UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Rusi likuju: ‘Naša moćna hipersonična raketa uništila je američki Patriot‘

Najvažnije događaje 447. dana rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Patriot

 -/Afp

Ključni događaji dana:

- Ukrajina: Šest mrtvih u Harkivu i Donecku

- Rusija: Naš Kindžal uništio je američki Patriot

- Tri osobe ozlijeđene u raketiranju Kijeva

- Zalužni: Srušili smo sve ruske projektile, uključujući 6 Kindžala

- Ruski mediji: Nema naznaka obnove ugovora o izvozu žita

- CIA otvorila kanal na Telegramu, želi regrutirati ruske špijune


Gerašenko: U Bahmutu nema netaknute zgrade nakon što je Rusija odlučila da ga ‘oslobodi‘

Anton Gerašenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, na svom je Twitter profilu objavio snimku razrušenog Bahmuta.

- Bahmut. Nijedna zgrada nije ostala netaknuta nakon što je Rusija odlučila da ga ‘oslobodi‘, napisao je Gerašenko.

RayHilll je komentirao objavu na sljedeći način: - Živahan grad pretvoren u pustoš. Neka se oni koji su otišli s tugom uskoro vrate uz pjesmu i veselje.

Neka suze u noći donesu jutarnje zadovoljstvo. Slava Ukraini. Heroyim Slava, napisao je.

Korisnik Twittera Hiyokosan je napisao: - Uništen je u toj mjeri da nema razlike od toga da se koristilo nuklearno oružje. Nema razloga da se oklijeva u dostavi borbenih zrakoplova.


Wagnerovi plaćenici zaprijetili ruskom zastupniku Dume silovanjem

Sukobi grupe Wagner s rwgularnom ruskom vojskom, čini se, dostižu vrhunac. Kako javlja The Daily Beast, skupina plaćenika zaprijetila je da će "silovati" zastupnika i general-pukovnika koji je govorio protiv ovih zloglasnih paravojnih snaga. Na društvenim mrežama pojavila se video snimka koja je prvobitno kružila Telegram kanalima povezanim s grupom Wagner, prikazuje trojicu maskiranih plaćenika koji obećavaju osvetu zastupniku Viktoru Soboljevu.

"Mi smo borci u Bahmutu", kaže jedan muškarac, rekavši da je regrut pozvan u borbu prema naredbi ruskom predsjednika Vladimira Putina o mobilizaciji.

Druga dvojica identificiraju se kao pripadnici Wagnera - jedan je obični plaćenik, a drugi bivši robijaš kojeg je skupina regrutirala. "Želimo reći zastupniku Sobolevu - ako ćeš ti, mam****ac, zabadati nos i Rusija izgubi rat zbog mam****ca poput tebe, doći ćemo na Crveni trg da zaštitimo naše ljude i je*** tebe i ljude poput tebe u d***. Pa dođi, je**** ovamo, stari je****", kako prenosi Daily Beast.

Do prijetnji je došlo nakon što je Soboljev, član odbora za obranu Državne dume, poručio da će vojni obveznici koji se pridruže Wagneru biti kažnjeni s do 15 godina zatvora, a plaćeničku je skupinu nazvao "nezakonitom" vojnom formacijom. Šef plaćeničke vojske Jevgenij Prigožin je također reagirao bijesno, psujući Soboljeva i pozivajući ga da dođe na prvu liniju i "pokaže za što je sposoban".

Iako Prigožin već mjesecima vrijeđa ruske vojne dužnosnike, njegovi su napadi nedavno dosegli vrhunac.


Kijev: Povratili smo 20 četvornih kilometara u Bahmutu, ali i neprijatelj ponešto napreduje

Ukrajinske snage zauzele su oko 20 četvornih kilometara teritorija oko Bahmuta posljednjih dana, rekao je zamjenica ministra obrane te zemlje Hanna Maljar.

Međutim, ruske snage još uvijek "ponešto napreduju" u istočnom gradu i teške borbe se nastavljaju, objavila je ona.

"U trenutačnoj situaciji naše snage daju sve od sebe, pa čak i više", navela je ona na Telegramu.


Ruski izvoz nafte popeo se na najviše razine od invazije na Ukrajinu

Ruski izvoz nafte porastao je na najviše razine otkako je zemlja napala Ukrajinu prije više od godinu dana, prenosi CNN.

Rusija je u travnju izvozila 8,3 milijuna barela sirove i rafinirane nafte dnevno, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom mjesečnom izvješću o nafti objavljenom u utorak. Povećanje izvoza sirove nafte nadoknadilo je pad izvoza rafiniranih proizvoda, dodala je agencija.

Do porasta je došlo unatoč tome što je Europska unija prošle godine uvela zabranu uvoza moskovske sirove nafte morskim putem te potpunu zabranu uvoza rafiniranih naftnih proizvoda.

