UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Rusi odbačeni kod Kijeva, Zelenski: Sad će se vidjeti tko je uz nas, a tko nas je izdao radi novca

Ključne događaje 28. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Ukrajinski vojnik s antitenkovskim oružjem; Volodimir Zelenski; razoreni Mariupolj sniman iz zraka; Joe Biden stiže u Bruxelles; uništena škola u Harkivu; djeca koju evakuiraju iz Mariupolja

 Afp/Profimedia

Ključni događaji dana:

- 28. je dan ruske invazije na Ukrajinu

- Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je cijeli svijet na prosvjede povodom mjesec dana invazije Rusije na Ukrajinu, a zapadne lidere na poduzimanje smislenih koraka koji će pomoći Ukrajini

- Američki predsjednik Joe Biden stigao je u Bruxelles na sastanke s liderima NATO-a, EU-a i kluba G7 država. Tema sastanaka - Ukrajina

- NATO je iznio prilično veliku procjenu o ruskim gubicima u Ukrajini - od početka invazije ukupan broj poginulih, ranjenih, nestalih ili zarobljenih vojnika kreće se do 40.000

- Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko tvrdi da su Ukrajinci ponovno zauzeli strateški važan grad na 20 km od Kijeva - Irpinj. Ukrajinske snage su Ruse potisnule i na istoku grada i to na čak 55 km od centra Kijeva, tvrdi SAD

- Ukrajinskom gradu Černihivu, koji je pod ruskim napadima već tjednima, nedostaje pitke vode

- Ruski predsjednik Putin poručio je da će Rusija za isporuke plina 'neprijateljskim zemljama' kao što su članice EU te Sjedinjene Države, ubuduće primati samo rublje. Cijena plina nakon toga je na europskim tržištima osjetno porasla

- Potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak u srijedu je upozorio da bi uvođenje embarga na isporuku energenata iz Rusije dovelo do kolapsa globalnog tržišta nafte i plina

- Rusiju je napustio najviši dužnosnik Kremlja dosad, jedan od Putinovih savjetnika Anatolij Čubais

image

Prizor iz Černihiva

Dimitar Dilkoff/AFP


NOVO 1:40 - U svojem obraćanju ljudima diljem svijeta, a čije smo dijelove prenijeli ranije (možete ih naći nešto niže u tekstu), predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski osvrnuo se i na summite NATO-a, EU-a i sastanak na vrhu država članica G7 koji će se u četvrtak i petak održati u Bruxellesu.

Zelenski je sudionike tih sastanaka, dakle lidere zapadnih zemalja, pozvao da poduzmu smislene korake te dodao da će ti razgovarati razotkriti "tko je prijatelj, tko je partner, a tko nas je izdao zbog novca".

- Političari moraju podržavati slobodu, svi oni. Moraju podržavati i borbu za život. Mi očekujemo smislene korake od NATO-a, EU i G7. Znamo da su Rusi već počeli lobirati za svoje interese, a to su interesi rata. Znamo i da rade da nekim svojim partnerima, Znamo da žele ovo pitanje 'ugasiti', maknuti sa stola. Ali prije toga moramo ugasiti rat.

Naša čvrsta stajališta bit će predstavljena tijekom ova tri summita, a na njima ćemo vidjeti sljedeće: tko je prijatelj, tko je partner i tko nas je izdao zbog novca, poručio je Zelenski.

Ukrajinski je predsjednik još jednom ponovio da ukrajinsko nebo i dalje nije sigurno od ruskih projektila i bombi te je apelirao na veću vojnu pomoć Ukrajini.

- Mi još nismo dobili avione i moderne protuzračne sustave. Nismo dobili tenkove, niti protubrodske projektile. Ruske snage i dalje mogu ubijati tisuće naših građana, uništavati naše gradove. Samo zato što agresora ima toliko puno, samo zato što se Rusija na ovakav rat pripremala desetljećima, rekao je Zelenski i dodao:

- Zamolili smo da zatvorite naše nebo za letove. Zamolili smo za efikasnu pomoć NATO-a, bez ograničenja. Zamoli smo bilo kakvu pomoć u oružju koje nam treba. Zamolili smo NATO da pomogne Ukrajini izvojevati pobjedu u ovom ratu, osloboditi naše teritorije od okupatora i vratiti mir u Ukrajinu, rekao je Zelenski.


1:00 - Poziv za pristup pomoći i zaštitu civila u Ukrajini, koji je sastavila Rusija u kojem se ne spominje uloga Moskve u krizi, propao je u Vijeću sigurnosti UN-a u srijedu, a samo su Rusija i Kina glasovale za, dok je 13 ostalih članica bilo suzdržano.

- Da je Rusiji stalo do humanitarne situacije, prestala bi bombardirati djecu i prekinula njihovu taktiku opsade. Ali nisu, rekla je britanska veleposlanica u UN-u Barbara Woodward vijeću nakon glasovanja. Rusija poriče napad na civile.

Za prihvaćanje rezolucije Vijeća sigurnosti potrebno je najmanje devet glasova za i bez veta Rusije, Kine, Britanije, Francuske ili Sjedinjenih Država.

Ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzia optužio je one koji su u srijedu bili suzdržani da su to učinili "iz političkih razloga".

- Samo Rusija je kriva za rat u Ukrajini, rekla je američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield Vijeću u srijedu. - Neiskreni napori Rusije da negira istinu o svojim postupcima i dalje će propadati, dodala je.

Diplomatska svađa eskalira otkako je Rusija pokrenula, kako kaže, "specijalnu vojnu operaciju" za koju se kaže da ima za cilj uništenje ukrajinske vojne infrastrukture. Šef UN-a Antonio Guterres osudio je ruski "apsurdni rat".


0:45 - Britanija će Ukrajini osigurati oko 6000 novih obrambenih projektila i gotovo 30 milijuna funti (40 milijuna dolara) za potporu BBC-jevu izvješćivanju u području i plaćanje ukrajinskim vojnicima i pilotima.

Britanski premijer Boris Johnson objavit će novi paket potpore u četvrtak na sastancima čelnika NATO-a i G7, istodobno nagovješćujući spremnost za daljnjim jačanjem ukrajinskih obrambenih sposobnosti, priopćio je njegov ured u srijedu.

- Ujedinjeno Kraljevstvo će surađivati ​​s našim saveznicima na jačanju vojne i gospodarske potpore Ukrajini, jačajući njihovu obranu dok preokrenu tok u ovoj borbi, rekao je Johnson.

- Jedan mjeseca nakon ove krize, međunarodna zajednica se suočava s izborom. Možemo održati plamen slobode živim u Ukrajini ili riskirati da se ugasi diljem Europe i svijeta.

Kao dio paketa, UK će osigurati 6000 projektila i 25 milijuna funta novčane potpore za ukrajinsku vojsku. Također će osigurati 4,1 milijun funta za BBC World Service za potporu uslugama na ukrajinskom i ruskom jeziku te u borbi protiv dezinformacija.

Britanija je priopćila da će uz novu obvezu osigurati do 10.000 projektila i da dodatna sredstva dolaze uz 400 milijuna funta namijenjenih humanitarnoj i gospodarskoj pomoći.

Očekuje se da će summit NATO-a u četvrtak u Bruxellesu otključati dodatnu pomoć Kijevu, uključujući opremu koja će pomoći Ukrajini u zaštiti od kemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih prijetnji.


0:30 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svojem je noćnom obraćanju pozvao ljude diljem svijeta da u četvrtak, kada se puni mjesec dana od početka ruske invazije, izađu na javne prosvjede.

- Rusija nije samo u ratu protiv Ukrajine, ovo ima puno šire značenje, rekao je Zelenski, prvi put se obraćajući na engleskom jeziku.

- Rusija je započela rat protiv slobode, a za njih je ovo tek početak. Rusija želi oduzeti slobodu svim građanima Europe, svim ljudima na svijetu. Željeli su pokazati svijetu da samo gruba sila djeluje. Svijet Rusiju mora zaustaviti, svijet mora zaustaviti rat, rekao je Zelenski.

- Ovaj rat traje već mjesec dana. Srce mi je slomljeno, kao i srce svih Ukrajinaca i svake slobodne osobe na svijetu. Stoga vas molim da sutra s ukrajinskim simbolima izađete na svoje ulice, na svoje trgove. Neka vas vide, neka vas čuju, poručio je Zelenski.


