UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Rusi bombardirali kazalište u kojem se skrivalo oko 1000 civila; Biden: ‘Putin je ratni zločinac!‘

Ključne događaje 21. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Napad na kazalište u Mariupolju; Natpis ”DJECA” ispred kazališta; Barikade u Kijevu; Očajni vatrogasac u Kijevu; Joe Biden; Prizor iz Kijeva

 Eyepress Via Afp

Ključni događaji dana

- 21. je dan ruske invazije na Ukrajinu

- Zelenski je završio svoje obraćanje američkom Kongresu, ponovno je zatražio uspostavljanje zone zabrane letenja ili pomoć u naoružanju i borbenim zrakoplovima te snažnije sankcije za Moskvu

- Rusi su bombardirali kazalište u Mariupolju u kojem je sklonište potražili najmanje 1000 civila

- Međunarodni sud pravde naredio Rusiji da odmah prekine operaciju u Ukrajini

- Rusija izbačena iz Vijeća Europe nakon 26 godina članstva

- Ruske snage ubile su 10 ljudi koji su stajali u redu za kruh u gradu Černihivu na sjeveru Ukrajine

- Obje strane tvrde da su na tragu kompromisa, Rusi žele ‘austrijski model‘ u Ukrajini

- Joe Biden: ‘Vladimir Putin je ratni zločinac!‘

- Kod Mariupolja ubijen još jedan ruski general, tvrdi savjetnik ministra vanjskih poslova Ukrajine

- U Kijevu i Harkivu pogođene su stambene zgrade, ima mrtvih

- Rusija je izgubila do 40 posto postrojbi koje je poslala u Ukrajinu, objavio je glavni stožer ukrajinske vojske

- Zelenski kaže da stajališta Rusije u pregovorima sada ‘zvuče realnije‘

- Lavrov je rekao da je kompromis o statusu Ukrajine vrlo blizu, ali Ukrajinci su odbili taj prijedlog

image

Ruski zračni napadi na civilne ciljeve u Kijevu u kojima su pogođene najmanje tri stambene zgrade i ulaz u podzemnu željeznicu.

Vesna Veselić/ilustracija
image

Situacija u Ukrajini 16.3.

Vesna Veselić/ilustracija

>>> NOVO 23:42 - Najmanje 103 djece poginulo je od početka ruske invazije na Ukrajinu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video poruci koju je objavio na Facebooku.

Zelenski je govor održao prije nego što se obratio američkom Kongresu, no snimku govora objavio je tek večeras.

Zelenski je dodao kako je u ruskim napadima uništeno 400 obrazovnih ustanova diljem zemlje.


22:51 Zdravstvene ustanove sve više postaju mete u ratu, upozorila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), naglasivši da ukrajinski zdravstveni sustav pleše po rubu, piše BBC.

WHO je potvrdio 43 napada na bolnice i zdravstvene ustanove u Ukrajini i 46 drugdje u svijetu, u drugim sukobima, što je najviši ikad zabilježen broj. Ne navodi se o kojem se razdoblju radi.

Napadi na ustanove za pružanje zdravstvene skrbi nezakoniti su po međunarodnom pravu.

Mike Ryan, izvršni direktor WHO-a za hitne zdravstvene programe nazvao je "neprihvatljivim" takve napade, koji su postali "strategija i taktika rata".

"Zdravstveni sustav u Ukrajini pleše po rubu, on izvrsno funkcionira ali treba potporu, treba ga poduprijeti, treba mu dati osnovne alate za spašavanje života", rekao je Ryan.

On je rekao da se radi o napadima na "ono najtemeljnije od ljudskih prava" i da je to više od destrukcije zgrada, "to je uništavanje nade".

Osim na bolnice u Ukrajini, WHO je zabilježio takve napade i u Afganistanu, Burkini Faso, Demokratskoj Republici Kongo, Libiji, Nigeriji, Palestini, Sudanu i Siriji.


22:36 Europski sud za ljudska prava, sudsko tijelo Vijeća Europe, objavio je u srijedu da suspendira sve procese vezane uz Rusiju, nakon što je ta zemlja izbačena iz te paneuropske organizacije.

"Sud je odlučio suspendirati razmatranje svih zahtjeva protiv Rusije dok ne razmotri pravne posljedice na svoj rad isključenja te države iz Vijeća Europe", kazao je u priopćenju sud sa sjedištem u Strasbourgu.

Sud je tu odluku donio nakon što je Vijeće Europe u srijedu izbacilo Rusiju nakon 26 godina članstva zbog invazije na Ukrajinu.


22:05 Izvijestili smo ranije o ruskom bombardiranju kazališta u Mariupolju u kojem se skrivalo oko tisuću civila. Podatak o eventualnim žrtvama ovog napada još uvijek nema, no u večernjim satima je objavljena satelitska snimka tvrtke Maxar od 14. ožujka na kojoj je vidljivo kako su Ukrajinci na beton ispred i iza kazališta velikim slovima dvaput ispisali "DJECA".

Nažalost, nije im pomoglo...

image

Kazalište u Mariupolju

AFP/Satellite image 2022 Maxar Technologies
image
AFP/Satellite image 2022 Maxar Technologies

21:27 Lažni video u kojem ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poziva građane da se predaju počeo se dijeliti društvenim mrežama, no vrlo se brzo ustanovilo kako se radi o tzv. deepfake videu.

- Ispalo je da nije baš lako biti predsjednik. Moj savjet je da spustite oružje i vratite se svojim obiteljima. Rat nije vrijedan smrti. Moj savjet vama je da poživite. Ja ću učiniti isto, navodno govori Zelenski.

No, već na prvi pogled je jasno da je glava predsjednika neproporcionalna u odnosu na tijelo pa i laici vrlo lako mogu uočiti da se radi o nevještom pokušaju manipulacije.

image

Volodimir Zelenski, fake video

Twitter

21:22 Gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov, na jugu Ukrajine, kojeg su Rusi oteli 11. ožujka, oslobođen je, priopćile su ukrajinske vlasti.

U video snimci objavljenoj na Telegramu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovara s njim telefonom i kaže da je "sretan što čuje glas živa čovjeka".

- Puno mi je bolje. Hvala vam što me niste napustili. Treba mi dan-dva da se oporavim, a onda čekam vašu zapovijed da pridonesem našoj pobjedi, uzvratio mu je Fedorov.

Potonji je uhićen dok je bio u kriznom stožeru u svom gradu, gdje se bavio pitanjem opskrbe.


20:32 Rusko ministarstvo obrane optužilo je Ukrajinu da priprema napad kemijskim oružjem na civile za koji ima namjeru optužiti Moskvu.

"Imamo vjerodostojna saznanja da (ukrajinska unutrašnja obavještajna služba) SBU priprema provokaciju putem korištenja toksičnih supstanci uz potporu zapadnih država", rekao je glasnogovornik Igor Konašenkov u srijedu, prenosi agencija TASS.

"Cilj provokacije je optužiti Rusiju za korištenje kemijskog oružja protiv ukrajinskog stanovništva", nastavio je Konašenkov, ali nije podastro dokaze.

Ruska strana neće koristiti kemijsko oružje i ono je svo uništeno, naglasio je.


20:13 Američki predsjednik Joe Biden kratko je razgovarao s novinarima i poručio: "Vladimir Putin je ratni zločinac!"

Biden je s novinarima razgovarao u Bijeloj kući i tom je prilikom prvi put ruskog predsjednika nazvao ratnim zločincem. Bijela kuća dosad je izbjegavala koristiti taj termin.

- Predsjednikove opaske govore same za sebe. Biden je govorio iz srca, kaže glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

- Svi smo vidjeli barbarske poteze stranog diktatora u državi kojoj prijeti i oduzima živote civilima, rekla je Psaki.

Dodala je i kako je istraga o ratnim zločinima u State Departmentu još uvijek u tijeku.

Zanimljivo, Biden je prvo rekao "ne" kada su ga upitali je li Putin ratni zločinac, ali se odmah vratio skupini novinara kako bi razjasnio što je zapravo upitano. Na ponovno pitanje je li Putin ratni zločinac, odgovorio je potvrdno.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je Bidenove riječi Putinu kao ratnom zločincu nazvao neprihvatljivom i neoprostivom retorikom.

