POZNATI GENERAL

‘Rusi su krhki. Biden, Sunak i Scholz trebaju izreći jednu rečenicu i rat je gotov do kraja godine‘

Jedina šansa koju Rusija ima da dobije rat jest ako Zapad izgubi volju da podržava Ukrajinu, a slična je greška i dovela do invazije

Uništeni tenk T-80 u oblasti Harkiv

 Lev Radin/Zuma Press/Profime/Lev Radin/zuma Press/profime

SAD mora osigurati da Ukrajina porazi Rusiju ako želi izbjeći rat s Kinom, tvrdi bivši zapovjednik američke vojske u Europi, umirovljeni general-pukovnik Ben Hodges. On kaže kako je obećanje američkog predsjednika Joea Bidena da će podržavati Ukrajinu "koliko god bude potrebno" bilo "besmisleno" kada je izazvao zapadne čelnike da jasno kažu što žele postići i zatim opreme vojne snage ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u skladu s tim.

Kako kaže, Biden, britanski premijer Rishi Sunak i njemački kancelar Olaf Scholz, smatra Hodges, trebali su reći: "želimo da Ukrajina pobijedi". "Kad bi to učinili, ovaj rat bi bio gotov do kraja godine... Pogledajte kako su Rusi krhki. Jedina šansa koju imaju je ako mi izgubimo volju da podržavamo Ukrajinu", kaže on, kako prenosi The Times.

Ovaj bivši visoki američki časnik u Europi, a sada viši savjetnik organizacije Human Rights First, rekao je da je ruskog predsjednika Vladimira Putina na napad na Ukrajinu ohrabrio neuspjeh Zapada da odgovori na njegovu invaziju na Gruziju 2008. godine, potom njegova potpora uporabi kemijskog oružja u Siriji i okupacija Krima i Donbasa 2014.

"Tako izgleda neuspjelo odvraćanje. Da, odvraćanje jest skupo, ali kao što sada vidimo, neuspješno odvraćanje je puno skuplje", ističe Hodges, dodajući da Zapad mora jasno sročiti željeni strateški ishod. "Moramo reći da želimo da Ukrajina povrati sav svoj teritorij, da obnovi svoje gospodarstvo, vrati tisuće ukrajinske djece deportirane u Rusiju i da odgovara za ruske ratne zločine".

‘Ako zadrže Krim, za nekoliko godina su natrag‘

Ukoliko se ne učini tako, upozorava, Kinezi neće biti previše impresionirani bilo čim što Zapad kaže o Tajvanu ili Južnom kineskom moru. "A to će biti puno teži rat, s obzirom na geografiju i udaljenost".

Hodges naglašava da svako rješenje rata mora uključivati povratak Krima Ukrajini, što je potez za koji Francuska i Njemačka strahuju da Putinu nikada neće biti prihvatljiv. No, Hodges donosi zloslutno predviđanje ako se ruskom predsjedniku po tom pitanju imalo popusti. "Ako Rusija zadrži Krim... proći će samo nekoliko godina prije nego što se vrate".

Ako se pogleda karta Crnog mora, ističe umirovljeni visoki časnik, može se vidjeti da je Krim poput bodeža zabijenih u ‘trbuh‘ Ukrajine - tu su zrakoplovi i ruska Crnomorska flota koja je stacionirana tamo i može napasti bilo gdje duž južne obale Ukrajine ili duboko u zemlji. Sve dok je Krim u ruskim rukama, oslanjanje ukrajinskog gospodarstva na izvoz žitarica i metala preko Crnog mora uvijek će Moskvi biti ‘kost u grlu‘.

"Rusija je blokirala pristup Azovskom moru Kerčkim mostom, pa čak i kada bi luke Berdjansk i Mariupolj bile oslobođene, neće se moći nastaviti s poslovanjem. Odesa i Mikolajiv su nadomak Krima. To znači da ljudi neće ulagati u njih, neće biti sigurni da će njihovo žito teći nesmetano, a ono sada ne teče".

Ključna uloga projektila Storm Shadow

Hodges očekuje da će dugoočekivana protuofenziva Ukrajine biti usredotočena na presijecanje ruskog kopnenog mosta prema Krimu i pomicanje naprijed preciznog oružja dugog dometa poput krstarećih projektila Storm Shadow koje je Kijevu isporučila Britanija i koje može rusku situaciju na poluotoku učiniti neodrživom.

"Ukrajina samo treba sposobnost da ih može dosegnuti i udariti. Zato je Storm Shadow toliko važan, pogotovo jer SAD, iz kojeg god razloga, i dalje odbija pružiti ATACMS (raketni sustav zemlja-zemlja, op.a.). Bespilotne letjelice Grey Eagle, bombe malog promjera koje se lansiraju sa zemlje, pomorski bespilotni sustavi - sve bi to Ukrajini sada pružilo mogućnost da učini Krim neodrživim za ruske snage".

Sustav Storm Shadow mogao bi omogućiti Kijevu da prekine opskrbu željeznicom preko Kerčkog mosta od Rusije do Krima, navodi Hodges, iako bi potpuno uništenje mosta bilo teško izvedivo.

Hodges je zapovijedao američkim snagama u Europi između 2014. i 2017. godine, uspostavivši centar za obuku u Javorivu u zapadnoj Ukrajini, gdje je nadgledao obuku ukrajinskih snaga koje su učile kako ispaljivati protutenkovske projektile Javelin. NATO saveznici su, kako kaže, naučili više u toj obuci nego Ukrajinci jer su iskustva snaga koje su se borile u hibridnom ratu protiv Kremlja u Donbasu potaknula SAD da izmijene vlastiti program obuke.

Nekoherentnost ruske zapovjedne strukture

"Shvatili smo da moramo promijeniti naš model obuke kako bismo u to uključili neprijatelja s opsežnim mogućnostima elektroničkog ratovanja, koje Rusi imaju".

Ukrajinski generali, smatra on, ne bi trebali bili požurivani da pokrenu svoju protuofenzivu prerano, bez obzira na to što se naziva(la) proljetnom. "Uvjet broj jedan jest imaju li dovoljno borbene snage koja je uvježbana, spremna, logistički podržana - tenkovi, mehanizirano pješaštvo, oklopna inženjerija, protuzračna obrana i mobilno topništvo - da mogu probiti na uskoj fronti na dva ili tri mjesta svu linearnu rusku obranu".

Snažne ruske utvrde u južnoj Ukrajini, koje uključuju stotine kilometara rovova, ‘zmajeve zube‘ kao obranu od tenkova i minska polja, tek su manja smetnja ako Putinove snage nisu spremne braniti ih, kaže Hodges. "Kad gledam te rovove, gotovo svi su nepokriveni. Ne bih želio sjediti u jednom od njih nakon što ova stvar počne".

Hodges kaže da su ovotjedni upadi partizana preko ruske granice istaknuli duboko ukorijenjene probleme i u ruskom društvu i u zapovjednim strukturama. "Nijedan Rus u Rusiji nije zadovoljan s time kako ovo ide. Imate (šefa Wagnera, Jevgenija) Prigožina koji (ministra obrane, Sergeja) Šojgua i (načelnika ruskog Glavnog stožera, Valerija) Gerasimova naziva najprljavijim mogućim imenima i čak se ruga predsjedniku", kaže Hodges.

"To vam daje nekakav osjećaj nekoherentnosti ruske zapovjedne strukture. Imaju ozbiljnih unutarnjih problema. A ako bude problema za Ruse, ja ću biti sretan", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:35