0:15 - Jedan od rijetkih osobnih sastanaka između ruskih i američkih vojnih dužnosnika doveo je do 'izljeva' emocija od strane inače vrlo sabranog ruskog generala. Bio je to 'trenutak razotkrivanja' za koji Amerikanci koji su sastanku prisustvovali vjeruju da je naznaka većih problema s moralom u ruskoj vojsci, piše CNN, navodeći da se sastanak dogodio u Moskvi prošlog tjedna. Više o ovom neuobičajenom događaju pročitajte OVDJE.


23:20 - Sve je teža situacija za Ukrajince koji su ostali u gradu Černihiv, koji je pod žestokim ruskim napadima praktički od prvog dana invazije. Gradski dužnosnici javljaju da u gradu ponestaje pitke vode, prenosi Guardian. Stoga su uveli sustav po kojem svaka osoba može dobiti do 10 litara vode.

Ovakav crni razvoj događaja u gradu koji je prije rata brojao gotovo 285.000 ljudi priziva katastrofalnu situaciju u opkoljenom Mariupolju koji je već tjednima bez struje, vode i grijanja.


23:00 - Ranije ovoga mjeseca, dužnosnici američkog Ministarstva financija pripremili su nacrt sankcija usmjerenih protiv Romana Abramoviča. No, ruskog je oligarha u zadnji trenutak intervencijom kod američkog predsjednika Bidena spasio ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski. Ovu intrigantnu priču donio je Wall Street Journal, a više možete pročitati OVDJE.


22:40 - Nova pošiljka američkog naoružanja, koju je Biden nedavno obećao, trebala bi stići u Ukrajinu za dan, najkasnije dva, kaže za Reuters visoki američki dužnosnik.


22:27 - Ukrajinske snage potisnule su rusku vojsku i na pozicijama istočno od Kijeva, javlja CNN pozivajući se na dužnosnika iz američkog ministarstva obrane.

Ruske snage sada su na oko 55 kilometara istočno od centra Kijeva, što je između 25 i 35 kilometara više nego li je to bio slučaj.

Na sjeverozapadu od centra Kijeva ruske snage se pak utvrđuju i prelaze u obrambene položaje, poručio je američki dužnosnik za CNN. Pritom se nisu približili Kijevu te se nalaze na udaljenost od 15 do 20 km od centra grada prema sjeverozapadu.

Istovremeno, ruske snage pojačale su aktivnosti u Donbasu, kaže isti dužnosnik.

- Vidi se da ulažu više energije na istoku zemlje, u Luhansku i Donjecku, što je donekle novi razvoj događaja.


22:17 - Rusko regulatorno tijelo za medije (Roskomnadzor) blokiralo je pristup internetskom servisu Google News pod optužbom da osigurava pristup "lažnim" informacijama o ruskoj ofenzivi u Ukrajini, javljaju u srijedu ruske agencije.

Odluka je donesena na zahtjev ruskog državnog tužiteljstva, navodi se u priopćenju Roskomnadzora, prenose agencije.

Taj servis internetskih vijesti "osiguravao je pristup brojnim publikacijama i materijalima koji su sadržavali lažne informacije (...) o tijeku posebne vojne operacije na ukrajinskom teritoriju", dodaje se u priopćenju.

Od početka ruske intervencije u Ukrajini 24. veljače, ruska vlast je znatno pooštrila kontrolu informacija koje se objavljuju na internetu, jednom od posljednjih prostora slobode govora u zemlji.


22:12 - Cijenjena guvernerka ruske središnje banke, Elvira Nabiullina, pokušala je podnijeti ostavku nakon što je Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu, ali joj je ruski predsjednik poručio da ostane, prema navodima četiri osobe upoznate sa situacijom. O čemu se točno radi i jeli na pomolu nova pukotina u Putinovom najužem krugu pročitajte OVDJE.


22:05 - Rat u Ukrajini polako se bliži ulasku u četvrti tjedan, a udarni valovi koji se šire svijetom već se osjećaju i na Bliskom istoku, dovodeći tamošnje vlade u položaj pripravnosti i iščekivanja dok napetosti kod kuće već polako tinjaju. Hoće li rat u Ukrajini domino principom u konačnici izazvati novo arapsko proljeće pročitajte OVDJE.


21:40 - Renault je odlučio suspendirati poslovanje u svojoj tvornici u Moskvi, što je odluka koja dolazi nedugo nakon apela ukrajinskog predsjednika Zelenskog, a koji je iznio u obraćanju francuskim parlamentarcima, da francuske tvrtke prestanu s poslovanjem u Rusiji.


21:25 - Američki predsjednik Joe Biden stigao je u Bruxelles gdje će održati niz sastanaka sa svjetskim liderima, prenosi Sky News.

Tako će se u četvrtak prije podne u sjedištu NATO-a u Bruxellesu okupiti čelnici 30 država članica Sjevernoatlantskog saveza na izvanrednom samitu. Isti dan popodne počinje dvodnevni redoviti proljetni samit EU na koji je pozvan i Biden.

Na marginama tih samita održat će se i sastanak na vrhu skupine G7, koju čine Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Države.


20:30 - Ruski državni mediji javljaju da je Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije američkoj ambasadi predalo listu američkih diplomata koje će protjerati iz zemlje.

Ovaj potez dolazi nakon što je ovog mjeseca 12 ruskih diplomata protjerano iz ruske misije pri UN-u.

- Amerikancima je jasno rečeno da će bilo koji neprijateljski potez SAD-a prema Rusiji rezultirati odlučnom i adekvatnom reakcijom, napominje Ministarstvo, a prenosi Interfax.


20:08 - U ruskom granatiranju Kijeva poginula je ruska novinarka Oksana Baulina, koja je snimala uništeni trgovački centar u okrugu Podolski. Baulina je kao video novinarka radila za neovisnu rusku web stranici Insider, javlja Guardian.

Prije dolaska u The Insider Baulina je bila producentica u zakladi za suzbijanje korupcije u svojoj zemlji. Kada su vlasti proglasile zakladu "ekstremističkom organizacijom", morala je otići iz Rusije te se u The Insideru nastavila baviti temom korupcije.

Kao novinarka je došla u Ukrajinu, gdje je izvještavala iz Kijeva i Lavova, na zapadu, navodi njezin list, izražavajući "iskrenu sućut" obitelji i prijateljima.

- I nadalje ćemo izvještavati o ratu u Ukrajini, pa i o ruskim ratnim zločinima, kao i o nasumičnom granatiranju stambenih četvrti u kojemu ginu civili i novinari, dodaje The Insider, neovisni internetski medij koji je 2013. osnovao novinar i aktivist Roman Dobrohotov, a sjedište mu je sada u Rigi, glavnom gradu Latvije.


19:55 - SAD će novi paket sankcija protiv ruskih političara i oligarha objaviti u četvrtak kada se predsjednik Joe Biden sastaje s čelnicima NATO-a, objavio je u srijedu Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i time potvrdio najave koje su se u medijima pojavile još jučer.

Sullivan, koji je novinarima dao izjavu nakon što je Biden krenuo u Bruxelles na summit NATO-a, rekao je i da će o koordinaciji sankcija u petak razgovarati čelnici skupine G-7.

Dodao je da će tema biti i opskrba Europe energentima. Po njegovim riječima, Washington će razmotriti povećanje isporuke ukapljenog plina Europi u idućim tjednima kako bi se smanjila ovisnost kontinenta o ruskim energentima.

Pojedinosti nije iznio, nego je rekao da će predstavnici SAD-a o tome moći više reći u petak zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.


19:52 - Umjesto naširoko najavljivane ruske 'šetnje kroz Ukrajinu' nakon 28 dana sukob se pretvorio u pravi pozicijski rat.

Ujedno, predstojeće vrijeme tzv. „rasputice“, blatnog perioda koji redovito u ovo doba godine otežava kretanje izvan uređenih cestovnih pravaca, pojačalo je naglasak svih zaraćenih strana na logistiku – kako njenu uspostavu, tako i njeno uskraćivanje protivniku, piše Igor Tabak u svojoj najnovijoj vojnoj analizi za Jutarnji.hr, a koju možete pročitati OVDJE.


19:36 - Njemačka je u srijedu kritizirala "raskid ugovora", pošto je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da Moskva neće više prihvaćati plaćanje u dolarima i u eurima za isporuku plina Europskoj uniji.