Biden je u ranije odobrio slanje 800 milijuna dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini, što je paket "bez presedana" s milijardu dolara u tjedan dana kako bi se zaustavila ruska invazija.

"Na zahtjev" ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je tijekom jutra zatražio dodatnu pomoć u vatrenom govoru u američkom Kongresu, predsjednik Sjedinjenih Država potpisao je pred kamerama tekst koji omogućuje slanje nove opreme.

No, nije pristao na traženje ukrajinskog predsjednika da uspostavi zonu zabrane letenja iznad Ukrajine, što ne iznenađuje: takva bi odluka dovela do izravnog sukoba s Moskvom i, kako je rekao Joe Biden, do "trećeg svjetskog rata".

Američki predsjednik je ipak obećao da će ukrajinskoj vojsci pomoći u nabavi kvalitetnije opreme, napose u obrani od opasnosti koje vrebaju s neba: SAD će tako pomoći Ukrajini da nabavi sustave protuzračne obrane "većeg dometa", kao što je Kijev tražio.


19:46 Ruske snage oslobodile su gradonačelnika Melitopolja Ivana Fedorova, objavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko.

- Specijalna operacija oslobađanja gradonačelnika Melitopolja je uspješno okončana, napisao je Timošenko na Telegramu.

Fedorova su navodno oteli ruski vojnici u petak navečer nakon što su zauzeli grad.

S oslobođenim gradonačelnikom odmah je razgovarao predsjednik Zelenski.


19:33 Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je kako su i vijesti o napadu u Černihivu na ljude koji su u redu čekali kruh "prevara koju je pokrenula ukrajinska sigurnosna služba".

Konašenkov je dodao kako je američko veleposlanstvo, koje je vijest ranije objavilo, podijelilo "neprovjereni lažnjak".

- Nijedan ruski vojnik nije, niti je bio u Černihivu. Sve jedinice su izvan grada, blokiraju ceste i ne provode nikakve ofenzivne operacije, dodao je Konašenkov.


19:27 Tijela pet osoba, među kojima i troje djece, izvučena su iz stambenih zgrada u Černihivu koje su danas bile meta ruskih napada, kažu ukrajinske hitne službe.


19:21 Načelnik uprave regije Donjeck Pavlo Kirilenko, koji je nadležan i za Mariupolj, izjavio je nakon ruskog napada na kazalište kako Rusi žele uništiti Mariupolj i njegove stanovnike koji su simbol ukrajinskog otpora agresoru.

Kirilenko je dodao kako su osim kazališta Rusi bombardirali i bazen u istom gradu.

- Prema preliminarnim informacijama, u kazalištu se skrivalo nekoliko stotina stanovnika Mariupolja. Njihova sudbina još je uvijek nepoznata jer je ulaz u sklonište blokiran ruševinama, izjavio je Kirilenko.

- Rusi već lažu govoreći kako je ondje bilo sjedište Azova. Ali, i oni su sami svjesni da su ondje bili samo civili. Sada su pod ruševinama trudne žene i majke s djecom. Ovo je čisti terorizam!, poručio je Kirilenko.


19:19 Rusko ministarstvo obrane u priopćenju opovrgava da su ruske snage bombardirale kazalište u Mariupolju i tvrdi da je objekt "digla u zrak" ukrajinska strana, i to, kako kažu, "militanti nacionalističkog bataljuna Azov", ali za to ne iznose nikakve dokaze.


18:51 Kako javlja Sky Sports, nogometni klub Chelsea neće moći prodavati ulaznice za domaće utakmice Lige prvaka ove sezone sve dok Roman Abramovič formalno bude vlasnik kluba i dok sankcije EU budu na snazi.


18:38 Dopisnik Guardiana Lorenzo Tondo uspio je dobiti izjavu svjedoka napada na kazalište u Mariupolju.

- Ne znamo ima li preživjelih. I sklonište je u ruševinama... Unutra su i odrasli i djeca, rekao je očevidac.


18:23 Ruske snage bombardirale su kazalište u Mariupolju u kojem su svoje sklonište pronašli brojni civili, izvijestilo je gradsko vijeće Mariupolja.

Dogradonačelnik Serhij Orlov za BBC je rekao kako je između 1000 i 1200 civila bilo u kazalištu tijekom današnjeg napada. Broj žrtava još uvijek nije poznat.


18:01 Stižu uznemirujuće snimke pokolja u Černihivu, gradu na sjeveru Ukrajine.

Lokalni mediji izvijestili su da su građani koji su čekali u redu za kruh ubijeni u ruskom granatiranju, pozivajući se na jednog očevica koji je rekao da se napad dogodio u srijedu ujutro, prenosi BBC.

Prva informacija je bila da je u Černihivu pucano na ljude koji su čekali u redu za kruh te da je 10 osoba pogođeno.


17:59 Ukrajinski pregovarač Mihailo Podoljak na Twitteru je kratko prokomentirao nacrt sporazuma koji je objavio FT.

- Ukratko. FT je objavio nacrt koji predstavlja zahtjeve ruske strane. I ništa više. Ukrajinska strana ima svoje pozicije. Jedino što mogu u ovom trenutku potvrditi iz tog nacrta su primirje, povlačenje ruskih trupa i sigurnosne garancije više zemalja, naveo je Podoljak.


17:48 Poglavari Katoličke crkve i Ruske pravoslavne crkve, papa Franjo i patrijarh Kiril razgovarali su u srijedu o sukobu u Ukrajini i zaželjeli "pravedan mir", navodi se u priopćenju Moskovske patrijaršije.

"Strane su istaknule presudnu važnost pregovaračkog procesa koji je u tijeku, izrazivši nadu da će brzo doći do pravednog mira", ističe patrijaršija.

Papa i patrijarh su se s "posebnom pozornošću" osvrnuli na humanitarna pitanja i mjere nužne kako bi se "prevladale posljedice" sukoba, dodaje Ruska patrijaršija.

Od početka ofenzive Moskve 24. veljače dvojica crkvenih poglavara imala su potpuno različita stajališta.

Papa Franjo je više puta pozivao na mir. U srijedu je, u prigodi javne molitve, zatražio od Boga oproštenje u ime ljudi koji "i dalje piju krv mrtvih rastrganih oružjem".

Patrijarh Kiril, blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, opravdao je, naprotiv, vojnu operaciju u govoru 27. veljače, rekavši da je to sukob sa "snagama zla" koje "pobijaju povijesno jedinstvo" Rusije i Ukrajine.

Dana 13. ožujka darovao je ikonu zapovjedniku Ruske nacionalne garde (Rosgvardija) izrazivši nadu da će ta nabožna slika "nadahnuti mlade borce" tih vojnih snaga koje aktivno sudjeluju u Ukrajini.

Zbog takvog stajališta, dio njegova svećeništva u Ukrajini prosvjedovao je protiv Kirila.

Ukrajinski pravoslavni vjernici većinom pripadaju autokefalnoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi i Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije.


17:18 Rusija je izbačena iz Vijeća Europe nakon 26 godina članstva, a odluka odmah stupa na snagu, priopćila je u srijedu organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Odbor ministara donio je tu odluku na posebnoj sjednici, objavila je organizacija za zaštitu ljudskih prava u srijedu u francuskom Strasbourgu. Rusija je u utorak već objavila da se povlači iz Vijeća Europe.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe jednoglasno je izglasala isključenje Rusije u utorak navečer. Rusija je postala članica Vijeća Europe 28. veljače 1996.

Uz službenu obavijest o povlačenju, glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić u utorak je dobila informaciju od Ruske Federacije o njezinoj namjeri da odbaci Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

image

Marija Pejčinović Burić i Sergej Lavrov, sastanak iz 2020. godine

Handout

Čelnici Vijeća Europe priopćenjem su još jednom osudili rusku invaziju na Ukrajinu. Izrazili su solidarnost s ruskim narodom koji i dalje pripada europskoj obitelji i dijeli njezine vrijednosti. Organizacija je dodala da će i dalje stajati uz Ukrajinu u borbi protiv agresora.

Vijeće Europe nadzire poštivanje ljudskih prava u 46 zemalja članica i odvojeno je od Europske unije.

