BEZ CARINE

Rusija otvara duty free dućane za diplomate, plaćat će u dolarima i eurima: ‘Pa ovo je kao u SSSR-u!‘

U trgovinama će se moći kupiti alkohol, duhanski proizvodi, nakit, kozmetika, parfemi i slatkiši te pametni telefoni i satovi

Ilustracija

 Martin Bertrand/Hans Lucas Via Afp

Rusija planira otvoriti duty-free trgovine za diplomate u kojima će prodavati robu uvezenu sa Zapada za inozemnu valutu. Riječ je o dućanima koji će mnoge Ruse podsjetiti na berjožke, ozloglašene dućane iz sovjetske ere kojima su pristup imali samo stranci i privilegirani slojevi društva, prenosi Guardian.

Trgovine će se otvoriti najranije s početkom jeseni, a u njima će se moći pronaći roba koja je uslijed sankcija teško može nabaviti u običnim dućanima jer čitav niz zapadnih brandova uslijed rata u Ukrajini pobjegao iz Rusije.

Potencijalni kupci morat će u dućanu predočiti službeni dokument kojim dokazuju da su strani diplomati, djelatnici međunarodnih organizacija ili članovi njihovih obitelji. Plaćat će se u dolarima i eurima, baš kao nekad u berjožka dućanima.

- To je kao u SSSR-u, komentirao je Sergej Smirnov, glavni urednik ruskog nezavisnog medija Mediazona, koji je o zakonu pisao nakon objave u službenim novinama ruskog parlamenta.

Zapadnjački brendovi postali su vrlo tražena roba u Rusiji jer ih je sve teže pronaći u dućanima. Znatiželjni kupci pohrlili su nedavno u dućane u vlasništvu velikih brandova poput H&M-a, jer je švedski modni lanac ponovno otvorio svoja vrata radi konačne rasprodaje zaliha prije nego što u potpunosti napusti zemlju.

Duty-free dućani bit će u vlasništvu tvrtke koju je osnovalo rusko ministarstvo vanjskih poslova i drugog pravnog subjekta koji će biti odabran na natječaju.

U trgovinama će se moći kupiti alkohol, duhanski proizvodi, nakit, kozmetika, parfemi i slatkiši te pametni telefoni i satovi, javlja Mediazona.

Još nije poznato hoće li se među elektroničkom robom naći artikli poput iPhonea, koji se više ne mogu izravno uvoziti u Rusiju.

Ministarstvo vanjskih poslova razmišlja o otvaranju bescarinske trgovine za diplomate još od 2015. godine, nakon što je Rusija zabranila uvoz mnogih prehrambenih namirnica iz Europe u sklopu paketa protusankcija nakon aneksije Krima, javili su ruski mediji.

U pismu iz 2014. kojega je na uvid dobio ruski portal Gazeta.ru, ruski šef diplomacije Sergej Lavrov poručio je da bi dućani pomoći smanjiti ‘financijske gubitke‘ povezane s isporukom robe stranim diplomatskim misijama u Rusiji, izvijestio je Radio Slobodna Europa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:04