Takav zahtjev "znači raskid ugovora", rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

- Sada ćemo s našim europskim partnerima razgovarati o tome kako ćemo odgovoriti na ovaj zahtjev, dodao je.

Više pročitajte OVDJE.


19:15 - Američka vlada smatra da su Ukrajini počinjeni ratni zločini, što temelje prema dokazima da su ruske snage tijekom rata namjereno gađale civile.

- Vidjeli smo brojne, vjerodostojne izvještaje da su tijekom rata gađani i civili te da su počinjeni i drugi zločini, Ruske snage uništile su brojne stambene zgrade, škole, bolnice, ključnu infrastrukturu, civilna vozila, šoping centre i ambulante u čemu je ubijeno ili ranjeno tisuće civila, stoji, između ostalog, u izvješću State Departmenta.


18:55 - Javno obraćanje ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojem je rekao kako je naredio da Rusija više ne prima uplate za plin u stranim valutama "neprijateljskih zemalja" (u koje uključuje SAD i EU, op.a.) nego u rubljima na neki način je dobra vijest, objašnjava u svojoj analizi najnovijeg poteza iz Kremlja naš Gojko Drljača.

Što Putin time želi postići i tko mu je ovakvu 'mjeru' vjerojatno sugerirao, pročitajte OVDJE.


18:35 - Agencija Reuters objavila je da je uklonila vijesti ruske novinske agencije TASS iz svoje emisije zbog načina na koji agencija u vlasništvu ruske države prikazuje rat u Ukrajini.

- Smatramo da objava TASS-ovih vijesti u našoj emisiji nije u skladu s načelima Reutersa, rekao je izvršni direktor Matthew Keen u obavijesti radnicima. Više pročitajte OVDJE.


18:18 - Jesu li sankcije Rusiji zaista efektivne i može lih Putin preživjeti? Čini se da udarac Zapada ipak nije tako jak kako se doima na prvu. Više pročitajte OVDJE.


18:10 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se u srijedu francuskim parlamentarnim zastupnicima, rekavši da očekuje od Francuske da pomogne Ukrajini zaustaviti "rat protiv slobode, jednakosti i bratstva" i na kraju pristupiti Europskoj uniji.

- Očekujemo od Francuske, od vašeg vodstva (...) da pomognete obnoviti teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, rekao je ukrajinski predsjednik koji se putem video konferencije obratio zastupnicima i senatorima koji su se sastali posebno za tu prigodu.

Francuske tvrtke prisutne u Rusiji pozvao je da prestanu podupirati rusku "ratnu mašineriju" i da napuste zemlju, spomenuvši Renault, Auchan i Leroy Merlin.

- Francuske kompanije trebaju napustiti rusko tržište. Renault, Auchan, Leroy Merlin i druge ne smiju više biti sponzori ruske ratne mašinerije u Ukrajini, rekao je.

- Trebaju prestati financirati ubojstva djece i žena, silovanja. Svi će se sjetiti da su vrijednosti važnije od koristi, upozorio je.


18:00 - NATO je u srijedu iznio poprilično dramatične procjene o ruskim gubicima u Ukrajini. Kako izvještava Wall Street Journal, koji se poziva na jednog neimenovanog vojnog dužnosnika Sjevernoatlantskog saveza, od početka invazije ukupan broj poginulih, ranjenih, nestalih ili zarobljenih kreće se do vrtoglavih 40.000, što bi bilo oko 20 posto svih trupa koje je Moskva nagomilala uz ukrajinsku granicu uoči napada.

Kako je pojasnio NATO-ov dužnosnik, do ovakve su računice došli na temelju podataka ukrajinskih vlasti kao i na temelju informacija koje su objavili Rusi, što službeno, što nenamjerno.

NATO pritom procjenjuje da se broj poginulih kreće između 7.000 i 15.000, a konačna suma ranjenih bi mogla biti triput veća s obzirom na statistiku prethodnih sukoba u kojima, navode u alijansi, prosječno budu tri ranjena vojnika na svakog poginulog.


17:59 - Kijevski gradonačelnik i bivši boksački šampion u teškoj kategoriji Vitalij Kličko poručio je da su Ukrajinci gotovo u potpunosti vratili grad Irpinj, javlja BBC.

Upravo iz ovog grada dolazile su potresne fotografije tisuća ljudi koji bježe pod naletom ruskih snaga koje su, kako se činilo prema snimaka, granatirale ne samo vojne ciljeve, već i civilne objekte, ali i kolone izbjeglica.

Irpinj se nalazi oko 20 km sjeverozapadno od Kijeva s kojim ga je, između ostalog, spajao i sada razoreni most.

Kličko je poručio da su ovim protunapadom, kako i onim kojim je zauzet grad Makariv, Ukrajinci osujetili namjeru ruskih snaga da opkole Kijev.


17:51 - Švedska je najavila da će poslati još 5000 sustava za protutenkovsko ratovanje, javlja Guardian.


17:46 - Nakon što su se ukrajinski vojnici dočepali djela naprednog ruskog sustava za ometanje Krasuha-4, zapadne obavještajne agencije nestrpljivo čekaju priliku da ga pregledaju kako bi utvrdile koliko dobro taj sustav prati i ometa letjelice NATO-a.

Otkud ta fama oko Krasuhe-4 i zašto zapadne zemlje jedva čekaju provesti analizu nad tim sustavom, pročitajte OVDJE.


17:38 - Potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak u srijedu je upozorio da bi uvođenje embarga na isporuku energenata iz Rusije, o čemu se trenutno raspravlja u Europskoj uniji i u ostatku Zapada, dovelo do kolapsa globalnog tržišta nafte i plina. Više pročitajte OVDJE.


17:35 - Proljetni usjevi mogli bi ove godine u Ukrajini biti posijani na samo oko sedam milijuna hektara, upola manjoj površini nego u 2021. godini, upozorio je ministar poljoprivrede Roman Leščenko.

Prije ruske invazije na Ukrajinu očekivalo se da će proljetnim usjevima, koji obuhvaćaju žitarice poput ječma i kukuruza, kao i kulture poput šećerne repe, suncokreta i soje. biti zasijano 15 milijuna hektara.

Ukrajina je veliki svjetski proizvođač i izvoznik poljoprivrednih proizvoda, ističe Reuters, a neprijateljstva bi mogla oštro smanjiti žetvu u 2022. i izvoz u sezoni 2022/2023.

U 2021. godini proizveli su rekordna 84 milijuna tona žitarica, a isprva se očekivalo da će u inozemstvo izvesti 65 milijuna tona, uključujući 25,3 milijuna tona pšenice i 40 milijuna tona kukuruza. Ukrajinska konzultantska tvrtka za poljoprivredu APK-Inform procijenila je prošlog vikenda da izvoz pšenice u ovoj sezoni neće premašiti 18,3 milijuna tona i da bi od ožujka do lipnja moglo biti prodano samo 200.000 tona. Više pročitajte OVDJE.


17:35 - Vlada Republike Hrvatske je u srijedu, na zatvorenom dijelu sjednice, donijela odluku o upućivanju žurne pomoći Ukrajini iz strateških robnih zaliha, javlja Hina.


17:20 - Europska komisija je u srijedu predložila da zemlje članice zajedničkom nabavom kupuju plin i da se uvede obveza da skladišta plina budu najmanje 80 posto popunjena prije sljedeće zime, a za naredne godine 90 posto. Više pročitajte OVDJE.


17:05 - Švicarski prehrambeni div Nestle u srijedu je odlučio povući iz ruskih trgovina proizvode koje ne smatra osnovnim potrepštinama, poput čokoladica KitKat i Nesquika, popustivši pritisku kritika aktivističkih udruga, kupaca i političara.

Potez je neuobičajen za vodećeg svjetskog proizvođača robe za široku potrošnju koji desetljećima posluje u ratnim zonama širom svijeta, primjećuje Reuters. Više pročitajte OVDJE.


17:00 - Cijene plina na europskom tržištu osjetno su porasle nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu poslijepodne najavio da će od "neprijateljski zemalja", među koje ubraja i EU članice koje su Rusiji uvele sankcije, tražiti plaćanje ruskog plina u rubljama,

Cijena plina nakon toga porasla je za gotovo 20 posto, odnosno za 19,56 eura, na ukupno 118,31 eura po megavatsatu (što će se odnositi na isporuku plina za sljedeći mjesec), javlja montelnews.com.