Rusija je nakon toga uspjela preusmjeriti goleme količine svoje nafte u Kinu i Indiju.


Predsjednik JAR-a: Putin i Zelenski pristali razgovarati o potencijalnom mirovnom planu

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa rekao je u utorak da su se ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dogovorili sastati se sa skupinom afričkih čelnika kako bi razgovarali o potencijalnom mirovnom planu za sukob.

Reuters izvještava da detalji plana nisu javno objavljeni, iako je deklarirano stajalište Ukrajine za bilo kakav mirovni sporazum da se sve ruske snage moraju povući s njezinog teritorija.

"Moji razgovori s dvojicom čelnika pokazali su da su obojica spremni primiti afričke čelnike i razgovarati o tome kako se ovaj sukob može privesti kraju", rekao je Ramaphosa na zajedničkoj konferenciji za novinare sa singapurskim premijerom u Cape Townu.

"Hoće li to uspjeti ili ne, ovisit će o razgovorima koji će se voditi", rekao je.

Putin i Zelenski pristali su primiti misiju u svojim glavnim gradovima Moskvi i Kijevu, navodi se u priopćenju južnoafričkog predsjedništva. Mirovni plan podupiru i čelnici Senegala, Ugande, Egipta, Republike Kongo i Zambije.

Ramaphosa je rekao da su SAD i Britanija izrazile "opreznu" podršku planu i da je glavni tajnik UN-a također bio obaviješten o inicijativi.

Posljednjih se dana Južnoafrička Republika uplela u spor oko toga je li dopustila ruskoj pošiljci oružja da krene iz Cape Towna, što ona niječe.


Šest poginulih u regijama Harkiv i Doneck

Šest je osoba ubijeno u Harkivu i Donecku u posljednja 24 sata, objavili su ukrajinski guverneri ovih regija. Oleh Sinjehubov i Pavlo Kirilenko potvrdili su te brojke u utorak, prenosi The Guardian.

Muškarac i žena poginuli su u granatiranju u selu Dvorična u Harkivu, dok je jedan muškarac zbog ozljeda prebačen u bolnicu.

U međuvremenu, u Donecku su poginule četiri osobe u ruskim napadima u Avdiivku. Još troje je ozlijeđeno u Časiv Jaru, gradu oko 15 kilometara zapadno od Bahmuta.


Rusi tvrde: ‘Naš Kindžal uništio je američki Patriot‘

Rusija je tvrdila da je uništila američki protuzračni obrambeni sustav Patriot pomoću hipersonične rakete Kindžal tijekom noćnih napada na glavni grad Ukrajine, prenosi Sky News.

Moskva je u ranim jutarnjim satima izvela nekoliko napada s kopna, mora i iz zraka na Kijev, pri čemu su tri osobe ozlijeđene.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je izvelo "visokoprecizne" napade na ukrajinske jedinice, streljivo i skladišta. "Ciljevi su postignuti", rečeno je.

Ukrajina je priopćila da je oborila 18 ruskih projektila, uključujući šest Kindžala.


Veliko poniženje za Rusiju: Ukrajinci tvrde da su srušili šest ‘nezaustavljivih‘ Kinžala

Vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske, general Valerij Žaluzni pohvalio se jutros kako je njihovo ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana presrelo svih 18 raketa koje su ruske snage lansirale tijekom noći na Ukrajinu.

"Oko 3 sata i 30 minuta, 16. svibnja 2023., ruski okupatori napali su Ukrajinu sa sjevera, juga i istoka s 18 raketa različitih tipova, lansiranih iz zraka, s mora i s kopna", objavio je Žaluzni dodajući kako su njegove snage presrele i srušile šest aerobalističnih projektila Kinžal Kh-47M2 lansiranih iz šest aviona MiG-31K, devet krstarećih projektila tipa Kalibr, lansiranih s brodova u Crnom moru te tri projektila lansirana sa zemlje (S-400, Iskander-M).

image

Raketni napad na Kijev

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia
image
East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia
image
East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Naveo je i kako je „neprijatelj napao dronovima Shahed-136/13 te pokušao vršiti zračno izviđanje uz pomoć tri taktička drona“.

„Svi su uništeni – zadovoljno je konstatirao Žaluzni.

I ministar obrane Oleksij Reznikov naveo je kako su srušili šest hipersoničnih raketa Kindžal (Bodež).

Ukrajina je u ovom ratu uspjela razbiti puno mitova o moći ruske vojne sile, a među novijima je upravo presretanje, kako se dosad smatralo, nezaustavljive moćne supersonične rakete Kindžal.

Više o presretanju raketa kojima su Rusi napali Kijev pročitajte OVDJE.