Dan nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Vijeće Europe već je suspendiralo sudjelovanje njezinih parlamentarca i diplomata u radu glavnih tijela, osim u Europskom sudu za ljudska prava.


17:01 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je odluku Međunarodnog suda pravde koji je danas naredio Rusiji da zaustavi vojnu operaciju u Ukrajini.

- Ukrajina je odnijela potpunu pobjedu u sporu protiv Rusije na Međunarodnom sudu pravde. ICJ je naredio da se odmah zaustavi invazija. Naredba je obvezujuća prema međunarodnom pravu. Rusija mora odmah ispuniti zahtjev iz presude. Ignoriranje naredbe dodatno će izolirati Rusiju, napisao je Zelenski.


16:55 Međunarodni sud pravde (ICJ) u srijedu je naredio Rusiji da odmah prekine vojnu operaciju u Ukrajini.

"Ruska Federacija mora odmah obustaviti vojne operacije koje je započela 24. veljače 2022. na teritoriju Ukrajine", rekli su suci.

Dodali su da Rusija također mora osigurati da druge snage pod njezinom kontrolom ili one koje imaju potporu Moskve ne nastave vojnu operaciju. Sud je izrazio "duboku" zabrinutost zbog ruske upotrebe sile u Ukrajini.

"Sud je akutno svjestan razmjera ljudske tragedije u Ukrajini (...) Sud je duboko zabrinut zbog upotrebe sile od strane Ruske Federacije u Ukrajini što postavlja vrlo ozbiljna pitanja međunarodnog prava", rekla je predsjedavajuća sutkinja Joan Donoghue čitajući sudsku odluku o privremenim mjerama.

Postupak pred ICJ-om inicirala je u veljači Ukrajina zatraživši od suda da naredi Moskvi da zaustavi invaziju.

Rusija je bojkotirala ročište održano prije desetak dana.

ICJ je osnovan 1946. da bi rješavao sporove između država. Njegove odluke su obvezujuće i na njih se ne može žaliti, no sud ne može prisiliti da ih se poštuje.

Sud temelji svoje odluke na ugovorima i konvencijama. Ukrajina i Rusija potpisale su Konvenciju UN-a o genocidu 1948. godine.


16:53 Viši dužnosnik NATO-a izjavio je za BBC kako ruski predsjednik Vladimir Putin dosad očigledno nije ostvario prvotne vojne planove u Ukrajini i kako ih "vjerojatno ni neće ostvariti do kraja rata". No, dodao je da bez obzira na to ruske snage imaju kapacitete učiniti još mnogo štete Ukrajini.

Izvor iz NATO-a potvrđuje kako su ruske snage imale uspjeha u regijama Doneck i Luhansk, no i dalje ne uspijevaju opkoliti Kijev, cilj koji su planirali ispuniti u prvim danima invazije.


16:49 Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Petrušev u telefonskom je razgovoru s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom pozvao SAD da potakne Ukrajinu na postizanje diplomatskog rješenja u sukobu s Rusijom, stoji u priopćenju Vijeća.

Petrušev je objasnio rusko stajalište da je neprihvatljivo "odugovlačiti pregovarački proces što Kijev poduzima prema uputama izvana", priopćilo je Vijeće, prenosi agencija TASS.

Poziv je potaknuo Washington, a Petrušev je podržao američki zahtjev za održavanjem kontakta, dodaje se.

Sullivan ga je upozorio na posljedice "svake moguće ruske odluke da upotrijebi kemijsko ili biološko oružje u Ukrajini", priopćila je Bijela kuća.

Washington i njegovi saveznici optužili su Rusiju za širenje nedokazane tvrdnje da Ukrajina ima program biološkog oružja kao mogući uvod u potencijalno pokretanje vlastitih bioloških ili kemijskih napada.

Sullivan je rekao Petruševu da bi, ako je Rusija ozbiljna u pogledu diplomacije, trebala prestati napadati ukrajinske gradove i mjesta, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Sullivan je ponovio protivljenje Sjedinjenih Država ruskoj invaziji na Ukrajinu i rekao Petruševu da će SAD zbog toga osigurati da Rusija plati cijenu, priopćila je Bijela kuća.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost također je spomenuo predanost Sjedinjenih Država jačanju istočnog krila NATO-a, dodala je Bijela kuća.


16:46 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je tijekom obraćanja američkom Kongresu ponovio zahtjev da se iznad njegove zemlje uvede zona zabrane letova. Nedugo nakon njegova obraćanja oglasili su se iz Bijele kuće poručujući kako predsjednik SAD-a nije promijenio mišljenje te da se zona zabrane letova neće uvoditi.


16:42 - Prerano je za otkrivanje bilo kakvih sporazuma između Rusije i Ukrajine, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u prvom komentaru medijskih izvješća o navodnom nacrtu mirovnog sporazuma.

- Za sada smatramo da je prerano za otkrivanje bilo kakvih setova dogovora, odgovorio je Peskov na pitanje jesu li informacije objavljene u medijima točne i postoji li takav plan.

Osvrnuo se i na mogućnost sastanka Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog.

- Predsjednik Rusije može se i treba sastati s ukrajinskim kolegom Zelenskim, ali ne da bi razgovarali, nego da bi utvrdili postignute dogovore. Pregovori i jesu priprema. Predsjednici se mogu i trebaju sastati ne radi razmatranja, već radi utvrđivanja postignutih dogovora i razmijevanja, rekao je Peskov.


16:24 - NATO neće tolerirati napad na suverenost i teritorijalnu cjelovitost naših članica. Povećali smo našu spremnost, rasporedili trupe s obje strane Atlantika. Stotine tisuća vojnika su u visokom stanju pripravnosti. Suočavamo se s novom stvarnošću za našu sigurnost i zato moramo resetirati naš obrambeni sustav, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Na kopnu trebamo znatno više snaga na istočnom krilu. U zraku trebamo više aviona i integriranu raketnu obranu. Na moru trebamo podmornice, nosače aviona i borbene avione na stalnoj osnovi, poručio je šef NATO-a.

- Imamo odgovornost da se ovaj rat ne proširi, rekao je.

- Poruka Ukrajini je ista je kao što je bila već godinama - ona je suverena nacija koja sama može donositi odluke. Na njima je da odluče žele li ili ne članstvo u NATO-u. Ta odluka nije na Rusiji niti može uložiti veto.

- Nama treba mir u Ukrajini i zato Putin i Rusija moraju zaustaviti rat. Podupiremo pregovore i u isti mah podupiremo Ukrajinu jer znamo što može postići za pregovaračkim stolom. To je razlog zašto Ukrajinci kažu da vide korake u pravom smjeru, mogli su se oduprijeti ruskim snagama. No, mi ne planiramo rasporediti snage u Ukrajini, rekao je Stoltenberg.

image

Jens Stoltenberg

Kenzo Tribouillard/AFP

- Pozivamo Rusiju da se u dobroj vjeri uključe u pregovore. Mislim da je važno ne spekulirati i donositi preuranjene zaključke o pregovorima. Mislim da je ono što Ukrajina može postići u pregovorima usko povezano sa stanjem na bojišnici, poručio je šef NATO-a.

- Učinit ćemo što je potrebno da se pobrinemo da nema mjesta za pogrešno shvaćanje u Moskvi u pogledu naše spremnosti da branimo svaki pedalj NATO teritorija. Svaki potencijalni agresor uvijek je znao da će napad na jednu članicu značiti odgovor svih članica saveza. Što se tiče sporazuma Rusije i NATO-a, situacija se promijenila. Tada smo Rusiju smatrali strateškim partnerom, no nakon toga je anektirala Krim i napala Ukrajinu, kaže Stoltenberg.

- Putin je podcijenio snagu ukrajinskih snaga, jedinstvo ukrajinskog naroda i hrabrost ukrajinskog vodstva. Putin je promijenio svoje planove i shvatio da je propao njegov blitzkrieg. No, ne smijemo podcijeniti sposobnost Rusije za nastavak rata, uključujući napade na gradove. Rusija i dalje zadržava veliku vojnu sposobnost u konvencionalnom smislu, no Putin i Rusija su prijetili nuklearnim oružjem. Vidimo kako su pojačali tu retoriku, prijetili su i saveznicima i Ukrajini.