16:42 - Slovenska oporba protivi se najavama vlade premijera Janeza Janše o slanju diplomatske misije u Kijev koju bi predvodio časnik slovenske vojske, privremeno prebačen u ministarstvo vanjskih poslova.

- Predsjednik vlade najavljuje slanje vojne naoružane misije u Kijev, što je nepotrebno izazivanje i potez koji može ugroziti interese Slovenije, te sigurnost naših državljana, kazala je u srijedu predsjednica Socijalnih demokrata (SD) europarlamentarka Tanja Fajon.

- Zašto misiju šaljemo u Kijev a ne u Lavov, gdje je trenutno smještena većina diplomata i kako ćemo reagirati ako predstavnici njene misije budu napadnuti, rekla je Fajon u izjavi novinarima.


16:37 - Britansko ministarstvo obrane pozvalo je u srijedu YouTube da ukloni videosnimke koje je postavila ruska država.

- Pozivamo YouTube da pomogne Ukrajini tako što će ukloniti videa koja je postavila ruska država i kojima je cilj uništiti moral ljudi koji se bore za slobodu, objavilo je ministarstvo na Twitteru.


16:30 - Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, najavila je u srijedu u Europskom parlamentu da će u četvrtak razgovarati s američkim predsjednikom Joe Bidenom o isporuci ukapljenog plina kako bi se osigurala opskrba Europe za iduće dvije zime.

- Sutra ću razgovarati s predsjednikom Bidenom kako staviti prioritet na opskrbu ukapljenim prirodnim plinom iz SAD-a u Europsku uniju tijekom sljedećih mjeseci, rekla je von der Leyen na plenarnoj sjednici EP-a.

Dodala je da je cilj EU-a dobiti jamstva za dodatnu opskrbu za sljedeće dvije zime, naglasivši da je energetska politika ujedno i sigurnosna politika.


16:07 - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je u srijedu pred Europskim parlamentom da će se odgovorni za zločine počinjene u Ukrajini, na koju je Rusija izvršila invaziju prije mjesec dana, suočiti s "međunarodnim pravosuđem".


15:51 - Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin već prešao 'svaku granicu barbarstva'.

Poručio je da Zapad ne bi trebao oklijevati u jačanju sankcija Rusiji i pružanju obrambene vojne pomoći Ukrajini.


15:08 - Službeni Kremlj potvrdio je da je jedan od Putinovih savjetnika Anatolij Čubais podnio ostavku.

Glasnogovornik Dmitrij Peskov potvrdio je da je Čubais podnio ostavku na vlastiti zahtjev, no nije želio spekulirati da je napustio Rusiju.

Ruski list Commersant ustvrdio je da je Čubais pobjegao u Tursku te su objavili snimku sada bivšeg Putinova savjetnika kako podiže novac na bankomatu u Istanbulu, prenosi na Twitteru dopisnik Financial Timesa.


14:40 - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao je s novinarima uoči posjeta američkog predsjednika Joea Bidena Bruxellesu.

- Ruska invazija na Ukrajinu je brutalna, teško je gledati ljudsku patnju. Odlučni smo učiniti sve što možemo da podržimo Ukrajinu, ali NATO ima odgovornost osigurati da rat ne eksplodira izvan granica Ukrajine, rekao je.

- Članice NATO-a suočene su s novonastalim sigurnosnim okruženjem u kojemu su autoritarne vlade spremne upotrijebiti silu. Očekujem da ćemo se pozabaviti ulogom Kine u ovoj krizi, rekao je.

- Kina je Rusiji pružila političku potporu, sudjelovanja je u širenju očiglednih laži i dezinformacija, rekao je.

Stoltenberg je poručio da Rusija mora prestati 'zveckati nuklearnim oružjem' rekavši da su prijetnje Rusije o korištenju takvog oružja 'opasne i neodgovorne'.

- Imam jasnu poruku za Rusiju. Nuklearni rat se ne može dobiti i nikada se ne smije voditi.

Rekao je kako će se čelnici zemalja NATO-a na sutrašnjem summitu, na kojemu sudjeluje i predsjednik Zoran Milanović, dogovoriti o jačanju snaga na istočnom krilu Saveza, uz raspoređivanje četiri nove borbene skupine u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj.

- Očekujem da će se čelnici složiti da ojačaju položaj NATO-a u svim domenama, uz velika povećanja u istočnom dijelu NATO saveza na kopnu, u zraku i na moru, rekao je. Više pročitajte OVDJE.


14:30 - Član gradskog vijeća Sumija Andrij Baranov rekao je za BBC da je oko 100.000 stanovnika napustilo grad na sjeveroistoku Ukrajine.

- Grad je gotovo okružen sa svih strana, ostao je samo jedan izlaz prema Poltavi koji se koristi kao humanitarni koridor za žene i djecu, rekao je.

Procijenio je da situacija u Sumiju nije ni približno tako loša kao u Mariupolju te da grad može izdržati napade još tri ili četiri tjedna.


14:20 - Prije ulaska u zrakoplov koji će ga odvesti u Europu američki predsjednik Joe Biden odgovarao je na pitanja novinara.

Na pitanje o tome kolika je doista prijetnja Rusije da će upotrijebiti kemijsko oružje, rekao je da misli kako postoji 'stvarna prijetnja'.

image

Joe Biden se ukrcava na Air Force One

Brendan Smialowski/AFP

14:07 - Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je svojoj vladi da za isporuke plina 'neprijateljskim zemljama' kao što su članice Europske unije, među kojima je Hrvatska, te Sjedinjene Države, ubuduće prima samo rublje.

- Nema smisla da isporučujemo našu robu Europskoj uniji i SAD-u te isplatu primamo u dolarima, eurima i drugim valutama. Zbog toga sam odlučio uvesti mjere kako bi što je prije moguće prebacili isplate koje primamo za isporuku u 'neprijateljske zemlje' u ruske rublje. To znači da nećemo koristiti kompromitirane valute u takvim transferima, rekao je Vladimir Putin, a prenose RIA Novosti.

Putin je naredio Gazpromu da ugovore o nafti i plinu s 'neprijeteljskim zemljama' pretvori u rublje kako bi ojačao vlastitu valutu, javlja ruski Commersant.

Kao odgovor na novu mjeru iz Rusije, vrijednost rublje je porasla na Moskovskoj burzi.

Trenutačno je 1 dolar iznosio 100,06 rublji koja je izgubila četvrtinu svoje vrijednosti od početka invazije.


13:58 - Bjelorusija, bliska saveznica Rusije, rekla je Ukrajini da smanji svoju diplomatsku prisutnost u zemlji navodeći neprijateljsko djelovanje i miješanje u unutrašnja pitanja, reklo je u srijedu bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija je iskoristila bjeloruski teritorij kao mjesto napada na Ukrajinu, a ured ukrajinskog predsjednika u nedjelju je upozorio da vidi veliki rizik od napada na Volinjsku oblast na zapadu Ukrajine iz Bjelorusije.

Ministarstvo vanjskih poslova reklo je u priopćenju da će neodređeni broj ukrajinskih diplomata morati napustiti zemlju unutar 72 sata i da će ukrajinski konzulat u gradu Brestu biti zatvoren zbog manjka osoblja.

Rečeno je da će ukrajinskom veleposlaniku i četiri druga diplomata biti dopušteno da ostanu.

U utorak je Bjeloruska sigurnosna služba, KGB, optužila osam ukrajinskih diplomata za špijunažu.


13:50 - Ministarstvo vanjskih poslova Rusije izvijestilo je da su se od 24. veljače dogodile dvije razmjene zarobljenika između Ukrajine i Rusije.

Nisu objavili nikakve detalje o razmjeni, ali dosad je poznato da je gradonačelnik Melitopolja iz ruskog zarobljeništva pušten u zamjenu devet ruskih vojnika.


13:30 - Posebni Putinov izaslanik za održivi razvoj i klimatske promjene Anatolij Čubais (66) napustio je Rusiju u znak prosvjeda zbog rata protiv Ukrajine. Riječ je o najvišem dužnosniku ruske vlade koji je napustio Kremlj zbog invazije, piše Bloomberg.

- Čubais je jedan od rijetkih reformatora ekonomije iz 90-tih koji je ostao u Putinovoj vladi i održao bliske veze sa Zapadom, piše Bloomberg.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov zasad nije komentirao tu vijest.