CIA otvorila kanal na Telegramu, želi regrutirati ruske špijune

Središnja obavještajna agencija Sjedinjenih Američkih Država (CIA) pokušava regrutirati ruske špijune koji bi joj mogli reći što se događa u Rusiji.

S time na umu, CIA je pokrenula kanal na komunikacijskoj platformi Telegram te na njoj objavila promotivni video.

Američki se obavještajci nadaju da će pronaći "pouzdane ljude".

"Je li ovo život o kojem sam sanjao? Je li ovo put koji sam izabrao? Zašto su nečiji životi važniji? Tko o tome odlučuje? Biti herojem znači izdržati. Međutim, znači li to i besmisleno toleriranje? Najbolji način da se zatvoreniku onemogući bijeg je da ga se uvjeri da uopće nije u zatvoru. Lako padnemo na laži. Međutim, znamo što naš svijet je i u kakvoj stvarnosti živimo. O stvarnosti samo šapćemo. Ne vjerujem u revoluciju. Pravi se život događa kada dođe do malih promjena u ljudskim dušama. Moja zemlja ih neće primijetiti, ali ja hoću. Živjet ću u istini, to je moja Rusija. To će uvijek biti moja Rusija. Izdržat ću, izdržat će i moja obitelj. Živjet ćemo vrijedan život zahvaljujući mojim odlukama", može se čuti u CIA-inom videu.

"Ljudi koji vas okružuju možda ne žele čuti istinu, no mi želimo. Niste bespomoćni. Obratite nam se u povjerenju", kaže CIA na kraju videa.

"Vaše bi informacije mogle biti vrjednije no što mislite", rekla je još CIA na Telegramu.


Ruski državni mediji: Nema naznaka da će se obnoviti ugovor o izvozu ukrajinskog žita

Ujedinjenim narodima i Rusiji ostalo je još samo dva dana za obnovu dogovora o izvozu žita preko Crnog mora, piše Sky News.

Ruski državni mediji pišu da nema naznaka da će se ugovor obnoviti.

Ujedinjeni narodi, Turska i Rusija postigli su u srpnju prošle godine dogovor o izvozu žita koji je treba ublažiti svjetsku krizu hrane koja je nastupila nakon što je Rusija u veljači 2022. napala Ukrajinu.

Ukrajina je jedna od vodećih svjetskih izvoznica žita.

Rusija je zaprijetila da će napustiti dogovor kada istekne 18. svibnja jer nanosi štetu njezinom izvozu.


Zalužni: "Srušili smo svih 18 raketa koje su ispaljene na Ukrajinu"

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni rekao je da su ukrajinska vojska i protuzračna obrana srušila sve rakete koje su u ponedjeljak navečer ispaljene na Kijev i druge mete.

Zalužni je rekao da je na Ukrajinu ispaljeno 18 različitih raketa, uključujući i šest hipersoničnih balističkih raketa tipa Kh-47M2 Kinžal. Šest zrakoplova Mikojan MiG-31 ispalilo je Kinžale.

image
Sergei Supinsky/Afp

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je civilna zračna luka u Borispilu južno od Kijeva sada zatvorena.


Vijeće Europe sastaje se u Islandu, razgovarat će se o kaznenoj odgovornosti Rusije

Godinu dana nakon što su isključili Rusiju, čelnici 46 država članica Vijeća Europe sastaju se u utorak na samitu na Islandu kako bi pokazali svoje jedinstvo protiv Moskve.

Samit, tek četvrti te paneuropske organizacije u gotovo 75 godina postojanja, razgovarat će o kaznenoj odgovornosti Rusije, odgovorne za razaranja i zločine uzrokovane njezinom invazijom na Ukrajinu.

Njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron, britanski premijer Rishi Sunak i njegova talijanska kolegica Giorgia Meloni, koji su od subote primili ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, predvodit će europsku obitelj u Reykjaviku. Na sastanku na vrhu sudjelovat će i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Što se tiče ukrajinskog predsjednika, koji je pozvan kao šef države jedne zemlje članice, njegova je nazočnost još uvijek neizvjesna.

U ponedjeljak na Twitteru Zelenskij je najavio da se "vraća kući" nakon europske turneje koja ga je odvela u Rim, Berlin, Pariz i London, uz obećanja "o novom moćnom oružju" u trenutku kada njegova zemlja priprema protuofenzivu protiv ruskih snaga.

Dok Moskva signalizira dugi rat unatoč velikim gubicima, Europa nastoji pokazati da je ujedinjena iza Kijeva.

"Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno", rekla je u ponedjeljak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

I ništa se neće odlučiti o Ukrajini bez Ukrajine, obećala je u trenutku kada se Kijev brine da će se naći pod pritiskom svojih saveznika da pregovara s Moskvom ako brzo ne postigne očekivane vojne uspjehe.

