač, koji je zbog slomljene kralježnice bio invalid, rekao je jedan čovjek o svom ubijenom zetu.

Čini se da su i satelitske snimke u izravnoj suprotnosti sa stajalištem Moskve, te pokazuju tijela koja leže na ulici gotovo dva tjedna prije nego što su Rusi napustili grad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:00