POSLJEDICE SANKCIJA

Rusi zamrzavaju McDonald‘sove burgere, nudi im se domaća alternativa Coca-Coli: ‘Pijte Tarkhun!‘

Zapadne korporacije napuštaju Rusiju u sklopu sankcija koje su nametnute nakon napada na Ukrajinu

Posljednje boce Coca-Cole u ruskim marketima

 -AFP

Zeleno piće na bazi estragona zamijenit će u Rusiji planetarno popularnu Coca-Colu, koja je odlučila da će prestati poslovati u toj zemlji nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Coca-Cola, Starbucks i McDonald's posljednje su zapadne kompanije koje su, kako su objavili u utorak, odlučile u potpunosti prekinuti svoje aktivnosti u Rusiji. Mora se reći kako su to učinile tek nakon što su kupci sa Zapada zaprijetili da će bojkotirati njihove proizvode ako se ne maknu sa ruskog tržišta, pa je ekonomska računica prevladala.

Kako javlja Daily Mail, Dmitrij Petrovski, političar iz Jaroslava smještenog oko 270 kilometara od Moskve predložio je alternativu zapadnim proizvodima. Mnoge je to podsjetilo na vrijeme od prije više od 30 godina, kada je Rusija bila potpuno ekonomski izolirana te se zapadnjački proizvodi nisu mogli kupiti.

Zeleno piće

Petrovski smatra kako bi Rusi trebali početi piti Tarkhun, rusku alternativu Coca-Coli čiji su sastojci, između ostalog, estragon te zeleno bojilo. Smatra i da je potrebno piti ruski Kvass, piće s niskim udjelom alkohola bzirano na vrijenju kvasa. Protivi se i pomfritu, tvrdeći kako je zapravo mnogo zdravije peći ili kuhati krumpire.

Ministar poljoprivrede Ilshat Fazrakhmanov, također je stanovnicima poručio da, kada idu u fast food, odaberu lokale ruskog vlasništva umjesto zapadnjačkih.

- Naši poduzetnici trenutno imaju veću potražnju za svojim, lokalno proizvedenim namirnicama. Stoga, nećemo imati problem preuzeti tržište koje su napustile zapadne kompanije - kazao je.

Nisu svi tako optimistični. Najveći lanac fast food objekata u Rusiji, Teremok - koji poslužuje tradicionalne obroke poput blinija, kvassa, boršča i pelmenija - pribojava se da bi manjak konkurencije mogao uzrokovati nižu kvalitetu hrane. Pojavila se i bizarna praksa, javlja Daily Mail. Rusi su uoči zatvaranja McDonald'sa poharali njihove restorane te pokupovali velik broj hamburgera i drugih proizvoda kako bi ih zamrznuli. Sada se prodaju na internetu, a cijena doseže i više od 300 funti po obroku.

List ističe kako je McDonald's, kada je otvorio svoj prvi restoran u Moskvi, izazvao toliko oduševljenje građana da su stajali u redovima bez da su i znali što se tamo uopće poslužuje. Di kraja dana više od 27 tisuća ljudi prijavilo se za posao u kompaniji, primljeno ih je oko šest stotina. Bio je to rezultat pregovora koji su trajali više od 13 godina, jer sovjetske vlasti nisu željele američki lanac brze hrane na svom području. Krajem osamdesetih posao je konačno dovršen, a procjenjuje se da je investicija bila vrijedna najmanje pedeset milijuna dolara.

Otišao i Heineken

Iz Rusije se povlači i pivarski gigant Heineken, kao i jedna od vodećih tvornica cigareta Imperial Brands. Potonja je grupacija iz Velike Britanije, sa sjedištem u Bristolu, a najavili su zaustavljanje svoje proizvodnje u Volgogradu kao i sve marketinške i trgovačke aktivnosti u Rusiji, što će izravno utjecati na oko tisuću radnika. Aktivnosti u Rusiji i Ukrajini prošle su godine ovoj tvornici donijele oko 650 milijuna funti, no to je samo oko dva posto prihoda. Zapadne sankcije paralizirale su dijelove Rusije te ih vratile u sovjetsku eru.

Carlsberg AS jedan je od najvažnijih ruskih proizvođača piva te vlasnik Baltika Breweries. Prošlog su tjedna najavili kako stopiraju investicije u Rusiji, a sav prihod iz Rusije donirat će humanitarnim organizacijama koje pomažu Ukrajincima. Također, Ukrajincima nude smještaj, prijevoz, vodu i hranu. Prošle godine čak je 13 posto prihoda ove grupacije došlo s tržišta Rusije i Ukrajine, pa će ova situacija svakako negativno utjecati na bilancu tvrtke.

Prestanak poslovanja najavio je i Yum!, vlasnik 70 restorana globalno poznatog lanca pržene piletine KFC, te 50 restorana Pizza Hut.

No, nisu sve kompanije odlučile napustiti Rusiju, unatoč pritisku svojih kupaca. Tako će Rusi i dalje moći kupovati kondome Durex, kao i cigarete tvrtke British American Tobacco (BAT), koja u Rusiji ima više od 2.500 zaposlenika.

BAT je diplomatskim rječnikom priopćio kako su, s obzirom na novonastale okolnosti, prekinuo nove investicije u Rusiji, ali i da će za daljnje odluke pomno pratiti tijek sankcija prema Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:27