KAMO IDU TENKOVI?

Rusi tvrde da se povlače i ismijavaju Zapad, Amerikanci ne vjeruju: ‘Pogledajte ove snimke!‘

CNN javlja da Rusija nastavlja sa slanjem svih snaga, opreme i naoružanja potrebnih za invaziju na granicu s Ukrajinom

Ruski raketni sustav Tornado

 AFP

Gomilanje ruskih snaga u blizini granice s Ukrajinom ubrzano se nastavlja sa svime potrebnim za invaziju, od podmornica i amfibijskih desantnih brodova u Crnom moru do balističkih projektila kratkog dometa, tenkova i haubica oko sjeveroistočnih rubova Ukrajine, tvrdi CNN.

CNN je geolocirao te manevre te tvrdi da je potvrdio autentičnost video zapisa na društvenim mrežama iako, kako navode, vjerojatno ima mnogo sličnih zapisa koji još nisu pregledani.

Neke od video snimki dolaze iz službenih izvora, a većina je objavljena na TikToku i YouTubeu. Video zapise, kako navodem analiziraju online promatrači i često su dodatno upotpunjeni satelitskim snimkama.

Konvoji se kreću u blizini Belgoroda u zapadnoj Rusiji, odmah preko granice od ukrajinskog grada Harkova.

Postoji i mnogo novih dokaza o vojnom jačanju u ruskoj regiji Belgorod, 40 kilometara od granice s Ukrajinom.

image

Rusko gomilanje snaga na granici s Ukrajinom

AFP

Američka mreža je geolocirala ove video zapise u selu Sereteno, 24 kilometra od granice. Učitani su u nedjelju i prikazuju tenkove koji se kreću kroz područje.

Ruske snage kreću se na tom području i noću, a tenkovi se iskrcavaju iz vlakova.

Čini se da na područje oko Voronježa također nastaju gužve. Velika skupina tenkova i borbenih vozila pješaštva snimljena je posljednjih dana iz vlaka koji je prolazio tim područjem. Prema analitičarima, oni su dio ruske 1. gardijske tenkovske armije.

Helikopteri u blizini Belgoroda

U posljednjih nekoliko dana više video zapisa na društvenim mrežama prikazuje dolazak helikoptera blizu ukrajinske granice. Oni bi mogli pružati važnu zaštitu kopnenim postrojbama u slučaju invazije.

Rusko gomilanje oružja i vojne opreme uključuje tenkove, borbena vozila pješaštva, poznata kao BMP, te samohodnu artiljeriju, što se može vidjeti na snimkama vlaka na periferiji Belgoroda.

Velike količine teške putuju južno od grada Kurska, kako pokazuje jedan videozapis. CNN je geolocirao i ovaj video, za koji se čini da je snimljen u subotu.

Podrška projektila i topništva

Michael Kofman, analitičar neprofitne organizacije CNA sa sjedištem u Virginiji i stručnjak za ruske vojne sposobnosti, operacije i strategije, napominje da jedinice u Kursku "izgleda kreću prema Belgorodu uz topničku podršku". Također navodi da se 1. gardijska tenkovska armija također počela kretati.

Posebno zabrinjava kretanje konvoja balističkih projektila kratkog dometa Iskander-M koje je, čini se, pojačano posljednjih tjedana u raznim dijelovima zapadne Rusije.

Ukoliko dođe do sukoba, projektili bi se vjerojatno koristili za napad na utvrđene ukrajinske položaje, kao što su zapovjedna i kontrolna mjesta. Raketni sustav ima domet od 400 kilometara te su uočeni i na nedavnim satelitskim snimkama.

Raketni lanseri u blizini granice

Ruske i bjeloruske snage započele su prošlog tjedna velike zajedničke vojne vježbe u blizini granice s Poljskom, ali neke ruske snage su u pokretu mnogo kilometara od područja na kojem se vježbe održavaju te su zauzele položaje blizu točke gdje se spaja granica Ukrajine, Rusije i Bjelorusije.