16:16 Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je priznao koliko veliku štetu sankcije zapadnih zemalja čine gospodarstvu njegove zemlje, ali je inzistirao da Rusija može izdržati taj ekonomski udarac.

U svom najeksplicitnijem priznanju štete koju su nanijele zapadne sankcije, rekao je da će inflacija i nezaposlenost rasti, ali je obećao potporu obiteljima s djecom.

U njegovom govoru nije bilo naznaka ublažavanja žestoke retorike na račun Zapada ili Ukrajine, izvijestio je Reuters.

- U doglednoj budućnosti je postojala mogućnost da se pronacistički režim u Kijevu dočepa oružja za masovno uništenje, a njegova bi meta, naravno, bila Rusija, poručio je Putin.

Putin je dosljedno demokratski izabrane ukrajinske čelnike opisivao kao neonaciste sklone počiniti genocid nad onima koji govore ruski jezik na istoku zemlje, stav koji Zapad smatra ratnom propagandom, analizira Reuters.

Rekao je da zapadne zemlje žele pretvoriti Rusiju u "slabu ovisnu zemlju; narušiti njezin teritorijalni integritet; raskomadati Rusiju na način koji njima odgovara".

Ako je Zapad mislio da će se Rusija slomiti ili povući, "ne poznaju našu povijest ni naš narod", rekao je Putin 21. dana rata.

Dodao je i da je Rusija spremna razgovarati o neutralnom statusu Ukrajine u pregovorima s ciljem okončanja neprijateljstava, ali da će Moskva ipak postići ciljeve svoje vojne operacije, koja "ide po planu".


15:56 Lokalni mediji u Černihivu izvijestili su da su građani koji su čekali u redu za kruh ubijeni u ruskom granatiranju, pozivajući se na jednog očevica koji je rekao da se napad dogodio u srijedu ujutro, prenosi BBC. BBC ističe kako ne može samostalno provjeriti ovo izvješće, ali su potvrdili da su stanovnici ubijeni na lokaciji na sjeveroistoku grada.

Andrew Titok, producent lokalne medijske kuće koja je prva izvijestila o ubojstvima, rekao je za BBC da se vjerojatno radi o napadu iz "teške artiljerije". "Gotovo je nemoguće dobiti bilo kakav komentar od lokalnih vlasti ili bolnica, tako da nemamo informacija o broju ozlijeđenih", rekao je Titok.

"U blokiranim područjima Černihiva postala je uobičajena praksa da ljudima dodjeljuju zalihe hrane poput kruha i čekaju u redovima", dodao je.

Prva informacija je bila da je u Černihivu pucano na ljude koji su čekali u redu za kruh te da je 10 osoba pogođeno.

Američko veleposlanstvo u Kijevu također je ranije priopćilo da su ruske snage ubile 10 ljudi koji su čekali u redu za kruh u ukrajinskom gradu Černihivu. Veleposlanstvo nije navelo kakve dokaze ima o napadu u priopćenju objavljenom na svojim službenim stranicama na Twitteru i Facebooku.

"Danas su ruske snage pucale i ubile 10 ljudi koji su stajali u redu za kruh u Černihivu. Takvi užasni napadi moraju prestati. Razmatramo sve dostupne mogućnosti kako bismo osigurali odgovornost za sve zločine u Ukrajini", priopćilo je veleposlanstvo.


15:46 Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, razgovarao je danas telefonski s Nikolajem Patruševim, tajnikom ruskog vijeća sigurnosti. Tijekom razgovora, Sullivan ga je upozorio "na posljedice i implikacije svake moguće ruske odluke da koristi kemijsko ili biološko oružje u Ukrajini".

"Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan razgovarao je danas s generalom Nikolajem Patruševim, tajnikom ruskog Vijeća sigurnosti, kako bi ponovio čvrsto i jasno protivljenje Sjedinjenih Država ničim izazvanoj i neopravdanoj invaziji Rusije na Ukrajinu. Sullivan je jasno iznio opredijeljenost Sjedinjenih Država da će nastaviti nametati sankcije Rusiji, podržati obranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i ojačati istočni bok NATO-a, uz kontinuiranu punu koordinaciju s našim saveznicima i partnerima. Sullivan je rekao generalu Patruševu da bi, ako Rusija ozbiljno misli o diplomaciji, Moskva trebala prestati s napadima na ukrajinske gradove i mjesta. Također je upozorio generala Patruševa na posljedice i implikacije svake moguće ruske odluke da koristi kemijsko ili biološko oružje u Ukrajini", stoji u priopćenju Bijele kuće, koje potpisuje glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Emily Horne.


15:35 Položaj Ukrajine u mirovnim pregovorima s Rusijom prilično je specifičan, sa zahtjevima koji uključuju prekid vatre i povlačenje ruskih snaga, o čemu se treba raspravljati u izravnim pregovorima između predsjednika dviju zemalja, rekao je u srijedu ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak.

"Naš stav na pregovorima je sasvim konkretan - zakonski ovjerena sigurnosna jamstva, prekid vatre, povlačenje ruskih trupa. To je moguće samo uz izravan dijalog između čelnika Ukrajine i Ruske Federacije", napisao je na Twitteru Podoljak.

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, pak, ranije je danas izjavio da do sastanka Vladimira Putina i Volodomira Zelenskog može doći samo kako bi se potpisao određeni sporazum, a ne da to bude sastanak radi sastanka.


15:29 Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas kako Zapad "neće uspjeti" u, kako je rekao, pokušaju da postigne globalnu dominaciju i rastrga Rusiju. "Ako zapad misli da će se Rusija povući, on ne razumiju Rusiju", rekao je 21. dana brutalnog i krvavog rata Rusije protiv Ukrajine, prenosi The Guardian.

Putin je ustvrdio da je držanje Rusije pod kontrolom dugoročna politika Zapada te da su ekonomske sankcije protiv Rusije "kratkovidne", prenosi Guardian agenciju Reuters. Dodao je kako zapadne zemlje sankcijama žele pogoditi svaku rusku obitelj te ih optužio da su se upustile u nezapamćenu informativnu kampanju protiv Rusije.

Putin je rekao kako je Rusija spremna razgovarati o neutralnom statusu Ukrajine u pregovorima koji imaju za cilj okončanje tamošnjih neprijateljstava, ali da će Moskva ipak postići ciljeve svoje vojne operacije, koja je "ide po planu".

Također kaže da je sukob u Ukrajini bio samo izgovor za Zapad da uvede sankcije Rusiji. "Zapad se čak i ne trudi sakriti činjenicu da je njegov cilj naštetiti cijeloj ruskoj ekonomiji, svakom Rusu", rekao je.


15:18 Član ruskog parlamenta zatražio je odštetu od SAD-a zbog velikih ekonomskih sankcija koje je Zapad nametnuo Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Među ostalim, zatražio je Aljasku i Kaliforniju. Aljaska i Fort Ross u Kaliforniji bili su, naime, dio Ruskog carstva u 18. i 19. stoljeću prije nego što su prodani SAD-u.

Više pročitajte OVDJE.


15:15 Ruska novinarka koja je prekinula informativni program na ruskoj državnoj televiziji kako bi prosvjedovala protiv rata u Ukrajini kaže da je "izuzetno zabrinuta" za svoju sigurnost, prenosi The Guardian.

Marina Ovsjanikova kažnjena je sa 255 eura zbog kršenja zakona o prosvjedima, nekoliko sati nakon što je ušla u kadar prilikom emitiranja vijesti uživo prosvjedujući protiv ruske invazije na Ukrajinu. U intervjuu za Reuters, Ovsjanikova je izjavila kako ne planira bježati iz Rusije te da se nada da se neće suočiti s kaznenim prijavama.

Kazala je kako želi ne samo prosvjedovati protiv rata u Ukrajini nego i izravno poslati poruku Rusima. "Nemojte biti toliki zombiji. Ne slušajte ovu propagandu. Naučite analizirati informacije, naučite kako pronaći druge izvore informacija, a ne samo rusku državnu televiziju", poručila je.

Više pročitajte OVDJE.


