JAD I BIJEDA

Rusi se masovno smrzavaju, kradu čarape, a Prigožin se potpuno oteo kontroli: ‘Ono što radi u Bahmutu je sumanuto!‘

Ofenzivu u Bahmutu vode borci iz skupine plaćenika Wagner, a njezin osnivač, Jevgenij Prigožin, želi povećati svoj ugled

Jevgenij Prigožin, rat u Ukrajini

 /Profimedia/ Afp

Jesenske kiše pretvorile su zemlju u mulj, usporavajući napredovanje barem do zimskog smrzavanja, u uvjetima koji su stoljećima ometali vojno kretanje. Ukrajinske snage napredovale su u petak prema ruskom okupiranom gradu Hersonu na jugu, a dvije su se strane borile oko manjih gradova na istoku, dok su se vojske borile ne samo međusobno već i protiv debelog glinenog blata koje može progutati kotače vozila i vojničke čizme.

Blatno je godišnje doba, koje se na ukrajinskom naziva "bezdorižja", a na ruskom "rasputica". Bilo kojim jezikom, to pretvara ratovanje - posebno ofenzivne operacije - u spor, naporan trzaj, izlažući trupe i opremu neprijateljskoj vatri, opisuje razvoj događaja na ukrajinskom ratištu američki dnevnik The New York Times.

Vremenski uvjeti sve više utječu na ratovanje. U južnoj regiji Herson, pretežno poljoprivrednom području gdje su široke ravnice ispresijecane kanalima za navodnjavanje, hladno, vlažno vrijeme čini uvjete posebno teškima, usporavajući ukrajinsku ofenzivu.

Loše pripremljene ruske trupe pate od "nedostatka tople odjeće", izjavilo je u petak ukrajinsko vojno zapovjedništvo, što je dovelo do "rasprostranjene krađe i pljačke". Blatna sezona nastupa dva puta godišnje u mnogim ruralnim područjima istočne Europe, s proljetnim otopljenjem i ponovno s jesenskim kišama, prije zimskog smrzavanja.

Tamo gdje su ceste neasfaltirane, to može biti imobilizirajuće. Isti uvjeti spriječili su Napoleonovu invaziju na Rusiju 1812., Hitlerovu invaziju na Sovjetski Savez 1941. i rusku invaziju na Ukrajinu početkom ove godine.

Unatoč uvjetima, obje strane nastavile su pripreme za dugoočekivanu ukrajinsku ofenzivu na strateški lučki grad Herson. Rusija je premjestila dodatnih 1000 vojnika, izvučenih iz nedavne mobilizacije, u grad kako bi se pripremila za njegovu obranu, dok u isto vrijeme evakuira civile, priopćila je u petak ukrajinska vojska.

Sergej Šojgu, ruski ministar obrane, rekao je u petak da je Rusija dovršila mobilizaciju, objavljenu prošli mjesec nakon teških gubitaka i neuspjeha na bojnom polju. Od ukupnog broja od 300.000 ljudi, rekao je, 82.000 je poslano u Ukrajinu, dok su ostali na obuci. Njegove se tvrdnje nisu mogle neovisno potvrditi.

Na sastanku sa Šojgom, predsjednik Vladimir Putin dao je rijetko priznanje da je rat u Ukrajini otkrio potrebu "da se izvrše korekcije" u posrnuloj ruskoj vojsci. Regrutacija je uzburkala rusko društvo, koje je Putin pokušao zaštititi od posljedica rata, a njime je, prema vlastitom priznanju Kremlja, loše upravljano. Regrutacija je potaknula masovni egzodus mladića iz Rusije i - iako je otvorena kritika Kremlja sve rjeđa i opasnija - raširene prosvjede, pa čak i dovođenje u pitanje invazije na državnoj televiziji.

Istodobno, jastrebovi su se žalili da se rat ne vodi dovoljno snažno.

Borbe su također bjesnile u petak u istočnoj Ukrajini, gdje ukrajinske snage pokušavaju okružiti strateški važan grad Kreminna u regiji Luhansk. Otprilike 30 milja jugozapadno, Rusi su nastavili svoje frontalne napade na razoreni grad Bahmut, u regiji Doneck, no, ruske snage nisu uspjele osvojiti značajniji položaj unatoč višemjesečnom svakodnevnom bombardiranju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ovog tjedna da su borbe tamo bile jedne od najžešćih u ratu. "Ludilo ruskog zapovjedništva sada je tamo najvidljivije: iz dana u dan mjesecima tjeraju ljude tamo u smrt, tamo koncentriraju maksimalnu snagu topničkih udara", rekao je.

Vojni analitičari kažu da Bahmut, s predratnom populacijom od 70.000, ima minimalnu stratešku vrijednost i da se ruski napori tamo bolje mogu objasniti natjecanjem među različitim elementima ruske vojske. Ofenzivu u Bahmutu vode borci iz skupine plaćenika Wagner, a njezin osnivač, Jevgenij Prigožin, želi povećati svoj ugled jer su dosadašnji vojni napori propali.

Ukrajinska vojska pokušala je potkopati ionako slab ruski moral objavljujući stalni niz presretnutih komunikacija između ruskih vojnika koji se žale na loše uvjete. U petak je objavljeno da je "nezadovoljavajuće stanje vojne opreme" na ruskoj strani dovelo do "jedinstvenih slučajeva dezertiranja i predaje". U pokrajini Herson ruske snage drže teritorij istočno od rijeke Dnjepar, ali je njihovo uporište na zapadnoj obali, uključujući grad Herson, ugroženo. Ukrajinske snage uništile su mostove preko rijeke, otežavajući pojačanje i opskrbu tisućama ruskih vojnika u gradu.

Ali brigadni general Oleksij Hromov, iz ukrajinskog glavnog stožera, rekao je da su se Rusi, iako su poduzeli korake za obranu grada, pripremali u slučaju da moraju brzo napustiti svoje položaje zapadno od Dnjepra. Ukrajinski dužnosnici više su puta tvrdili da se Rusija priprema oštetiti ili uništiti glavnu branu hidroelektrane na Dnjepru uzvodno od Hersona, vjerojatno kako bi prikrila povlačenje, što bi prouzročilo opsežne poplave, dodatno opustošilo električnu mrežu Ukrajine i nuklearnu elektranu Zaporižja lišilo vitalne energije uslijed manjka vode za hlađenje.

Predsjednik Zelenski ovaj je tjedan u razgovoru za talijanske novine Corriere della Sera rekao da još nije vidio dokaze da su ruske snage napustile Herson. Rekao je da možda pokušavaju namamiti Ukrajince da prebrzo napreduju. "Oni nisu spremni napustiti Herson", rekao je i dodao da što dulje treba ukrajinskim snagama da otjeraju Ruse iz grada, to će lošiji biti uvjeti za sve civile koji ostanu. "Teško je jer su cijena pobjede - ljudi", rekao je ukrajinski lider.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:09