PROCJENA STRUČNJAKA

‘Rusi su u Ukrajini izgubili više od 3000 tenkova, ali pogledajte im zalihe, imaju ih još za barem tri godine‘

Rusija raspolaže aktivnom silom od 1750 glavnih borbenih tenkova

Uništeni ruski oklopnjaci u Buči (arhiva)

 Aris Messinis/Afp

Rusija je u ratu u Ukrajini izgubila više od 3000 tenkova, ekvivalent cijelog predratnog aktivnog inventara, ali ima dovoljno oklopnih vozila lošije kvalitete na zalihi koje može godinama koristiti kao zamjenu, objavio je u utorak Međunarodni institut za strateške studije (IISS) u godišnjem izvješću.

Ukrajina je također pretrpila goleme gubitke od invazije u veljači 2022., ali zahvaljujući zapadnoj vojnoj pomoći obnovila je zalihe i istovremeno unaprijedila kvalitetu naoružanja, ocjenjuje IISS.

"Moskva je pak u mogućnosti zamijeniti kvalitetu kvanitetom te je iz skladišta povlači starije tenkove, po 90 mjesečno", navodi se u izvješću.

Analitičari IISS-a ističu da uskladišteno naoružanje znači da Moskva može izdržati barem tri i više godina velikih gubitaka i nadopunjavati tenkove iz starih zaliha, pa makar i lošije kvalitete, neovisno o njezinim kapacitetima za proizvodnju novog oružja.

Rusija raspolaže aktivnom silom od 1750 glavnih borbenih tenkova, od više desetljeća starih T-55 do modernih tenkova T-80 i T-90, a još 4000 ima uskladištenih, navodi se u izvješću IISS-a Military Balance.

Prema tom međunarodnom istraživačkom institutu za međunarodne odnose, sa sjedištem u Londonu, stanje na bojištu u Ukrajini ukazuje na pat poziciju koja bi mogla potrajati cijelu 2024.

Ukrajina je ustrajna u nakani da izmori ruske snage uzduž 1000 kilometara duge bojišnice te im zada maksimalne gubitke, a novi zapovjednik Oleksandr Sirski ne isključuje nove ofenzivne operacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:20