15:05 Predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa, koji je stigao u Kijev u petodnevni posjet Ukrajini, izjavio je da tamošnje stanovništvo "vapi za pomoću". Na Twitteru i video snimci objavljenoj na društvenim mrežama, Peter Maurer navodi da je ovoj dobrotvornoj organizaciji potreban bolji pristup civilima koje je zatekao rat. "Potrebe su goleme, a uvjeti promjenjivi. Ne štedimo truda da odgovorimo na njihove pozive", rekao je.

Dodao je da je Crveni križ posebno zabrinut zbog onoga što opisuje kao "noćnu moru na javi" u lučkom gradu Mariupolju, gdje nisu u mogućnosti dostaviti pomoć, a deseci tisuća ljudi su još uvijek pod opsadom.

"Nadam se da ćemo moći pojačati našu pomoć u zemlji", kaže Maurer te dodaje kako želi da se dobrotvornoj organizaciji omogući da učini više za evakuaciju ljudi te o "pitanjima zatvorenika, zatočenika, ali i mrtvih tijela".


14:52 Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov izjavio je da do sastanka Vladimira Putina i Volodomira Zelenskog može doći samo kako bi se potpisao određeni sporazum, prenosi The Guardian agenciju Reuters.

"Nema zapreka za organizaciju takvog susreta ali samo uz shvaćanje da to ne bi bio sastanak samo radi sastanka. Morali bi se zaključiti konkretni sporazumi koje trenutačno razrađuju dva izaslanstva", rekao. Izaslanstva su se sastajala putem videokonferencije, dodao je.


14:44 Zelenski je završio svoje obraćanje izravnom molbom američkom predsjedniku. "Mir u vašoj zemlji više ne ovisi samo o vama i vašem narodu", kaže. "Ovisi o onima pored vas, o onima koji su jaki. Jaki ne znači veliki. Jak je onaj tko je hrabar i spreman boriti se za život svojih građana i građana cijelog svijeta". Rekao je da se ukrajinci "bore za vrijednosti Europe i svijeta", ali i svoje.

Postajući emotivan u obraćanju, Zelenski je rekao kako "ne vidi smisla u životu" ako ne može spriječiti smrt ukrajinske djece te je rekao da je to njegova najveća briga kao čelnika zemlje. "Predsjedniče Biden, vi ste vođa svoje nacije. Nadam se da ćete biti vođa svijeta. Biti vođa svijeta znači biti vođa mira", poručio je na kraju obraćanja, prenosi BBC.

Zelenski je zastupnicima pustio video snimku koja prikazuje prizore iz mirnodopske Ukrajine i snimke nastale proteklih tri tjedna. Snimka sadrži i tekstualnu poruku: ‘Ovo je ubojstvo‘.

Ukrajinski predsjednik istaknuo je da je njegova zemlja zahvalna na potpori SAD-a u dosadašnjem ratu. Također je zahvalio na "osobnoj uključenosti" američkog predsjednika Joea Bidena u pružanju pomoći. No, također je pozvao Kongres da učini više i uvede više sankcija sve "dok se ruski vojni stroj ne zaustavi".

Predložio je sankcioniranje svih političara u Ruskoj Federaciji. "Sve američke tvrtke moraju odmah napustiti rusko tržište jer je preplavljeno našom krvlju", dodao je, pozivajući američke zakonodavce da pojačaju pritisak na tvrtke koje i dalje ostaju u Rusiji.

"Mir je važniji od prihoda", poručio je Zelenski.

image

Volodimir Zelenski u obraćanju američkom Kongresu

J. Scott Applewhite/AFP
image

Volodimir Zelenski u obraćanju američkom Kongresu

Drew Angerer/AFP
image

Volodimir Zelenski u obraćanju američkom Kongresu

J. Scott Applewhite/AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je na početku obraćanja američkom Kongresu istaknuo da Rusija nije samo jednostavno napala njegovu zemlju. "To je prešlo u brutalnu ofenzivu protiv naših vrijednosti", rekao je on, kako prenosi BBC. Prisjetio se Drugog svjetskog rata i 11. rujna 2001. godine, "kada su napadnuti nevini ljudi".

"Rusija je pretvorila ukrajinsko nebo u izvor smrti za tisuće", rekao je Kongresu. Kaže da Ukrajina traži odgovor na "teror" ruskih zračnih snaga i traži da se uvede zona zabrane letova. "Je li to previše za tražiti?", upitao je. Rekao je da ako jest, onda traži obrambeni sustav koji je zemlji potreban protiv zračnih napada.

Također je zatražio i zrakoplove za zaštitu slobode Ukrajine.


14:14 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski započeo je online obraćanje američkom kongresu. Zelenski je prije obraćanja dobio ovacije američkih zastupnika, prenosi CNN.


14:13 Ruski ratni brodovi u Crnom moru granatirali su ukrajinsku obalu u područjima blizu ključnog južnog grada Odese, iszvijestile su ukrajinske oružane snage, a prenosi CNN. Prema priopćenju objavljenom na Facebook stranici Oružanih snaga, u posljednja 24 sata granatirana su sela Lebedivka, Sanzheika, Zatoka i Bilenke, koja se nalaze oko 30 kilometara južno od lučkog grada.

Odesa je treći najveći grad u Ukrajini i smatra se ključnom metom ruske ratne kampanje. Amfibijski napad smatra se vjerojatnim dijelom svih poteza za zauzimanje grada, a pojačano granatiranje ciljeva duž obale povećava bojazan da je takav napad neizbježan.


13:50 - Ruske snage upucale su 10 ljudi koji su stajali u redu za kruh u gradu Černihivu na sjeveru Ukrajine, priopćilo je američko veleposlanstvo u Kijevu.


13:05 - Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je da je ruski prijedlog da Ukrajina usvoji neutralnost u austrijskom stilu neprihvatljiv za zemlju.

Mihajlo Podoljak, član ukrajinskog pregovaračkog tima, rekao je lokalnim medijima da svaki mirovni sporazum mora biti pod ukrajinskim uvjetima koji štite njezin suverenitet.

‘Razumijemo pokušaj naših partnera da ostanu proaktivni u procesu pregovora, ali Ukrajina je sada u stanju izravnog rata s Rusijom. Stoga model može biti samo ‘ukrajinski‘ i samo sa zakonski provjerenim sigurnosnim jamstvima. I bez drugih modela ili opcija‘, kazao je.


12:36 - Očekuje se da će Međunarodni sud pravde (ICJ) danas donijeti odluku o tužbi Ukrajine protiv Rusije.

Ukrajina traži priznanje da su ruske tvrdnje da je Ukrajina počinila djela genocida u oblastima Lugansk i Donjeck neistinite, te da stoga Rusi ne mogu legitimno tvrditi da interveniraju kako bi spriječili ili kaznili Ukrajinu za takva djela.

Rusija se nije pojavila na saslušanju. Umjesto toga, ruski veleposlanik u Haagu poslao je pismo u kojem tvrdi da je tužba ‘apsurdna‘.

Najviši sud UN-a ima ograničenu moć prisile i nitko ne očekuje da će Rusija položiti oružje na temelju onoga što je rečeno u Haagu. Međutim, to je dio strategije za borbu protiv ruske agresije putem sudova što bi moglo pomoći u osiguravanju odštete u budućim pravnim bitkama.


12:32 - Oleksandar Jakovljev, gradonačelnik Skadovska, lučkog grada u regiji Herson u Ukrajini, te njegov zamjenik Jurij Paljuh su oteti, izvijestio je ukrajinski ministar vanjskih poslova.

Ukrajinski aktivist Artem Kostjučenko podijelio je video koji navodno prikazuje građane koji prosvjeduju zbog ‘otmice‘ Jakovljeva i Paljuha.

Međutim, sam Jakovljev danas se javio i rekao da su ga Rusi pustili.

Rusija je tvrdila da sada ima kontrolu nad cijelom hersonskom regijom, nakon što je zauzela grad odmah početkom invazije.

Ovo nije prvi put da su ukrajinski dužnosnici navodno oteti otkako je počeo rat.

Među njima je i gradonačelnik južnog grada Dniprorudne, Jevgenij Matvijejev kao i gradonačelnik Melitopolja, Ivan Fedorov.


