‘HRANIMO IH LAŽIMA...‘

Rusi po okupiranom Mariupolju rasporedili kombije s golemim ekranima: Građanima puštaju samo probrane vijesti...

Nekoliko kamiona patrolira gradom uglavnom puštajući ruske televizijske vijesti
 Twitter

Rusija je rasporedila mobilne propagandne kombije s golemim ekranima na punktove humanitarne pomoći u Mariupolju u cilju integriranja okupiranih područja na jugu Ukrajine, piše Guardian.

Na snimkama koje je objavilo rusko ministarstvo za izvanredne situacije i hitne slučajeve vide se kombiji, odnosno, kako ih Rusi zovu - 'mobilni informacijski kompleksi' - koji puštaju segmente vijesti na državnoj televiziji i političke emisije u kojima stručnjaci podržavaju invaziju na mještane u razrušenom gradu koji još uvijek nema struje i tekuće vode.

Veći dio Mariupolja uništen je u topničkom bombardiranju koje je ostavilo za sobom na tisuće mrtvih. Jedan od kombija bio je raspoređen u blizini ruševina mariupoljskog dramskog kazališta, gdje su stotine poginule u zračnom napadu u ožujku.

Nekoliko kamiona sada patrolira gradom, uglavnom puštajući ruske televizijske vijesti.

'Građani Mariupolja su tri mjeseca držani u virtualnom informativnom vakuumu zbog nedostatka struje', istaknulo je ministarstvo za hitne slučajeve u priopćenju.

Mobilni ekrani su navodno raspoređeni na mjestima gdje stanovnici Mariupolja primaju humanitarnu pomoć, ruske dokumente i na mjestima u gradu gdje je dostupna pitka voda.

Praksa 'nemaju što jesti, pa ćemo ih hraniti lažima' uzima sve više maha, napisao je Petro Andrijuščenko, savjetnik ukrajinskog gradonačelnika Mariupolja. 'To je cinizam najviše razine', dodao je.

'Istina i propaganda', napisao je Anton Gerašenko, savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, objavljujući video kamiona montiranih preko snimki ruševina grada. 'Ovo je 'ruski svijet', dodao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je potpisao zakon kojim će se ubrzati zahtjevi za državljanstvo iz Mariupolja, kao i iz Hersona i Zaporižja koje su dijelom pod ruskom kontrolom.

Visoki dužnosnici Kremlja već su obećali da će ostati u južnoj Ukrajini 'zauvijek'.

'Pojednostavljeni sustav omogućit će nam svima da jasno vidimo da je Rusija ovdje ne samo dugo, već zauvijek', rekao je za rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti Kiril Stremousov, zamjenik čelnika okupirane Hersonske oblasti.

U priopćenju ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova navodi se kako je 'nezakonito izdavanje putovnica kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, kao i normi i načela međunarodnog humanitarnog prava'.

Administracija u Hersonu pod ruskom kontrolom također je najavila da će u četvrtak početi izdavati plaće u rubljama, efektivno usvajajući rusku valutu kao dio puzajuće aneksije južnih ukrajinskih teritorija.

Lokalne vlasti koje je postavila Rusija također su rekle da bi mogle službeno zatražiti aneksiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:02