Neovisna ruska novinarka Farida Rustamova napisala je na Twitteru da je, prema njezinim informacijama, Čubais sa suprugom pobjegao u Tursku.

image

Anatolij Čubais

Ramil Sitdikov/AFP

13:20 Ukrajinska vojska opkolila je gradove Buča, Irpin i Gostomel u blizini Kijeva, što znači da su ruske snage na sjeverozapadu Kijeva sada u okruženju, izvijestilo je gradsko vijeće Buče.


13:15 Poljska je odlučila protjerati 45 ruskih diplomata zbog sumnje u špijunske aktivnosti protiv njihove zemlje, izvijestilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova, piše BBC.

- Riječ je o osobama koje su špijuni ili suradnici špijuna, rekao je Stanislaw Zaryn, glasnogovornik poljske specijalne službe.

Jednog špijuna su vlasti otkrile tijekom istrage protiv poljskog državljanina koji je radio u arhivima varšavskog matičnog ureda. Poljak je uhićen prošloga tjedna i određen mu je pritvor u trajanju od tri mjeseca.

Ruski veleposlanik u Poljskoj Sergej Andrejev odbacio je optužbe da je bio pozvan na razgovor u ministarstvo vanjskih poslova.


13:06 Američka ministrica energetike Jennifer Granholm u razgovoru za Sky News govorila je o posjetu Joea Bidena Bruxellesu gdje bi američki predsjednik s europskim čelnicima trebao razgovarati o novim sankcijama protiv Rusije.

Poručila je da Biden neće tražiti od Europe stvari koje ona jednostavno ne može učiniti.

- Svaka država je u drugačijem položaju. Mi u potpunosti prepoznajemo činjenicu da je Europa u drugačijem položaju od Sjedinjenih Država, rekla je referirajući se na ovisnosti Europe o ruskim izvorima energije.


12:57 Ljudmila Denisova, ukrajinski ombudsman za ljudska prava, izvijestila je o teškoj humanitarnoj situaciji u Černihivu, gdje su ruske snage tamošnju populaciju pretvorile u taoce.

- Černihiv je u potpunosti odsječen od glavnog grada. Okupatori su bombardirali most preko rijeke Desna, preko kojega prolazi humanitarni koridor do grada. Grad nema struje, vode, grijanja, i gotovo da nema plina, a infrastruktura je uništena, rekla je.

Ruske snage navodno sastavljaju listu za evakuaciju u Lgov ( u ruskoj regiji Kursk), tvrde lokalni mještani, a prenosi Denisova.


12:47 Švicarski prehrambeni div Nestle objavio je da se u Rusiji više neće moći kupiti čokoladice KitKat i Nesquik proizvodi. Zaustavit će svu prodaju u toj zemlji: neće ostvarivati profit niti plaćati poreze u toj zemlji. U priopćenju se dodaje da će nastavljati plaćati svoje zaposlenike u Rusiji.


12:38 Od početka invazije na Ukrajinu ruske snage izgubile su 15.600 vojnika, tvrdi ukrajinska vlada.

Također navode da su izgubili 517 tenkova i 1578 oklopnih vozila. S druge strane, rusko ministarstvo obrane tvrdi da je u ratu poginulo 498 njihovih vojnika, a da ih je 1.597 ranjeno.


12:18 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da nitko nije predvidio da će Zapad zaplijeniti imovinu Središnje banke Ruske Federacije. Pritom je zapljenu ruske imovine u iznosu od 300 milijardi dolara nazvao "krađom".

Opširnije pročitajte OVDJE.


12:08 - Njemački kancelar Olaf Scholz je u direktnom razgovoru upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne koristi biološko ili kemijsko oružje u Ukrajini, javlja u srijedu Die Zeit.

Ruske tvrdnje da Ukrajina razvija takvo oružje ili da ih SAD želi upotrijebiti čine se "kao implicitna prijetnja da i sam Putin razmatra korištenje takvog oružja", prenosi list izjavu Scholza.

"Stoga mi je osobno bilo važno reći mu, jasno i izravno: To bi bilo neprihvatljivo i neoprostivo", rekao je kancelar za Die Zeit.


11:48 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je u srijedu od Japana da poveća pritisak sankcija na Rusiju uvođenjem trgovinskog embarga na rusku robu.

Obraćajući se parlamentu u Tokiju putem video veze, Zelenski je zahvalio Japanu na osudi ruske invazije i uvođenju sankcija.

"Vi ste bili prva zemlja u Aziji koja je stvarno počela vršiti pritisak na Rusiju za povratak mira, koja je podržala sankcije protiv Rusije, i pozivam vas da to nastavite činiti."

Ne navodeći dokaze, Zelenskij je rekao da ruske snage pripremaju nove napade iz takozvane zone isključenja oko nuklearne elektrane u Černobilu no nije iznio više detalja o ruskim planovima.

"Svijet je na rubu mnogih novih kriza", rekao je Zelenskij. "Izazovi za okoliš i hranu su bez presedana."


11:43 - Francuski energetski div jučer je najavio da će prestati kupovati rusku naftu i naftne derivate do kraja ove godine, što je posljednja od nekoliko multinacionalnih kompanija koje su zaustavile ili ograničile svoje poslovanje s Rusijom.

Međutim, glavni izvršni direktor TotalEnergiesa, Patrick Pouyanne, rekao je da bi prekidom kupnje prirodnog plina iz Rusije efektivno predao milijarde eura ruskim investitorima.

'Znam kako zamijeniti ovo ulje i dizel gorivo', rekao je Pouyanne za radio RTL, ali 's plinom, ne znam kako to učiniti. Ne znam kako to zamijeniti, nema drugog dostupnog, a imam 25-godišnje ugovore iz kojih ne mogu izaći.'

Pouyanne tvrdi da bi povlačenje iz postojećih ugovora zahtijevalo od TotalEnergiesa da plati milijarde kazni svojim ruskim partnerima, osim ako europske vlade ne uvedu sankcije na ruski plin, što bi tvrtkama omogućilo da proglase višu silu i raskinu ugovore.


11:36 - Estonija od NATO-a traži da na istoku Europe oformi vojsku koja se može obraniti od ruske ofenzive, piše The Guardian.

Glavni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Estonije Jonatan Vseviov rekao je da se Europa i NATO nikad neće moći vratiti u vrijeme prije ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. veljače.

Opširnije pročitajte OVDJE.


11:30 - Njemački kancelar Olaf Scholz pred parlamentom je održao govor o proračunu pri čemu se dotaknuo smanjenja energetske ovisnosti Njemačke o Rusiji.

'Da, okončat ćemo ovu ovisnost – što je prije moguće. Ali činiti to iz dana u dan značilo bi gurnuti našu zemlju i cijelu Europu u recesiju. Stotine tisuća radnih mjesta bile bi u opasnosti. Cijele grane industrije bile bi na rubu. Sankcije ne bi trebale više naštetiti europskim državama nego ruskom vodstvu', rekao je pa dodao:

'Putin mora čuti istinu o ratu u Ukrajini. A ta istina je: rat uništava Ukrajinu. Ali s ratom, Putin također uništava budućnost Rusije', rekao je Scholz pred zastupnicima.


11:19 - Poljska želi protjerati iz zemlje 45 ruskih diplomata, rekao je glasnogovornik vlade Stanislaw Zaryn.

'Agencija za unutarnju sigurnost identificirala je 45 osoba - službenika ruskih tajnih službi i s njima povezanih osoba koje su imale diplomatski status u Poljskoj. Popis je proslijeđen Ministarstvu vanjskih poslova, na njemu su časnici specijalnih službi Ruske Federacije i ljudi koji s njima surađuju... ljudi koji su provodili obavještajne aktivnosti protiv Poljske, ali i naših saveznika', priopćio je Zaryn.

Ruski veleposlanik u Varšavi pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova, a odluke o daljnjim koracima bit će objavljene nakon sastanka.


11:11 - Ukrajinski veleposlanik u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko kazao je za Sky News kako Ukrajina treba više dalekometnog protutenkovskog oružja kao i da je ukrajinskoj vojsci potrebno popuniti zalihe oružja.

'Ponestaje nam oružja. To će se vidjeti u tjednu koji dolazi. Sutra će predsjednik Zelenski razgovarati s NATO-om i vidjet ćemo kako možemo obnoviti naše zalihe i što možemo dobiti jače od oružja, a da ima mnogo duži domet.'

'Imamo dovoljno oružja da zaustavimo tenkove kada nam se približe. Ali da bismo obranili našu zemlju, moramo imati nešto za mnogo veće udaljenosti', dodao je.