12:26 - Model pravno obvezujućih sigurnosnih jamstava koja bi Ukrajini ponudila zaštitu u slučaju budućeg napada ‘na pregovaračkom je stolu‘ između Kijeva i Moskve, napisao je na Twitteru savjetnik ukrajinskog predsjednika i pregovarač Mihajlo Podoljak.


12:13 - Službe hitne pomoći u gradu Harkivu tvrde da je najmanje 500 stanovnika ubijeno otkako je Rusija započela invaziju.

UN-ova organizacija za ljudska prava procjenjuje da je do sada ubijen najmanje 691 civil, dok su još 1143 osobe ozlijeđene diljem Ukrajine.

image

Prizori iz Harkiva

Sergey Bobok/AFP
image

Prizori iz Harkiva

Sergey Bobok/AFP
image

Prizori iz Harkiva

Sergey Bobok/AFP
image

Prizori iz Harkiva

Sergey Bobok/AFP

12:05 - Najveći energetski koncern u Njemačkoj, E.ON, najavio je prestanak otkupa prirodnog plina od ruskih tvrtki, prenosi ruski Tass.

‘Mala količina prirodnog plina u našem portfelju kupljena je od Gazpromovih trgovačkih društava u Europi. Zbog rata u Ukrajini prestali smo kupovati nove količine od tih tvrtki, precizira se u tekstu.

Pritom se ističe da će manje-više dugotrajna nestašica uvoza energenata dovesti do određenih posljedica i za samu tvrtku. ‘Trenutna situacija nam sigurno ne olakšava poslovanje‘, zaključio je izvršni direktor E.ON-a Leonard Birnbaum.

Birnbaum je također rekao da se E.ON ne planira povući iz projekta plinovoda Sjeverni tok jer bi taj potez dao Gazpromu isključivo pravo upravljanja projektom.

‘Ne razmišljamo o povlačenju iz Sjevernog toka. To je imovina koja se ne može prodati. Mogli bismo je besplatno dati glavnom ruskom dioničaru, ali to bi bilo neisplativo. Ako odustanemo od upravljačkih prava, tada bismo većinskom dioničaru iz Rusije dali pravo da sam donosi odluke‘, rekao je.


11:45 - Vojni predstavnik Donjecke Narodne Republike, Eduard Basurin, kazao je kako su dobili informaciju da ukrajinske snage pripremaju još jedan, kako oni tvrde, ‘fake news‘ u Mariupolju.

‘Zapovjedništvo Oružanih snaga Ukrajine dobilo je zadatak od predsjedničkog ureda da diskreditira djelovanje ruskih vojnika demonstriranjem zapadnoj javnosti masovnih grobnica civila koji su navodno poginuli od posljedica topničkog granatiranja i zračnih napada tijekom specijalne vojne operacije‘, navedeno je na Telegram kanalu Narodne milicije DNR-a, prenosi ruski Tass.

Prema Basurinovim riječima, u tu svrhu iskopani su rovovi na teritoriju starog gradskog groblja u Mariupolju koji će biti ‘dokaz masovne pogibije civila‘, a u njih je planirano zakopati posmrtne ostatke ukrajinskih snaga sigurnosti i nacionalista koji su poginuli tijekom borbe.

Basurin optužuje kako se lažirani materijali u obliku fotografija i snimki masovnih grobnica, s ukupnim brojem od 1300 civila, distribuiraju se među zapadnim medijima.

Ranije u srijedu, Basurin je rekao da civili još uvijek ne mogu napustiti Mariupolj kroz humanitarni koridor, da su u tijeku teške borbe i da se grad čisti. Tamo gdje su, prema njegovim riječima, snage DPR-a uspjele ući i učvrstiti se, počinje evakuacija civila.


11:28 - Kremlj je poručio da se ideja o stvaranju demilitarizirane Ukrajine koja bi bila poput Austrije može smatrati kompromisom za okončanje rata, objavila je ruska državna novinska agencija RIA.

‘Ovo je opcija o kojoj se sada raspravlja i koja se može smatrati kompromisom‘, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, pobuđujući nadu u završetak najvećeg rata u Europi od Drugog svjetskog rata.

Glavni pregovarač Rusije u pregovorima s Ukrajinom Vladimir Medinski rekao je da će austrijski i švedski model značiti da će Ukrajina moći zadržati svoju vojsku, ali joj neće biti dopušteno ‘ugostiti strane baze ili trupe‘.

Ova informacija dolazi nakon što je viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao da su razgovori s Rusijom vrlo teški, ali definitivno postoji prostor za kompromis.


11:23 - Administracija američkog predsjednika Joea Bidena razmatra mogućnost da pošalje Ukrajini ubojite bespilotne letjelice proizvedene u SAD-u. Radi se o vrhunskim navođenim projektilima koji bi mogli precizno gađati ruske tenkove i topničke položaje na kilometarskim udaljenostima, izjavila su za NBC dva dužnosnika Kongresa upoznata s tim pitanjem.

Odluke nisu donesene, no dužnosnici su rekli da Bijela kuća razmišlja hoće li opremiti Ukrajinu "lutajućim projektilima" s eksplozivnim punjenjem, nazvanim Switchblades, kao dio novog paketa vojne pomoći koji će Biden razmatrati tijekom dana, prenosi Yahoo.news.

Opširnije pročitajte OVDJE.


11:18 - Sergej Nariškin, šef ruske Vanjske obavještajne službe (SVR) rekao je na skupu u Moskvi da će se o sudbini zemlje odlučiti u narednim danima i kako Rusija sada doživljava ‘istinski povijesni trenutak‘.

‘Odlučuje se o sudbini Rusije, njenom budućem mjestu u svijetu, rekao je Nariškin i poručio da je ‘suverenitet jamstvo dobrobiti i dostojanstva naših građana i budućnost naše djece‘.

‘U takvim stvarima se Rusija nikada nije povukla i neće se povući, jer će inače prestati biti Rusija‘, kazao je.


11:09 - Došlo je do ‘radikalne promjene‘ u srazu ukrajinskih i ruskih snaga nakon što je Kijev pokrenuo protuofenzivu u ‘nekoliko operativnih područja‘, objavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak. To je bitno izmijenilo ‘konfiguraciju strana‘, napisao je u objavi na Twitteru. No, neovisne potvrde ovih njegovih tvrdnji za sada još nema.

Opširnije pročitajte OVDJE.


10:55 - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na sastanku izaslanika u Bruxellesu rekao je da NATO ostaje ujedinjen u svojoj potpori Ukrajini.

Na prvom sastanku otkako je Rusija započela invaziju na svog susjeda, Stoltenberg je rekao da su zapadni čelnici Kijevu pružili golemu vojnu potporu i obećavaju da će tu potporu nastaviti.

‘Svijet osuđuje ovaj besmisleni rat. Saveznici i partneri iz NATO-a uvode neviđene sankcije Rusiji i mi smo ujedinjeni u našoj podršci Ukrajini. Dugi niz godina obučavali smo desetke tisuća ukrajinskih vojnika i osigurali velike količine kritične opreme kako bismo pomogli Ukrajini da održi svoje pravo na samoobranu. Od početka ruske invazije saveznici su značajno pojačali našu potporu hrabrom ukrajinskom narodu, vladi i oružanim snagama vojnom opremom, humanitarnom i financijskom pomoći te davanjem utočišta milijunima izbjeglica. Danas je još važnije da mi svi dajemo podršku Ukrajini‘, rekao je Stoltenberg.


10:45 - Britanski premijer Boris Johnson potvrdio je u srijedu izjavu Volodimira Zelenskog, da nema izgleda da se Ukrajina uskoro pridruži NATO-u.

‘Razgovarao sam s Volodimirom, opet, jučer. I znate, naravno, razumijem što govori o NATO-u i stvarnosti ukrajinskog položaja.

I svi su uvijek govorili, i to smo Putinu jasno dali do znanja, da nema šanse da će se Ukrajina uskoro pridružiti NATO-u.

Ali odluka o budućnosti Ukrajine mora biti na ukrajinskom narodu i na Volodimiru Zelenskom kao njihovom izabranom vođi, a mi ćemo ga podržati‘, kazao je Johnson.


