GODINAMA NA ZADATKU

Rusi uhitili Francuza u centru Moskve: ‘Kaže da radi za humanitarnu udrugu, a zapravo je špijunirao našu vojsku‘

Muškarcu prijeti kazna do pet godina zatvora

Ilustracija

 Stringer/Afp

Ruski istražitelji rekli su u četvrtak da su uhitili francuskog državljanina zbog sumnje da je prikupljao informacije o aktivnostima ruske vojske.

Državno istražno povjerenstvo kaže da je muškarac osumnjičen da je nekoliko godina ciljano „prikupljao informacije u području vojnih i vojno-tehničkih aktivnosti Ruske Federacije“.

„Kad strani izvori dobiju ovakve informacije, mogu ih koristiti protiv sigurnosti države. Osumnjičenik je u te svrhe više puta posjetio Rusiju, uključujući Moskvu, gdje je održao sastanke s građanima Ruske Federacije“ dodalo je povjerenstvo.

Istražitelji su rekli da će muškarac, kojeg nisu identificirali, uskoro biti optužen jer se nije registrirao kao „strani agent“ prema ruskom zakonu, za što je predviđena kazna do pet godina zatvora.

Iz francuskog ministarstva vanjskih poslova u Parizu trenutno nema komentara.

Državna novinska agencija TASS identificirala je muškarca kao zaposlenika Centra za humanitarni dijalog (HD), neprofitne organizacije sa sjedištem u Švicarskoj, čija web stranica kaže da djeluje od 1999. kako bi „pomogla u sprječavanju, ublažavanju i rješavanju oružanih sukoba pregovorima i posredovanjem“ u zemljama kao što su Španjolska, Filipini i Libija.

HD nije odmah odgovorio na zahtjev da potvrdi da je uhićeni muškarac njihov zaposlenik. Nije jasno djeluje li organizacija u Rusiji te ima li tamo zaposlenike.

Kratka video snimka koju je objavilo Istražno povjerenstvo prikazuje čovjeka u trapericama i crnoj košulji kojeg su sigurnosni dužnosnici s maskama na licu uhapsili u restoranu, otpratili ga u kombi, a zatim uveli u zgradu. Lice osumnjičenika bilo je zamagljeno.

Reuters je identificirao restoran prikazan na snimci kao kafić Akademia u središtu Moskve.

Zapadnjaci uhićeni prema ruskim zakonima o sigurnosti od početka rata u Ukrajini našli su se u najvećoj krizi u odnosima između Moskve i Zapada u više od 60 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 18:24