11:02 - Talijanski premijer Mario Draghi pozvao je u srijedu Kinu da ne podržava Rusiju nakon njezine invazije na Ukrajinu i da upotrijebi svoj utjecaj u naporima da se uspostavi mir u zemlji.

Obraćajući se talijanskom parlamentu, Draghi je također rekao kako se čini da ruski predsjednik Vladimir Putin nije zainteresiran za dogovor o prekidu vatre koji bi mogao omogućiti uspjeh pregovora.


10:41 - Ukrajinske snage tvrde da na nizu fronti zadržavaju položaje u borbama s ruskom vojskom, gotovo mjesec dana nakon početka ruske invazije.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga u srijedu je priopćio kako je rusko napredovanje zaustavljeno na nizu fronti, za primjer navevši Slovjansk u regiji Doneck na jugoistoku zemlje.

Uspješno se brani i Mikolaiv na jugu, kao i Černihiv na sjeveroistoku, rekla je ukrajinska strana.

Što se tiče Mariupolja, obalnog grada na jugoistoku države koji je u blizini ruske granice i gdje tjednima traju žestoke borbe, ukrajinska vojska tvrdi da se brani od napada iz svih smjerova.

Te tvrdnje nisu neovisno potvrđene.


10:39 - Na društvenim mrežama pojavile su se snimke muškarca koji svira violončelo u razorenom Harkivu.

Dirljivi video prikazuje kako glazbenik sjedi u pustom centru grada okružen pougljenim zgradama i ruševinama.

Harkiv, drugi najveći grad u Ukrajini, razoren je gotovo stalnim granatiranjem ruskih vojnika, a vjeruje se da je iz njega otišlo najmanje pola milijuna ljudi.


10:31 - Ruska vojska izgubila je još jednog zapovjednika. Ukrajinske oružane snage objavile su da je smrtno stradao ruski pukovnik Aleksej Šarov.

Zapovjednik 810. gardijske zasebne brigade Žukova u sastavu ruskih marinaca navodno je ubijen u Mariupolju, gradu u kojem je u ruskoj opsadi zarobljeno više od 100.000 ljudi.

To je navodno već peti pukovnik i 15. vrhovni zapovjednik kojeg su Rusi izgubili od početka invazije.


10:23 - Rusko ministarstvo obrane po prvi put je objavilo snimku koja prikazuje kako brod ruske mornarice istovremeno lansira osam krstarećih projektila brodskog raketnog sustava Kalibr na infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine, a objavilo je i snimku koja prikazuje kako se tri projektila raketnog sustava Bastion uzastopno lansiraju s obalnih položaja.

Kalibr, koji može biti opremljen konvencionalnom ili nuklearnom bojnom glavom težine 450 kilograma, ima sposobnost letjeti na visini od 20 metara na moru i 50 na kopnu. Domet mu je 2500 kilometara, a maksimalno odstupanje od cilja tri metra.

Rakete Kalibr korištene su 13 puta tijekom operacije Oružanih snaga Rusije u Siriji. Prema podacima ruskog ministarstva obrane, na terorističke ciljeve ispaljeno je ukupno najmanje 99 projektila.


10:12 - Ruski predsjednik Vladimir Putin namjera prisustvovati ovogodišnjem G20 sastanku na vrhu u Indoneziji, rekla je u srijedu ruska veleposlanica u toj otočnoj državi, suprotno tvrdnjama dijela zemalja koje tvrde da će Rusija biti izbačena iz te skupine.

Sudjelovanje Rusije na sastanku u Indoneziji podupire i Kina.

'G20 je glavni forum međunarodne gospodarske suradnje. Rusija je važna članica i nijedna članica nema pravo izbaciti drugu zemlju', kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Opširnije pročitajte OVDJE.


10:01 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je jutros da bi slanje mirovnih trupa u Ukrajinu moglo izazvati sukob s NATO-om.

Poljska je, naime, predložila da se u Ukrajinu pošalju međunarodne mirovne snage koje će joj pomoći u obrani.

Lavrov je jutros održao svoj tradicionalni govor pred studentima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose, gdje je govorio i o neonacizmu koji je 'rasprostranjen u Ukrajini' i o odnosu Zapada prema Rusiji.

I glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je NATO na strašne posljedice ako pristane poslati mirovne snage u Ukrajinu.

'Bila bi to vrlo nepromišljena i iznimno opasna odluka', kazao je Peskov i dodao da bi svaki mogući kontakt između ruskih i NATO snaga 'mogao imati jasne posljedice koje bi bilo teško popraviti'.


09:43 - Troje ljudi, od kojih dvoje djece, ubijeno je u napadu na stambenu zgradu u gradu Rubižne na istoku zemlje, rekao je vojni čelnik u regiji Lugansk.

'Tragedija se dogodila u večernjim satima, kada je ruska vojska pojačala granatiranje. Granata je eksplodirala na petom katu', rekao je Serhij Haidai i dodao da je požar izbio u poslovnoj i obrazovnoj ustanovi.

Od početka invazije 24. veljače u toj je regiji ubijeno više od 60 civila, dodao je.


09:37 - Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je isključiti upotrebu nuklearnog oružja, ali je rekao da ruska sigurnosna politika nalaže da će ga koristiti samo ako je ugroženo samo njezino postojanje.

'Ako se radi o egzistencijalnoj prijetnji za našu zemlju, onda se nuklearni arsenal može koristiti u skladu s našim konceptom', rekao je za CNN.

Na pitanje jesu li prikrivene prijetnje Vladimira Putina da će upotrijebiti nuklearno oružje poruka svijetu, rekao je: 'Predsjednik Putin namjerava natjerati svijet da sluša i razumije našu zabrinutost. Pokušavali smo prenijeti našu zabrinutost svijetu - Europi, Sjedinjenim Državama - nekoliko desetljeća, ali nitko nas nije htio slušati.'


09:25 - Sjedinjene Američke Države prebacile su u Ukrajinu teroriste ISIS-a i Džabat al-Nusre iz logora Al-Tanf u Idlibu kako bi se suprotstavili ruskoj vojsci, kazao je sirijski veleposlanik u Moskvi Riyad Haddad, prenosi ruski TASS.

'Zapad plaćenike iz cijelog svijeta gura u svoj rat protiv Rusije i ruskog naroda, pretvarajući Ukrajinu u veliki europski Idlib, bez obzira na negativne posljedice koje će ova politika imati u odnosu na međunarodni mir i sigurnost', kazao je i istaknuo kako je Sirija uvjerena da će Rusija postići svoje ciljeve tijekom 'specijalne vojne operacije' u Ukrajini.

Dodao je i kako je podizanje razine suradnje između Rusije i Sirije među prioritetima dviju zemalja.

'Važnost ove suradnje i koordinacije raste u svjetlu trenutnih okolnosti u svijetu i povijesnih događaja kojima svi svjedočimo u okviru ruske vojne specijalne operacije radi očuvanja nacionalne sigurnosti i iskorjenjivanja rasizma i neonacizma u Ukrajini kako bi se zaštitio potlačeni narod Donbasa. Mogu samo čestitati Ruskoj Federaciji na ovoj smjeloj odluci te naglasiti podršku Sirije i njenog naroda Rusiji u njenim nastojanjima, koja će, vjerujemo, promijeniti tijek povijesti i vratiti izgubljenu ravnotežu u svijetu, a to je upravo ono što je predsjednik Bašar al-Asad izrazio tijekom razgovora s predsjednikom Vladimirom Putinom u prvim danima specijalne operacije', poručio je u javnom govoru na Međunarodnom znanstveno-praktičnom forumu mladih 'Naftni kapital' u Rusiji.


09:08 - Jedan od šefova luke Mariupolj, koji je jučer pobjegao iz opkoljenog grada, rekao je za BBC da je veći dio grada potpuno uništen, ali da je područje luke uglavnom netaknuto.

Kazao je kako je šest brodova pod stranim zastavama bilo zarobljeno u luci od početka rata, ali 'za razliku od ostatka grada, luka je bila relativno malo bombardirana'.