10:31 - Izaslanstva poljske, slovenske i češke vlade sigurno su se vratila u Poljsku, rekao je glasnogovornik poljske vlade.

Čelnici triju zemalja jučer su bili na izvanrednom putu u Kijev kako bi pokazali svoju potporu Volodimiru Zelenskom, unatoč ruskim zračnim napadima na glavni grad Ukrajine.

image

Volodimir Zelenski primio je u Kijevu premijere Poljske, Češke i Slovenije

Handout/AFP

Zelenski je, napomenuvši da su mnogi veleposlanici napustili Kijev, rekao kako su gostujući čelnici pokazali da se ‘ničega ne boje i da se više boje za našu sudbinu‘ te im zahvalio na podršci.

Opširnije pročitajte OVDJE.


10:29 - Jutros je više od 3000 automobila iz Mariupolja stiglo u Zaporižje, navodi CNN koji prenosi kako je među pristiglima i 772 djece. U međuvremenu, ruske snage gađale su dvije lokacije u tom gradu, uključujući gradsku željezničku stanicu. To su prva civilna mjesta koja su pogođena u Zaporižju, ali nema izvješća o žrtvama.

image

Civili iz Mariupolja pristigli na parkiralište trgovačkog centra u Zaporižju. Tamo je sada registracijski centar za izbjeglice

Emre Caylak/AFP
image

Civili iz Mariupolja pristigli na parkiralište trgovačkog centra u Zaporižju. Tamo je sada registracijski centar za izbjeglice

Emre Caylak/AFP
image

Civili iz Mariupolja pristigli na parkiralište trgovačkog centra u Zaporižju. Tamo je sada registracijski centar za izbjeglice

Emre Caylak/AFP

10:16 - Savjetnik u kijevskom ministarstvu unutarnjih poslova, Anton Geraščenko, ustvrdio je na Telegramu da su ukrajinske snage ubile ruskog general-bojnika Olega Mitjaeva tijekom intenzivnih borbi na periferiji jugoistočnog grada Mariupolja.

BBC nije neovisno provjerio ovu tvrdnju, a Moskva još nije komentirala izvješća o njegovoj smrti.

Geraščenko je napisao da je Mitjaev bio zapovjednik 150. motorizirane divizije te je objavio fotografiju, kako je rekao, mrtvog časnika.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je izvijestio o smrti još jednog, četvrtog po redu, ruskog generala tijekom svog noćnog obraćanja iz Kijeva, ali nije ga imenovao.

Vjeruje se da Rusija ima oko 20 general-bojnika u Ukrajini koji predvode invaziju.


10:12 - Od početka ruske invazije ubijeno je 103 djece. Ruske snage gađale su više od 400 škola, a 59 ih je uništeno, rekla je glavna tužiteljica Irina Venediktova.


10:05 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da je trenutni sukob važan trenutak koji će ‘definirati svjetski poredak‘.

Komentirao je i tekuće mirovne pregovore s Ukrajinom, rekavši da nisu laki, ali da postoji nada za kompromis.

Pritom je kazao da su neke formulacije za sporazume s Ukrajinom blizu dogovora i da se ozbiljno razmatra o neutralnom statusu Kijeva.

Međutim, rekao je da postoje i druga važna pitanja, uključujući slobodu govora i korištenje ruskog jezika u Ukrajini, prenosi Retuers.

Dodao je kako Sjedinjene Države imaju odlučujuću ulogu u definiranju stajališta ukrajinskih vlasti, ali da ne vide ‘interes SAD-a za brzo rješavanje ovog sukoba‘.

Ruski pregovarač Vladimir Medinski prethodno je rekao novinskoj agenciji Interfax da su pregovori s Ukrajinom teški i spori, ali Rusija ‘iskreno‘ želi mir što je prije moguće.

‘Želimo da ovo bude sporazum za generacije, kako bi i naša djeca živjela u svijetu čiji se temelji postavljaju ovim ugovornim procesom‘, rekao je Medinski.

‘Pregovori su teški, idu sporo. Naravno, voljeli bismo da se sve to odvija puno brže, to je iskrena želja ruske strane. Želimo doći do mira što je prije moguće‘, rekao je Medinski.

‘Potrebna nam je mirna, slobodna, neovisna Ukrajina, neutralna - ne članica vojnih blokova, niti članica NATO-a‘, dodao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je rano jutros da pregovaračka stajališta rusa ‘zvuče realnije‘ - pa se čini da optimizma ima na obje strane.


09:35 Ukrajinske oružane snage "na nekoliko područja" pokreću protuofenzivu protiv ruskih snaga, napisao je na Twitteru savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak. No zasad nije objavio nikakve dodatne detalje.


09:15 Na Twitteru se pojavio video koji navodno prikazuje jutrošnji napad na zgradu u Kijevu.


09:01 Rusija je u jugoistočnom gradu Zaporožju gađala civilne ciljeve, prvi put od početka invazije, tvrdi čelnik ukrajinske regionalne vojne uprave.

U poruci objavljenoj na Telegramu, Oleksandr Staruk napisao je da su ruskim projektilima pogođeni željeznički kolodvor i javni park.

"Jutro nije bilo dobro... Rakete su sletjele na područje željezničke stanice Zaporožje-2. Prema preliminarnim podacima, nitko nije stradao. Druga raketa pala je na područje botaničkog vrta."

Staruk tvrdi da je do napada došlo kada su ljudi iz opkoljenog grada Mariupolja stigli u Zaporožje.


08:42 Ukrajinska vojska tvrdi da je 13.800 ruskih vojnika poginulo otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače.

Prema izvješću koje je objavilo ukrajinsko ministarstvo obrane, tvrde da je uništeno i 430 tenkova, 1.375 borbenih oklopnih vozila, 190 topničkih sustava i 108 helikoptera.


08:30 Ruski energetski div Gazprom objavio je da nastavljaju Europi isporučivati plin preko Ukrajine, s dnevnim količinama postavljenim na 95 milijuna kubičnih metara što je, kažu, u skladu sa zahtjevima kupaca.


08:15 Drugi po veličini ukrajinski grad Harkiv također je bio napadnut tijekom noći, a potvrđeno je da su dvije osobe mrtve te da su uništene dvije stambene zgrade.

"Uništeno je nekoliko stanova u dvije stambene zgrade", objavila je jutros ukrajinska državna služba za hitne slučajeve.

Objavili su i da su četiri osobe spašene od urušavanja zgrade, ali da su dvije osobe poginule.

Oko 3 sata ujutro, tvrde, napadnuta je i škola, a dio zgrade je uništen.


08:03 Prizori razorenih kolona oklopnih vozila u Ukrajini koji ovih dana obilaze svijet ponovno su postavili pitanje koje si mnogi vojni stratezi postavljaju već desetljećima - jesu li tenkovi postali zastarjela vojna tehnologija? Više pročitajte u analizi koju donosimo ovdje.


07:49 NATO namjerava u srijedu reći svojim vojnim zapovjednicima da izrade planove za nove načine odvraćanja Rusije nakon invazije Moskve na Ukrajinu, uključujući dodatne vojnike i proturaketnu obranu u istočnoj Europi, rekli su dužnosnici i diplomati.

Ministri obrane zatražit će vojne savjete u sjedištu NATO-a, nešto više od tjedan dana prije nego što se čelnici saveznika, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, okupe u Bruxellesu 24. ožujka. Više pročitajte ovdje.


07:45 Novinari koji se nalaze u Ukrajini javljaju da su se jutros čule snažne eksplozije u Odesi i Zaporožju.

Oliver Carroll, dopisnik The Economista, rekao je da je u Odesi čuo snažne zvukove te da bi se moglo raditi o protuzračnom obrambeneom sustavu koji obaraju projektile.

Tajnik gradskog vijeća Anatolij Kurtev u Zaporožju napisao je na Telegramu da je eksplozija pogodila željezničku stanicu.

Za sada nema informacija o žrtvama.


07:20 Stambena zgrada od 12 katova u kijevskoj četvrti urušila se nakon što ju jutros pogodili ruski geleri.

Ukrajinske državne službe za hitne slučajeve priopćile su da su jutros u 6:16 primile dojavu te kako je potvrđeno da su geleri pali na gornji kat zgrade. Oštećena je i susjedna zgrada od devet katova.

