ALARM NA JUGOISTOKU

Ruska sabotaža na Balkanu? ‘Nema šanse da je ovo bila nesreća! Prvo su me otrovali novičokom, a sad i ovo...‘

Ovo je peti put u posljednjih nekoliko godina da su se dogodile eksplozije u objektima Emca, tvrtke bugarskog trgovca oružjem

Bugarski predsjednik Rumen Radev i Emilian Gebrev (lijevo) gledaju projektile

 Nikolay Doychinov/Afp/Profimedia/Nikolay Doychinov/Afp/Profimedia

Bugarski trgovac oružjem koji je preživio navodno trovanje novičokom 2015. rekao je Guardianu da je "100% siguran" kako ruski operativci stoje iza nedjeljne eksplozije i požara u jednom od njegovih skladišta.

- Nema šanse da je ovo bila nesreća. U zgradi nije bilo ničega što bi moglo eksplodirati bez uplitanja vanjskog faktora - rekao je Emilian Gebrev u telefonskom intervjuu.

Eksplozija je, inače, pogodila skladište u blizini bugarskog grada Karnobata u nedjelju rano ujutro.

Ovo je peti put u posljednjih nekoliko godina da su se dogodile eksplozije u objektima Emca, Gebrevljeve tvrtke za proizvodnju oružja. Bugarski tužitelji povezali su i prethodne napade s ruskim operativcima.

Gebrev je nakon napada novičokom bio u komi neko vrijeme, a zapadne vlasti i obavještajne agencije vjeruju da su ga nervnim agensom otrovali članovi ruske vojne obavještajne službe GRU. Trgovac oružjem smatra da je i požar ovoga vikenda njihovo djelo.

image

Vladimir Putin na obljetnici GRU-a, najuspješnije ruske obavještajne službe

Kremlin Pool/Zuma Press/Profimedia/Kremlin Pool/Zuma Press/Profimedia

Nekonzistentne tvrdnje oko Ukrajine

Gebrev je otkrio kako je razgovarao sa svojim direktorom sigurnosti, koji mu je kazao da se alarmni sustav aktivirao u skladištu netom prije eksplozije, što ukazuje kako je netko upao u skladište. Dodao je i da vjerojatno postoji snimka na kojoj se mogu vidjeti uljezi, ali da do sada policija i istražitelji nisu mogli ući u prostorije zbog opasnosti od novih eksplozija.

Gebrev je rekao da je skladište sadržavalo streljivo namijenjeno afričkim zemljama koje je naručeno prije nekoliko godina, za koje kupci nisu izvršili plaćanje. Odbio je precizirati vrste oružja i njihovu vrijednost. Kako je Gebrev stalna meta GRU-a mnogi vjeruju da je uključen u opskrbu Ukrajine oružjem.

Prošle je godine čak priznao New York Timesu da su njegove tvrtke bile uključene u isporuku oružja Ukrajini, što je ranije uvijek negirao. No, sada je Gebrev ponovno promijenio priču i inzistira da nije imao nikakvih poslova s ​​Ukrajinom, još od potpisivanja mirovnog sporazuma iz Minska krajem 2014., dakle onog koji je trebao dovesti do prekida vatre u istočnoj Ukrajini.

image

Emilian Gebrev

Nikolay Doychinov/Afp

Moćni neprijatelji

Bez obzira na to koji razlog stoji iza napada, Gebrev je očito stekao moćne neprijatelje u Rusiji. Između 2011. i 2020. godine eksplozije su se dogodile u četiri skladišta i proizvodna pogona povezanih s njegovom tvrtkom. Prošle je godine bugarsko ministarstvo vanjskih poslova čak protjeralo ruskog diplomata zbog sumnje da je Rusija umiješana u eksplozije, te su čak pozvali Moskvu da pomogne u istrazi. Bugarski tužitelji rekli su tada da postoji "osnovana sumnja" da su četiri eksplozije povezane s pokušajem trovanja Gebreva.

Od posljedica trovanja nije nastradao samo Emilian Gebrev, već i njegov sin i direktor tvrtke, koji su također pali u komu.

Istraživačka internetska stranica Bellingcat objavila je dokaze koji upućuju na to da je tim agenata GRU-a bio u Bugarskoj u isto vrijeme kada je došlo do trovanja, a Gebrev je rekao da su ruski diplomati samo "vrh ledenog brijega" i požalio se da bugarske vlasti nisu uspjele niti jedan slučaj iznijeti pred sud.

- Prošlo je 11 godina od prve eksplozije i nitko nije kažnjen - zaključio je Gebrev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:08