Mariupolj je najveća luka na Azovskom moru i jedna od najvećih ukrajinskih luka za izvoz poljoprivrednih proizvoda te je strateški važna za Rusiju pa se smatra da se ciljanje same luke namjerno izbjegava.

image

Prizori iz Mariupolja

Stringer/AFP
image

Prizori iz Mariupolja

Stringer/AFP
image

Prizori iz Mariupolja

Stringer/AFP
image

Prizori iz Mariupolja

Stringer/AFP
image

Prizori iz Mariupolja

Stringer/AFP

09:00 - Pogođeno je skladište oružja u gradu Rivneu na zapadu Ukrajine, priopćilo je rusko ministarstvo obrane koje tvrdi da je u napadu korišteno visokoprecizno oružje ispaljeno s mora.

Pogođeni su i raketni bacači na periferiji Kijeva, tvrde ruski dužnosnici.

'Uvečer 22. ožujka, visokoprecizno oružje dugog dometa na moru pogodilo je arsenal u selu Orzev, 14 km sjeverozapadno od grada Rivne. Kao rezultat napada, veliki arsenal s oružjem i vojna oprema ukrajinskih trupa, uključujući i onu primljenu iz zapadnih zemalja, uništena je', rekao je Igor Konašenkov.

Prema riječima službenog predstavnika ruskog Ministarstva obrane, od početka specijalne vojne operacije uništeno je 184 zrakoplova i helikoptera ukrajinskog ratnog zrakoplovstva, 246 bespilotnih letjelica, 189 protuzračnih raketnih sustava, 1558 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila. Uništeno je 156 instalacija višestrukih raketnih sustava, 624 topova i minobacača, kao i 1354 jedinice specijalnih vojnih vozila.


08:57 - Ruska vojska granatira dva okruga na sjeverozapadu Kijeva, javlja BBC. Prva izvješća su da su oštećene privatne kuće, stambene zgrade i trgovački centar.


08:51 - U Ukrajini će danas biti uspostavljeno devet humanitarnih koridora, rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk i dodala je da s Rusijom nije postignut sporazum o uspostavi sigurnog koridora iz Mariupolja.

Međutim, stanovnicima Mariupolja savjetuje se da bježe preko obližnjeg grada Berdjanska, gdje će ih čekati prijevoz.

Jučer je 4367 ljudi napustilo taj opkoljeni grad te su premješteni u Zaporižje.


08:48 - Dmitrij Medvedev, bivši ruski čelnik i sadašnji zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti zemlje, obrušio se na Zapad, rekavši jutros da se ponaša na 'odvratan, zločinački i nemoralan način' prema Rusiji.

Dodao je da SAD postaje 'posljednje utočište onih koji postaju senilni' i tvrdi da pokušavaju 'poniziti, ograničiti, podijeliti i uništiti Rusiju'.


08:46 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastat će se u četvrtak u Moskvi s čelnikom Međunarodnog odbora Crvenog križa Peterom Maurerom, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

U priopćenju se navodi kako 'Dnevni red sastanka predviđa raspravu o ključnim područjima rada ICRC-a u području humanitarnog odgovora'.


08:38 - Rusko veleposlanstvo u Washingtonu naglasilo je da Sjedinjene Države namjerno odgađaju uništenje preostalih 3% kemijskog oružja, koje još uvijek predstavlja ozbiljnu prijetnju planetu.

'Rusija je 2017. uništila svoje zalihe kemijskog oružja. Ovu činjenicu je dokumentirao OPCW [Organizacija za zabranu kemijskog oružja]. Sjedinjene Države, pak, namjerno odgađaju uništenje preostalih 3% kemijskog oružja, koje još uvijek predstavlja ozbiljnu prijetnju planetu. Pozivamo Sjedinjene Države da eliminiraju svo svoje kemijsko oružje', napisali su ruski diplomati u odgovoru na tweet američke podtajnice za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost Bonnie Jenkins, koja je pozvala Moskvu da 'prijavi zalihe kemijskog oružja'.

Iako Rusija tvrdi da su uništili zalihe kemijskog oružja, incidenti poput upotrebe nervnog otrova Novičok u Salisburyju u Velikoj Britaniji 2018., kada je otrovan dvostruki ruski agent Sergej Skripal i njegova kći Julija, pokazuju da Rusija još uvijek posjeduje takvo oružje.


08:33 - Više od 1,2 tisuće stanovnika iz samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Ukrajine, dobilo je privremeni azil u Rusiji u roku od mjesec dana, javlja ruski TASS koji citira rusko Ministarstvo unutarnjih poslova. Informaciju nije moguće nezavisno provjeriti.


08:17 - U svom posljednjem javnom obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je kako je u Mariupolju 100.000 ljudi bez hrane.

'U gradu živi oko 100.000 ljudi. U nehumanim uvjetima. U totalnoj blokadi. Bez hrane, vode, lijekova. Pod stalnim granatiranjem, pod stalnim bombardiranjem. Nažalost, gotovo sve naše napore sabotiraju ruski okupatori, granatiranjem ili namjernim terorom. Danas su jedan od humanitarnih konvoja zauzeli okupatori na uređenoj ruti u blizini Manguša. Zarobljeni su djelatnici Državne službe za hitne slučajeve i vozači autobusa. Činimo sve da oslobodimo naše ljude i deblokiramo kretanje humanitarnog konvoja', rekao je.

'Pregovori s Rusijom vrlo su teški, ponekad skandalozni, no napredujemo korak po korak', kazao je ukrajinski čelnik u srijedu rano ujutro, dodajući da se pregovara svaki dan.

Izrazio je nadu da će nadolazeći sastanci na vrhu skupine G7, NATO-a i Europske unije rezultirati dodatnom pomoći i novim sankcijama protiv Rusije.

Upozorio je pilote ruskih borbenih zrakoplova koji napadaju zemlju da će ih stići pravda.

'Odgovarat ćete, na ovaj ili onaj način', rekao je.

Ukrajina tvrdi da je dosad oborila stotinu ruskih zrakoplova od početka invazije.


08:11 - Nepotvrđeni izvještaji stižu o noćašnjem ruskom bombardiranju mosta u Černihivu koji je bio ključan za dopremu humanitarne pomoći i evakuaciju civila.

Savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Anton Geraščenko izvijestio je o tome rano jutros na svom Telegram računu, pozivajući se čelnika tamošnje regionalne državne uprave Vjačeslava Čausa.

Černihiv se nalazi oko 150 km sjeveroistočno od Kijeva.


08:07 - Guverner regije Lugansk u istočnoj Ukrajini rekao je da je postignut dogovor o lokalnom primirju kako bi se civili mogli evakuirati. Primirje je navodno stupilo na snagu u 9 sati ujutro po lokalnom vremenu (7 po srednjoeuropskom), prenosi Guardian.


08:03 - U ratu u Ukrajini do sada je ubijeno 121 dijete, objavilo je u srijedu Ured glavnog tužitelja u poruci na Telegramu, dodajući da je broj ranjene djece 167.

U posljednjem izvješću Ujedinjenih naroda o civilnim žrtvama od 21. ožujka u 22 sata zabilježeno je 2510 civilnih žrtava, uključujući 953 ubijenih i 1557 ozlijeđenih.

Od 953 ljudi ubijena su 192 muškarca, 142 žene, 12 djevojčica i 26 dječaka, te 40 djece i 541 odrasla osoba čiji spol još nije poznat.


08:01 - Prema podacima UNHCR-a, više od 3.557.245 Ukrajinaca pobjeglo je iz države od početka ruske invazije 24. veljače


07:40 Američki predsjednik Joe Biden u srijedu odlazi u Bruxelles na razgovore s europskim čelnicima o ruskoj invaziji na Ukrajinu noseći planove za dodatne sankcije Moskvi za koje izvori kažu da uključuju i članove ruskog parlamenta.

Biden kreće iz Bijele kuće u 8.40 sati po Istočnom ljetnom vremenu (13.40 po srednjoeuropskom) na put koji uključuje ​​razgovore u Bruxellesu s čelnicima NATO-a i Europe te posjet Varšavi radi konzultacija s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom.

Dva izvora upoznata sa situacijom rekla su da Biden i njegov tim pripremaju planove za uvođenje sankcija članovima donjeg doma ruskog parlamenta, Dume, kao odmazdu za rusku invaziju na Ukrajinu. Očekuje se da će sankcije biti objavljene u četvrtak. Wall Street Journal navodi da bi sankcijama moglo biti obuhvaćeno 300 članova Dume.

Glasnogovornik Bijele kuće rekao je da "nisu donesene konačne odluke o tome koga ćemo i koliko sankcionirati".

