POSLANI WASHINGTONU

Rusija predložila datume za pregovore o sigurnosnim jamstvima: ‘Ne prihvaćamo nikakve preduvjete‘

Rusija želi pravno obvezujuća jamstva SAD-a i NATO-a da blok neće prihvatiti Ukrajinu kao članicu niti tamo rasporediti vojsku i oružje

Ilustracija

 Yuriy Dyachyshyn/AFP

Rusija je poslala Sjedinjenim Državama predložene datume za pregovore o sigurnosnim jamstvima koje traži Moskva, citirala je u četvrtak novinska agencija RIA rusko ministarstvo vanjskih poslova, ne navodeći raspored.

Agencija je prenijela izjavu zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova da Moskva neće prihvatiti ikakve preduvjete za pregovore.

Rusija želi pravno obvezujuća jamstva Washingtona i NATO-a da blok neće prihvatiti Ukrajinu kao članicu niti tamo rasporediti vojnike i oružje.

Ukrajina ustraje na tome da ima pravo pridružiti se savezu i kaže da Moskva možda planira invaziju na nju dok Rusija gomila vojnike u blizini granice tih zemalja.

Rusija je prošli tjedan objavila niz sigurnosnih jamstava koja traži od Zapada uključujući obećanje da će se odreći bilo kakvog vojnog djelovanja u Ukrajini i istočnoj Europi i da se NATO više neće širiti, prenijela je ruska novinska agencija RIA.

Moskva je predala svoje prijedloge ovaj tjedan Sjedinjenim Državama u kontekstu gomilanja ruskih vojnih snaga u blizini Ukrajine.

Osam ključnih prijedloga

Rusija ističe da reagira na prijetnje vlastitoj sigurnosti jer Ukrajina ima sve bliže odnose s NATO-om i želi postati njegovom članicom.

Poručuje da je njezin sigurnosni paket put za smirivanje napetosti u Europi i izbjegavanje vojnog sukoba.

Ključni ruski prijedlozi, kako prenosi RIA, sljedeći su:

- Isključiti daljnje širenje NATO-a i pristupanje Ukrajine Savezu;

- Ne raspoređivati nove postrojbe i oružje izvan zemalja u kojima su se nalazili u svibnju 1997. (prije nego su se istočnoeuropske zemlje pridružile NATO-u), osim u iznimnim slučajevima uz pristanak Rusije i članica NATO-a;

- NATO treba odustati od bilo kakvih vojnih aktivnosti u Ukrajini, istočnoj Europi, na Kavkazu i u središnjoj Aziji;

- Ne raspoređivati projektile srednjeg i kratkog dometa na mjestima odakle mogu gađati teritorij druge strane;

- Ne provoditi vježbe s više od jedne vojne brigade u dogovorenom pograničnom području i redovito razmjenjivati informacije o vojnim vježbama;

- Potvrditi da se strane neće smatrati protivnicima i složiti se da će se sve sporove rješavati mirnim putem i da će se suzdržavati od korištenja sile;

- Obećati da se neće stvarati uvjeti koje bi druga strana mogla smatrati prijetnjom;

- Uvesti 'vruće linije' za kontakte u kriznim situacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:49