Priopćili su i da je u zgradi izbio požar, ali je ugašen do 7:45 po kijevskom vremenu.

Ozlijeđene su dvije osobe, a 37 ljudi evakuirano je iz zgrade. Službe i dalje traže moguće žrtve.


06:58 Kineski veleposlanik u SAD-u napisao je zanimljiv tekst za Washington Post, u kojem tvrdi kako njegova vlada nije znala ništa o ruskim planovima te da bi ih pokušala zaustaviti da jest.

Peking je bio pod ogromnim pritiskom zbog svojih veza s Rusijom zbog izvješća da je Rusija od njega tražila vojnu i gospodarsku pomoć te pitanja o tome što je Kina znala o invaziji prije nego što je ona počela.

Kineski čelnik Xi Jinping susreo se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na marginama Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, a na tom su sastanku potpisali "neograničeno" partnerstvo. Nedugo zatim, Rusija je napala Ukrajinu.

Analitičari i američki dužnosnici sugeriraju da je Kina možda znala da Putin nešto planira, ali ne i opseg svega. Veleposlanik Qin Gang nije imala pojma što Putin sprema.


06:40 Ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj ocijenio je da je posredovanje bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera između Kijeva i Moskve bilo neuspješno.

"To je pitanje za nas u potpunosti gotovo", rekao je Andrej Melnik za agenciju dpa. "Za Ukrajinu daljnji razgovori sa Schroederom nemaju smisla. Naravno, tužno je primijetiti da je cijela stvar propala", rekao je. Viš pročitajte ovdje.


06:21 Stotine Europljana u privatnom aranžmanu svakodnevno stižu na jugoistok Poljske kako bi ponudili prijevoz ukrajinskim izbjeglicama, no za to se prvo moraju registrirati.

Polunapušteni trgovački centar u predgrađu poljskog graničnog grada Przemysla pretvoren je u logistički centar za pomoć Ukrajincima na njihovom putu prema Europi. Više pročitajte ovdje.


05:53 Rusija je izgubila do 40 posto postrojbi koje je poslala u Ukrajinu, objavio je glavni stožer ukrajinske vojske rano u srijedu. Te ruske postrojbe su ili potpuno uništene ili više nisu stanju voditi borbe, navodi se u dnevnom biltenu stožera no bez preciznih brojki. Informacija se nije mogla neovisno provjeriti.

Područje oko Mariupolja koji je pod opsadom i dalje je u najtežem položaju. Ruska vojska pokušava blokirati grad sa zapada i istoka lučkog grada, ali je pretrpjela "značajne gubitke", navodi se u biltenu.

Ukrajinske vlasti su priopćile da je oko 20.000 ljudi iz Mariupolja, na Azovskom moru, uspjelo doći na sigurno u utorak.

Gotovo 30.000 civila diljem zemlje uspjelo je u utorak napustiti ugrožena područja, ali kolonu s humanitarnom pomoći za Mariupolj još uvijek blokiraju ruski vojnici, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

U regiji Odese ruski brodovi su granatirali ukrajinsku obalu, ali nije bilo pokušaja iskrcavanja, rekao je savjetnik Ministarstva unutarnjih poslova Anton Heraščenko.


03:35 - Ruske snage zauzele su bolnicu u gradu Mariupolju i tamo drže 500 ljudi kao taoce.

Potpredsjednica ukrajinske vlade Olha Stefanišina je izjavila da ruske snage pucaju iz zarobljene bolnice i prijete humanitarnom koridoru. Dodala je da se ulažu napori da se ponovno osposobi humanitarni koridor, ali da je to još uvijek otvoreno pitanje.

Do sada je oko 20.000 civila uspjelo napustiti opkoljeni grad privatnim automobilima, navodi Sky news.


1:51 Senat SAD-a u utorak je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se ruski predsjednik Vladimir Putin osuđuje kao ratni zločinac, što je rijedak iskaz jedinstva u duboko podijeljenom Kongresu. U rezoluciji, koju je predložio jedan od vodećih republikanskih senatora Lindsey Graham, i koju su podržali senatori obiju strana, potiče se Međunarodni kazneni sud (ICC) u Hagu i druge države da pokrenu istrage ratnih zločina ruske vojske u invaziji na Ukrajinu.

"Svi smo se u ovom domu udružili, demokrati i republikanci, kako bismo rekli da Vladimir Putin ne može pobjeći od odgovornosti za zločine počinjene nad ukrajinskim narodom", rekao je čelnik demokratske većine Chuck Schumer u govoru u senatu uoči glasanja.


01:27 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da stajališta Ukrajine i Rusije u mirovnim pregovorima zvuče realnije, ali je potrebno više vremena. "Sastanci se nastavljaju i, informiran sam, pozicije tijekom pregovora već zvuče realnije. No još je potrebno vremena da odluke budu u interesu Ukrajine", rekao je Zelenski u obraćanju videosnimkom objavljenom rano u srijedu, izvijestila je agencija Reuters.

Visoki ukrajinski dužnosnik rekao je u utorak da su razgovori s Rusijom bili vrlo teški, ali da "svakako ima prostora za kompromis", dodajući da će se pregovori nastaviti u srijedu. Savjetnik predsjednika Ihor Šovkva je rekao da ukrajinska vlada počinje vidjeti napredak u pregovorima s Moskvom o okončanju ruske invazije, izvijestila je ukrajinska novinska agencija UNIAN. Razgovori su postali "konstruktivniji", nakon dva dana razgovora putem videa, rekao je.

"U prvim krugovima Rusija nije bila spremna poslušati naš stav, već je samo postavila ultimatume da se Ukrajina preda, da baci oružje, da naš predsjednik treba potpisati akt o predaji", no sada je Rusija malo promijenila svoj ton, ocijenio je Šovkva. On je rekao da je ukrajinsko izaslanstvo "oprezno optimistično", ali da iskorak mogu postići samo predsjednici Volodimir Zelenski i Vladimir Putin, prenijela je njemačka agencija dpa.


00:58 Njemački kancelar Olaf Scholz u utorak je ponovno isključio mogućnost vojne intervencije NATO-a u ratu u Ukrajini. "Slažem se s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i ostalim saveznicima da ne smije biti oružanog sukoba između NATO-a i Rusije. Nitko to ne može htjeti", rekao je Scholz na gospodarskom skupu lista Die Welt u Berlinu.

"Nećemo uspostaviti zonu zabrane letova iznad Ukrajine. To bi značilo izravni vojni sukob s Rusijom, ruskim ratnim zrakoplovima", rekao je Scholz, prenosi list. "Zapadni savez nastavlja vjerovati u učinak mjera usmjerenih prvenstveno na rusko gospodarstvo#, nastavio je.

"Zajedno s našim saveznicima u Europi i SAD-u pripremili smo vrlo precizne sankcije", ustvrdio je i dodao da je "Vladimir Putin možda planirao ovaj rat godinu dana i pripremao se za ekonomske reakcije međunarodne zajednice, ali je podcijenio našu odlučnost": "Sankcije imaju jači učinak nego što je Rusija ikada zamislila", rekao je Scholz.

Njemački kancelar je napomenuo da će mjere utjecati i na Njemačku i njene građane. "Kažem to misleći na naš gospodarski razvoj, opskrbne lance i trgovinske odnose", rekao je.


00:05 Francuska, Njemačka, Italija, Britanija i Sjedinjene Države objavile su zajedničko priopćenje povodom 11. godišnjice sukoba u Siriji u kojem su osudile ulogu Rusije i toj zemlji i u Ukrajini.

"Podudaranje ovogodišnje godišnjice s užasnom ruskom agresijom na Ukrajinu, koja predstavlja iznimno teško kršenje međunarodnog prava i Povelje UN-a, ističe brutalno i destruktivno ponašanje Rusije u oba sukoba", stoji u priopćenju koje je proslijedilo njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

15. ožujka 2011. počele su mirne demonstracije protiv sirijske vlade Bašara al-Asada. Vladine snage ugušile su prosvjede koristeći prekomjernu silu što je dovelo do početka građanskog rata koji se nastavlja i danas.


Ovdje možete pročitati sve o jučerašnjim događajima vezanim uz rusku invaziju na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:04