UKRAJINA UPOZORAVA

‘Rusija praktički završila s gomilanjem snaga. Imaju 127.000 vojnika koji mogu odmah krenuti‘

Prema posljednjoj obavještajnoj procjeni ukrajinskog ministarstva obrane Rusija je rasporedila više od 127.000 vojnika god granice

Satelitska snimka ruskih snaga kod granice s Ukrajinom

Ukrajina je danas upozorila da je Rusija "gotovo dovršila" svoje jačanje snaga na granici, koje bi se mogle koristiti za invaziju na tu zemlju, čime se pojačava bojazan da bi Moskva mogla pokrenuti napad u bilo kojem trenutku.

Prema posljednjoj obavještajnoj procjeni ukrajinskog ministarstva obrane, koju ekskluzivno donosi CNN, Rusija je do sada rasporedila više od 127.000 vojnika u toj regiji.

"Puna snaga kopnene skupine RF AF (Oružane snage Ruske Federacije) u ukrajinskom smjeru je više od 106.000 ljudi. Zajedno s pomorskom i zračnom komponentom, ukupan broj je više od 127.000 vojnika", navodi se u procjeni.

U procjeni se situacija naziva "teškom", a Ukrajina vjeruje kako Rusija "pokušava podijeliti i oslabiti Europsku uniju i NATO".

Ruske akcije također su "usmjerene na ograničavanje sposobnosti Sjedinjenih Država", stoji u procjeni, "kako bi osigurale sigurnost na europskom kontinentu".

Procjena dolazi nakon što tri runde diplomatskih razgovora između Rusije i Zapada sa ciljem deeskalacije krize prošlog tjedna nisu donijela nikakvo rješenje.

Zamjenica američkog državnog tajnika Wendy Sherman izjavila je prošle srijede kako nije jasno namjerava li Moskva iskoristiti razgovore kao izgovor za tvrdnju da diplomacija ne može funkcionirati.

Ukrajinska vojna obavještajna služba priopćila je da je Rusija "trajno" rasporedila vojnike iz središnjih i istočnih regija na svoju zapadnu granicu.

image

Rusko vojnici na vojnoj vježbi/Ilustracija

Handout/AFP

Krajem prosinca i u siječnju Rusija je premještala "zalihe streljiva, terenske bolnice i sigurnosne službe" na granicu, što prema Ukrajini, kako se navodi, "potvrđuje pripremu za ofenzivne operacije".

U novoj se procjeni također navodi da Rusija podupire više od 35.000 pobunjenika u istočnoj Ukrajini te da ima oko 3.000 vlastitog vojnog osoblja na teritoriju pobunjenika. Moskva, pak, poriče da bilo kakvih ruskih snaga ima na istoku Ukrajine.

Ruska obavještajna aktivnost protiv Ukrajine također je intenzivirana, navodi se u procjeni, s dodatnim radarskim i satelitskim pokretnim jedinicama koje su raspoređene u blizini ukrajinske granice, a izviđački letovi duž granice su se utrostručili u odnosi na isto doba prošle godine.

Postavljeni još deseci balističkih lansera

Ukrajinska vojska je također rekla da bi Rusija mogla koristiti raketno oružje srednjeg dometa za "uništenje vitalnih objekata", napominjući da su "dodatne taktičke skupine operativno-taktičkih projektila 'Iskander'" prebačene na granicu.

Ukrajinska vojska također navodi da bi Rusija mogla koristiti raketno oružje srednjeg dometa za "uništenje vitalnih objekata", napominjući da su "dodatne taktičke skupine operativno-taktičkih projektila Iskander" prebačene na granicu.

Od sredine siječnja u blizini Ukrajine, prema procjeni, postavljeno je 36 lansera mobilnog balističkog raketnog sustava Iskander.

Rakete Iskander sposobne su pogoditi ciljeve udaljene 500 do 700 kilometara te sada mogu gađati šira područja, uključujući glavni grad Kijev, stoji dalje.

Nova potencijalna bojišnica duž granice s Bjelorusijom

U ukrajinskom dokumentu upozorava se kako se nova potencijalna linija bojišnice pojavila duž njezine sjeverne granice s Bjelorusijom, ključnim saveznikom Kremlja.

"Teritorij Bjelorusije treba se smatrati punopravnim područjem za operacije koje Rusija može pokrenuti u cilju pojačanja agresije na Ukrajinu", navodi se u dokumentu ukrajinske vojne obavještajne službe.

Dužnosnici američkog State Departmenta naglasili su tu zabrinutost u utorak, rekavši da je pojačana prisutnost ruskih trupa u Bjelorusiji povećala njihove sposobnosti duž ukrajinske granice i dovela do jačanja zabrinutosti zbog moguće invazije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:50