NOVO IZVJEŠĆE

Rusija rasporedila obučene borbene dupine bliže južnoj Ukrajini: Tamo bjesne neke od najvećih borbi...

Borbeni dupini nisu nova pojava u ovom ratu, jer izvješća već dugo sugeriraju da je Rusija trenirala i koristila vojne životinje oko svoje crnomorske baze u Sevastopolju, krimskom lučkom gradu

Ilustracija

 Tomislav Kristo/Cropix

Prema informacijama iz novog izvješća, Rusija je rasporedila svoje posebno obučene borbene dupine tijekom vrhunca borbe u južnoj Ukraniji - kao dio poteza kojim Moskva proširuje korištenje životinja u Crnom moru, prenosi Newsweek.

Kako je nakon novih slika izvijestio Naval News u listopadu, nastambe za dupine pojavile su se u ruskoj pomorskoj bazi u Novoozernu, nedaleko od zapadnog krimskog grada Jevpatorije.

- Cilj raspoređivanja vojnih dupina u Novoozernu je obrana od ukrajinskih specijalnih snaga koje predstavljaju stvarnu prijetnju u tom području. Nastambe su se pojavile na zapadnom Krimu oko kolovoza ove godine - objavili su.

Borbeni dupini nisu nova pojava u ovom ratu, jer izvješća već dugo sugeriraju da je Rusija trenirala i koristila vojne životinje oko svoje crnomorske baze u Sevastopolju, krimskom lučkom gradu.

Novoozern u kojem su trenutno postavljeni dupini, nalazi se sjeverno od Sevastopolja i bliže je južnoj Ukrajini, gdje bjesne neke od najvećih borbi, nego glavnoj crnomorskoj ruskoj bazi.

Američka mornarica također je koristila dupine desetljećima, a Američki mornarički institut rekao je u prvim tjednima ruske invazije na Ukrajinu da su ruske snage u Sevastopolju postavile dvije “nastambe za dupine" na otvor prema luci, koje su se pojavile oko veljače 2022. godine.

Ukrajina je obećala da će vratiti Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine i koristila kao odskočnu dasku za borbu protiv kijevskih snaga u proteklih 20 mjeseci rata.

Tijekom ukrajinske ljetne sezone Kijev je pojačao napade na ruske ciljeve na Krimu, uključujući napredne ruske sustave protuzračne obrane u blizini Jevpatorije.

To se poklopilo s napadom ukrajinskih snaga na poluotok, nakon čega je ispaljen projektil dugog dometa na Sevastopolj koji je oštetio ruski desantni brod i jednu od moskovskih podmornica.

Krajem lipnja, britansko ministarstvo obrane priopćilo je da je Rusija uložila u "velika poboljšanja" svoje baze u Sevastopolju, uključujući "povećan broj obučenih morskih sisavaca".

- Slike baze pokazuju gotovo udvostručenje plutajućih bokseva za sisavce u kojima su vjerojatno bili dupini - objavila je vlada Ujedinjenog Kraljevstva u obavještajnom izvješću.

Nadodali su da je Rusija istrenirala mnoštvo životinja za razne misije od kojih su dupini koji žive na Krimu namijenjeni obrani od neprijateljskih ronilaca.

- U ruskim arktičkim vodama moskovske su snage također koristile Beluga kitove i tuljane - zaključilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:30