NOVA VLAST

Rusi ga postavili za gradonačelnika pa utekli i ostavili samog

Nesuđeni ruski gradonačelnik jedva je izvukao živu glavu kada mu je ukrajinska vojska izrešetala automobil

Oleksandr Harčenko

Nedugo nakon što su krajem veljače ruski vojnici ušli u Dimer, malo poznati lokalni poduzetnik postao je novi gradonačelnik. Oleksandr Harčenko (39) dobrovoljno se javio da pomogne ruskim vojnicima u uspostavi nove gradske administracije u svom rodnom gradu sjeverno od Kijeva.

"Ne vjerujte ukrajinskim medijima", govori sugrađanima Harčenko na videosnimci koju je objavilo rusko Ministarstvo obrane u svrhu propagande. "Možete im najnormalnije pristupiti i rješavati eventualne probleme koje s njima imate. Ne morate ih se bojati, izađite iz svojih podruma", poručio je na snimci objavljenoj 28. ožujka. Na istom su videu snimljeni ruski vojnici kako dijele hranu i lijekove lokalnom stanovništvu.

Ništa loše

Međutim, pet dana poslije, nakon ukrajinske protuofenzive, ruske su snage bile prisiljene povući se iz grada. Harčenka nisu pozvali da ide s njima, a kada ga je njegova majka zamolila da napusti grad, upitao ju je: "Zašto? Pa nisam učinio ništa loše."

Nesuđeni ruski gradonačelnik jedva je izvukao živu glavu kada mu je ukrajinska vojska izrešetala automobil mecima. Potom je odveden u zatvor gdje u prvom gradonačelničkom slučaju čeka suđenje zbog kolaboracije s neprijateljem.

Ukrajinski mediji u posljednje vrijeme sve više izvještavaju o istragama i suđenjima ruskim vojnicima i njihovim pomagačima zbog zločina počinjenih u jeku invazije. Harčenko je prvi uhićeni "političar", iako je poznat niz primjera ljudi koje su ruske snage vrbovale i postavile na čela marionetskih lokalnih vlasti.

Uglavnom nisu imale puno uspjeha u pronalasku zadovoljavajućeg kadra. Poznato je da su u Berdjansku jednog domara postavili za zamjenika gradonačelnika, a u oblasti Herson jedan je antivakserski bloger trenutačno na položaju zamjenika guvernera.

Rušitelji gradova

Većina Ukrajinaca ima malo suosjećanja za suradnike ruskih osvajača poput Harčenka. Iako on smatra da nije napravio ništa loše, a nema dokaza da je prokazivao svoje susjede, Ukrajinci se generalno slažu da mu treba suditi zbog pristajanja uz rušitelje gradova i ubojice tolikog broja sugrađana.

Njegova majka traži milost jer, kaže, sin je samo želio olakšati život svojim sugrađanima. Jedan susjed se pita zašto ga Rusi nisu poveli sa sobom kada su napuštali grad. "Vjerojatno zato što im ne trebaju izdajice. Nikada ne znaš kada će se okrenuti i protiv tebe", rezonira.

Trenutačno je podignuto 914 optužnica zbog izdaje, koja se u ratno doba kažnjava doživotnim zatvorom. Tu je i 788 slučajeva kolaboracije s neprijateljem, kažnjivih s 15 godina iza rešetaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 07:23