Američka mreža je geolocirala i ovaj konvoj, koji uključuje višecijevne raketne bacače, na oko 24 kilometara sjeverno od ukrajinske granice.

Rusko oružje i brodovlje nastavlja se približavati ukrajinskoj granici, navodi CNN. Mjesta na kojima je oprema bila prvotno postavljena, na više od 160 kilometara od granice, postupno su ispražnjena kako su jedinice napredovale.

Ruske jedinice nalaze se u krugu od nekoliko kilometara od Ukrajine sve od Azovskog mora, uz ukrajinsku granicu sve do Bjelorusije.

"Trenutačna vojna moć Rusije nagomilana u blizini Ukrajine je bez presedana", objavio je na Tweeteru Rob Lee s Odsjeka za studije rata na King's Collegeu u Londonu.

image

Rusko gomilanje snaga na granici s Ukrajinom

AFP

"Ovo nije poput prethodnih zastrašivanja ratom ili gomilanja u proljeće (2021.). Količina ruske zračne, kopnene i pomorske vojne moći u blizini Ukrajine sada je količinski daleko veća", dodao je Lee.

Britanija tvrdi da stižu još tisuće ruskih vojnika

Iako se čini da je oprema montirana, ostaje nepoznato kamo je i kada dalje premještena.

image

Rusko gomilanje snaga na granici s Ukrajinom

AFP

Kako je javio The Guardian u ponedjeljak, Rusija je poslala još tisuće vojnika na granicu s Ukrajinom kao znak da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao produžiti trajanje krize na iduće tjedne, dok britanski premijer Boris Johnson upozorava da je situacija postala "vrlo opasna".

Britanski dužnosnici procjenjuju da se daljnjih 14 ruskih bojni kreće prema Ukrajini, od kojih svaka broji oko 800 vojnika, kako bi se pridružile trupama već nagomilanim na granici, što je vojna snaga za koju se vjeruje da je sposobna pokrenuti invaziju.

U međuvremenu je američki CBS, pozivajući se na neimenovanog dužnosnika SAD-a, javio da je Rusija pomaknula jedinice dalekometne artiljerije i raketne bacače na borbene položaje koji prijete Ukrajini.

image

Rusko gomilanje snaga na granici s Ukrajinom

AFP

Neke ruske jedinice napustile su svoje ranije, skupne položaje - prikazane na satelitskim fotografijama koje već tjednima obilaze svijet - te se počinju prebacivati na "napadačke pozicije", dodao je isti izvor. Ovaj je manevar promjena u odnosu na situaciju od nedjelje kada su neke od jedinica napustile svoja zborna mjesta, ali se još nisu razmjestile na borbene položaje.

Scholz se sastaje s Putinom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se jučer sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, rekao je kako su im iz SAD-a stigle informacije da će zemlja biti napadnuta u srijedu 16. veljače.

Scholz se danas prvi put sastaje s Vladimirom Putinom u misiji s visokim ulogom u svrhu sprečavanja rata, a najveći ruski trgovinski partner u Europi upozorit će na dalekosežne sankcije ako napadne Ukrajinu. Predviđeno je da će sastanak u Kremlju trajati više sati.

image

Rusko gomilanje snaga na granici s Ukrajinom

AFP

Susret koji s nestrpljenjem očekuju Europa i svijet dolazi u trenutku kada su njemačko-ruski odnosi na najnižoj razini. Scholz je tijekom svog jučerašnjeg posjeta Kijevu u ponedjeljak rekao da želi lobirati kod Putina za smirivanje krize u Ukrajini. Opisao je gomilanje desetaka tisuća ruskih vojnika duž ukrajinske granice kao "neshvatljivo".

Istovremeno, Moskva je u utorak ujutro izvijestila da se dio ruskih vojnika povlači s granice s Ukrajinom. U ruskom ministarstvu obrane kažu kako se neke trupe smještene na granici s vraćaju u svoje baze nakon završetka vježbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:23