"Imat ćemo dodatne mjere sankcija koje ćemo objaviti u suradnji s našim saveznicima u četvrtak kada predsjednik bude imao priliku razgovarati s njima", rekao je dužnosnik.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan rekao je novinarima u utorak da će Biden u četvrtak sudjelovati na hitnom summitu NATO-a, sastati se s čelnicima G7 i obratiti se 27 čelnika Europske unije na sjednici Europskog vijeća.

Biden će koordinirati sljedeću fazu vojne pomoći Ukrajini, rekao je Sullivan.

Osim nametanja novih sankcija Rusiji, Biden će surađivati ​​s američkim saveznicima na pooštravanju postojećih sankcija, rekao je Sullivan.

Biden je rekao da neće ulaziti u izravan sukob s Rusijom. Međutim obećao je da će Sjedinjene Države braniti cijeli teritorij NATO-a te naredio da se na istočno krilo NATO-a pošalje više vojnika.

Tijekom posjeta Poljskoj, Biden će obići američke vojnike i sastati se sa stručnjacima uključenim u humanitarni odgovor za pomoć stotinama tisuća Ukrajinaca koji su pobjegli iz svoje zemlje i onima koji su ostali ondje.


07:30 Borbena moć Rusije u Ukrajini pala je ispod 90 posto razine prije invazije po prvi put od početka napada, rekao je u utorak visoki američki obrambeni dužnosnik, ukazujući na velike gubitke oružja i rastuće žrtve.

Sjedinjene Države procjenjuju da je Rusija okupila više od 150.000 vojnika oko Ukrajine prije invazije 24. veljače, zajedno s dovoljno zrakoplova, topništva, tenkova i druge vatrene moći za svoj napad punog razmjera.

"Prvi put bi mogli biti tek malo ispod 90 posto", rekao je dužnosnik američke obrane novinarima bez dokaza i pod uvjetom da ostane anoniman. Više pročitajte ovdje.


07:01 Ukrajinske oružane snage jutros su objavile novo izvješće u kojem tvrde da njihova vojska nastavlja braniti južni lučki grad Mariupolj, kao i Černihiv kako bi odvratili napredovanje Rusije prema Kijevu.

Dužnosnici su rekli da su bjeloruski pobunjenici koji se protive ratu djelomično uklonili željezničku vezu između Bjelorusije i Ukrajine.

“Na području Bjelorusije predstavnici oporbenih snaga i građani, koji osuđuju ruski napad na Ukrajinu, djelomično su uklonili željezničku vezu između Republike Bjelorusije i Ukrajine”, stoji u izvješću koje je objavilo ukrajinsko ministarstvo obrane.

Dužnosnici su dodali da je u posljednja 24 sata uništeno 17 ruskih zračnih ciljeva, uključujući 6 zrakoplova, 5 bespilotnih letjelica, 1 helikopter i 5 projektila.


06:01 Ruske snage su "opljačkale i uništile" laboratorij na mjestu nuklearne elektrane u Černobilu, rekli su ukrajinski dužnosnici.

"Ruski okupatori protuzakonito su zauzeli najnoviji laboratorij", objavila je Državna agencija Ukrajine za upravljanje zonama isključenja u priopćenju.

Laboratorij obrađuje radioaktivni otpad i sadrži “visoko aktivne uzorke i uzorke radionuklida” koji su sada “u rukama neprijatelja”, dodala je agencija.

Laboratorij je opisan kao "jedinstveni kompleks sa snažnim analitičkim sposobnostima", kakav ne postoji drugdje u Europi.

U prvih nekoliko dana rata Rusi su zauzeli , držeći radnike tamo tjednima kao taoce prije nego što su neki pušteni.


05:45 Pentagon je osudio odbijanje glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova da isključi mogućnost korištenja nuklearnog oružja tijekom sukoba u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pojačao je prijetnju o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja, a u intervjuu za CNN u utorak, Peskov je odbio isključiti takvu mogućnost.

Peskov je rekao da bi se takvo oružje moglo upotrijebiti ako se Rusija suoči s "egzistencijalnom prijetnjom". Rusija, inače, ima najveću svjetsku zalihu nuklearnih bojevih glava.


05:30 Borbena moć Rusije u Ukrajini pala je ispod 90 posto razine prije invazije po prvi put od početka napada, rekao je u utorak visoki američki obrambeni dužnosnik, ukazujući na velike gubitke oružja i rastuće žrtve.

Sjedinjene Države procjenjuju da je Rusija okupila više od 150.000 vojnika oko Ukrajine prije invazije 24. veljače, zajedno s dovoljno zrakoplova, topništva, tenkova i druge vatrene moći za svoj napad punog razmjera.

"Prvi put bi mogli biti tek malo ispod 90 posto", rekao je dužnosnik američke obrane novinarima bez dokaza i pod uvjetom da ostane anoniman.

Gotovo mjesec dana nakon rata, ruske trupe nisu uspjele zauzeti niti jedan veći grad, a ukrajinske snage zaustavile su njihovo napredovanje na gotovo svim frontama. Moskva se umjesto toga okrenula bombardiranju gradova topništvom, projektilima i bombama. Rusija poriče da je ciljala civile.

Veći dio tog bombardiranja bio je usmjeren na jugoistočni grad Mariupolj. Visoki američki dužnosnik rekao je da su ruske pomorske snage vjerojatno pucale na Mariupolj iz Azovskog mora u posljednja 24 sata.

Rusija nije službeno ažurirala podatke o žrtvama otkako je 2. ožujka izjavila da je 498 vojnika ubijeno, a 1597 ranjeno.

No od tada je njezina ofenziva naišla na daljnji jak otpor ukrajinske vojske i dobrovoljačkih obrambenih snaga.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan procijenio je u utorak da se broj ruskih žrtava kreće u tisućama, ali je odbio ponuditi točnu brojku.

Kako sukob uzima svoj danak, Sjedinjene Države su upozorile da bi Rusija mogla tražiti pomoć od Kine. Ipak, Bijela kuća je u utorak saopćila da nije vidjela nikakve dokaze da Kina daje vojnu opremu Rusiji.

Američki dužnosnik sugerirao je da nema naznaka da Rusija još povlači dodatne snage u Ukrajinu.

Putinov upad u Ukrajinu natjerao je više od 3,5 milijuna na bijeg, doveo je do izolacije ruskog gospodarstva bez presedana jer su zapadne zemlje uvele sankcije i potaknuo strah od šireg sukoba na Zapadu o kojem se desetljećima nije razmišljalo.


23:38 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je u srijedu rano ujutro da su mirovni pregovori s Rusijom za okončanje rata bili teški i ponekad sukobljavajući.

U ranojutarnjem obraćanju putem videa, Zelenskij je kazao: Nastavljamo raditi na različitim razinama kako bismo potaknuli Rusiju da krene prema miru... Ukrajinski predstavnici sudjeluju u razgovorima koji se odvijaju praktički svaki dan. Vrlo je teško, ponekad smo na ivici sukoba", rekao je Zelenskij i dodao: "Ali korak po korak idemo naprijed."

On je optužio ruske snage koje su napale Mariupolj i spriječile pokušaje evakuacije civila iz grada.

Stotinu tisuća ljudi živi u opkoljenom gradu Mariupolju u neljudskim uvjetima, bez hrane, vode i lijekova, kazao je.


Dvadeset sedmog dana rata u Ukrajini, dvije "super moćne bombe" bačene su u utorak na Mariupolj, rekle su vlasti tog velikog lučkog grada razorenog ruskim granatiranjima, gdje je 200.000 civila u okruženju, dok su stanovnici Kijeva, gdje je na snazi policijski sat, ostali u svojim kućama.

Zapadne zemlje koje u četvrtak u Bruxellesu sudjeluju na sastancima na vrhu NATO-a, G7 i Europske unije, uvest će nakon nastavka ruske ofenzive "nove sankcije Rusiji" i pooštriti već postojeće, rekao je Jake Sullivan, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost.

Na terenu se nastavlja rusko bombardiranje ukrajinskih gradova: Kijeva, Harkiva, Mariupolja, Odese, Mikolajiva, Černjihiva i drugih. "U najgorem slučaju ćemo umrijeti, ali se nećemo predati", rekao je gradonačelnik Kijeva, bivši svjetski boksački prvak Vitalij Kličko, na video konferenciji pred Vijećem Europe, dok ukrajinski glavni grad strahuje od napada i novog bombardiranja ruskih snaga.

O ključnim događajima 27. dana rata u Ukrajini možete čitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:55