‘LAŽNE INFORMACIJE‘

Rusija ograničava pristup Facebooku zbog navodne ‘cenzure‘, na meti režima i neki mediji

Moskva je povećala pritisak i na domaće medije, prijeteći da će blokirati izvješća koja sadrže „lažne informacije” o ruskim napadima

Meta/Facebook

 Riccardo Milani/AFP

Rusija je u petak objavila da djelomično ograničava pristup kompaniji Meta, bivšem Facebooku, optužujući ju za „cenzuru” ruskih medija.

Moskva već godinama pokušava povećati svoju kontrolu nad internetom i tehnološkim divovima, za što kritičari kažu da ugrožava individualnu i korporativnu slobodu i da je dio šireg gušenja javnih protivnika Kremlja.

Državna služba za regulaciju komunikacija Roskomnadzor je rekla da je Facebook ignorirao njene zahtjeve da ukloni restrikcije za četiri ruska medija – novinsku agenciju RIA, televizijsku postaju ministarstva obrane Zvezdu TV i internetske portale gazeta.ru i lenta.ru.

Zasad nije u potpunosti jasno što će ruska ograničenja za Facebook uključivati, piše Reuters. Moskva je prošle godine usporila brzinu Twittera kao kaznenu mjeru.

„U skladu s odlukom ureda državnog tužitelja, počevši od 25. veljače, Roskomnadzor djelomično ograničava pristup društvenoj mreži Facebook”, objavio je u izjavi Roskomnadzor.

Facebook, koji nije odmah komentirao slučaj, još od ranije ljuti ruske vlasti. Moskva redovito kažnjava kompaniju malim globama zbog onog što naziva neuspjehom da dovoljno brzo ukloni nezakonit sadržaj.

Rusija je u prosincu međutim izrekla mnogo veću kaznu, od oko dvije milijarde rubalja (nešto manje od 162 milijuna kuna), zbog, kako je rekla, ponovljenog neuspjeha Facebooka da obriše sadržaj.

Moskva je također povećala pritisak na domaće medije, prijeteći da će blokirati izvješća koja sadrže, po vlastima, „lažne informacije” o ruskim vojnim operacijama u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 03:52