Sud za Ukrajinu

Islandski organizatori nadaju se da će gotovo 24-satni summit, koji je potaknuo mirni Reykjavik da dovede policijska pojačanja iz inozemstva, dovesti do "opipljivih rezultata".

Posebno se mora pokrenuti "registar štete" prouzročene invazijom Rusije, nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) raspisao tjeralicu za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Taj bi registar bio "prvi korak, i to veliki korak, prema odšteti koju bi platila Rusija", rekla je von der Leyen, koja se poput drugih u Europi zalaže za utemeljenje posebnog suda za ratne zločine za Ukrajinu, vjerojatno u Haagu.

Okrugli stol, a potom i večera europskih čelnika, moraju precizirati "kako Vijeće Europe može aktivno pomoći Ukrajincima, kao članovima ove velike europske demokratske obitelji", objavila je Elizejska palača.

Rusija je do ožujka 2022. bila članica Vijeća Europe, rijetkog europskog ili zapadnog foruma čiji je Moskva bila dio.

Uz 27 članica EU-a, Vijeće Europe uključuje još dvadesetak nacija i ima ukupno 675 milijuna stanovnika. Najpoznatiji je po svojem Europskom sudu za ljudska prava (ECHR).

Prema Reykjaviku, sastanak se također mora pozabaviti "demokratskim padom uočenim u Europi" kao i aktualnim temama poput umjetne inteligencije.

Samit je također neka vrsta uvoda u sastanak G7 koji počinje u petak u Japanu, gdje će se Macron, Sunak, Scholz i Meloni sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.


Ukrajina: ‘Rusi pokrenuli niz neuspješnih napada kod Bahmuta‘

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine izvijestio je da se oko Bahmuta vode velike borbe te da je Rusija na području zapadno i jugozapadno od grada pokrenula nekoliko "neuspješnih napadačkih akcija", piše CNN.

Rusi su napali Avdivku, Marinku i Vuhledar u Donjeckoj oblasti. CNN piše da su ti gradovi napadnuti i iz zraka te da su bili mete artiljerijske vatre. "Bilo je 37 sukoba, a Bahmut i Marinka ostaju gradovi u kojima su borbe najžešće", rekao je Glavni stožer OSU.

Ukrajinci su rekli da je njihova vojska odbila nekoliko napada kod Marinke. Taj je grad u ruševinama i u njemu skoro da i nema civila.

Navodi se i da su ukrajinski vojnici ostvarili i određene dobitke u Bahmutu te da je situacija u tom gradu stabilna. "Neprijatelja smo maknuli s glavnih komunikacijskih linija. To znači da nisu uspjeli okružiti grad", rekao je Jurij Fedorenko, časnike u 92. brigadi Ukrajinske vojske.

Rusi su na Kostjantinvku ispalili nekoliko raketa S-300, a CNN javlja i da su ruske snage izvele i nekoliko napada u Harkivskoj oblasti.


Najmanje tri su osobe ozlijeđene u raketnom napadu na Kijev

Sustav protuzračne obrane odbio je ruske zračne napade na Kijev i druge dijelove Ukrajine, izvijestili su ukrajinski dužnosnici u utorak rano ujutro. Građani glavnog grada nekoliko su puta tijekom ranih jutarnjih sati morali ići u skloništa.

"Protuzračna obrana djeluje protiv ciljeva", napisao je Andrij Jermak, predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskog, na svojem kanalu na Telegramu. Nije navodio druge pojedinosti.

Ukrajinske vojne vlasti napisale su na Telegramu da protuzračna obrana odbija napade na glavni grad.

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko na Telegramu je javio da su se u nekoliko općina čule eksplozije te da su na zoološki vrt u općini Ševčenivski pale krhotine, a u općini Solomjanskij se od krhotina zapalilo nekoliko automobila.

Prema pisanju The Guardiana, Kličko je kasnije rekao da su u općini Solomjanskij ozlijeđene tri osobe.

Kličko je rekao da je u predgrađu Kijeva Darnickom pala bespilotna letjelica.

Reutersov svjedok u Kijevu izvijestio je da se čulo nekoliko eksplozija koje su zvučale kao protuzračna obrana.

Šef gradskih vojnih vlasti u Kijevu Serhij Popko rekao je da je ruski napad na Kijev koji se dogodio u utorak u ranim jutarnjim satima osmi takav napad od početka svibnja te da je bio "prilično gust".

- Neprijatelj nas je napao s nekoliko lokacija istovremeno. Koristio je bespilotne letjelice, krstareće rakete i moguće i balističke rakete. Bio je prilično gust napad s maksimalnim brojem raketa u najkraćem periodu - rekao je Popko.

Popko je dodao da je najveći broj raketa koje su Rusi lansirali prema Kijevu uništen.

Šteta koju su prouzročile rakete koje su pale na grad i ostaci uništenih "nije značajna", zaključio je Popko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 20:36