TRUMPOV ODVJETNIK

Rudy Giuliani na čelu bitke da dio država ne potvrdi rezultate predsjedničkih izbora

"Biden će ući u ured, a velik će dio zemlje vjerovati da je on ukrao izbore, a Trump, u stvari, pokušava učiniti upravo to"
Rudy Giuliani
 Drew Angerer/Getty Images/AFP

Pokušaji predsjednika Donalda Trumpa da ostane na vlasti iz dana u dan gube na snazi jer su izborni odbori u Georgiji objavili da ručno prebrojavanje glasova, koje je pri kraju, neće promijeniti stanje te će samo potvrditi pobjedu Joea Bidena, demokratskog kandidata. Gabriel Sterling, nadležan za izborni sustav te države, rekao je da je Bidenova prednost pred Trumpom pala sa 14.561 na 12.781 glas. "Ne vjerujem da će (prebrojavanje) na kraju promijeniti ukupan rezultat", rekao je CNN-u državni tajnik Georgije Brad Raffensperger, republikanac.

Trump sve uporniji

No, Trumpov se tim ne da, njegovi su odvjetnici od suda zatražili da ga proglasi pobjednikom predsjedničkih izbora u Pennsylvaniji, a da Zastupnički dom te države, koji kontroliraju republikanci, izabere elektore koji će glasati za predsjednika SAD-a. Iza te ideje se gotovo sigurno krije Rudolph Giuliani, sada ključni igrač u Trumpovu odvjetničkom timu koji svoj rad u predsjednikovoj kampanji naplaćuje 20.000 dolara na dan.

Biden je u Pennsylvaniji dobio oko 82.000 glasova više od Trumpa. Trumpov pravni tim od suca Branna tražio je i dopuštenje da u podnesak vrati zahtjeve od kojih je u nedjelju odustao i izbacio ih iz svog dokumenta. Oni tvrde da republikanskim promatračima nije omogućen pristup prebrojavanju glasova poslanih poštom, što izborni dužnosnici odbacuju. Trumpov je slučaj duboko manjkav i ne pruža mu "nikakav realan put za promjenu rezultata", ocijenio je Justin Levitt, profesor pravnog fakulteta Loyola koji prati sudski postupak.

Izmijenjeni podnesak "ne nudi nikakvu naznaku da je broj nevažećih glasova dovoljan da promijeni izbore", rekao je Levit i dodao da "sud neće odbaciti glasove, ili zaustaviti prebrojavanje, bez stvarnog dokaza da su sporni glasovi nevažeći". Sličan zahtjev podnesen je i u Michiganu. Plan je jednostavan: ako dovoljno saveznih država ne verificira izborne rezultate, tada bi se izbor predsjednika morao vratiti u Zastupnički dom Kongresa gdje se ne glasa većinski, nego po saveznim državama. Što ide u prilog republikancima jer Kalifornija, s izuzetno velikim brojem zastupnika, ima isti glas kao i Aljaska. Giuliani i Trumpovi stratezi smatraju da bi u takvim okolnostima mogli sačuvati predsjedništvo.

Ozračje koje su stvorili Trumpovi tvitovi i stalno, papagajsko ponavljanje ljudi iz njegove kampanje i mnogih iz Republikanske stranke dovelo je do toga da, kako prenosi Washington Examiner, velik broj republikanaca u Zastupničkom domu stvarno smatra, bez ikakva dokaza, da su demokrati nekako hakirali izbore. Što je za Washington Post izuzetno zabrinjavajuće.

"Biden će ući u ured, a velik će dio zemlje vjerovati da je on ukrao izbore, a Trump, u stvari, pokušava učiniti upravo to", navodi WP. Koji je zabrinut da bi takav scenarij mogao postati pravilo u američkim izborima: ako ti rezultati ne odgovaraju, izvrši pritisak na biračke odbore na najnižoj razini, prijeti sudovima.

Pokušaj u okrugu Wayne

No, slučaj iz savezne države Michigan pokazuje da takav scenarij - još uvijek - ne prolazi tako lako. U okrugu Wayne je prvo donesena odluka da se rezultati izbora ne verificiraju. Dva su republikanska člana bila protiv. Razlog je bio nesklad biračkih listića u nekoliko biračkih odbora. Unatoč tome što taj nesklad ne utječe na ukupni rezultat. U Bijeloj kući odmah su počeli otvarati šampanjac. Ali, stvari se u okrugu Wayne nisu razvijale njima u korist.

Naime, dva su se republikanca morala suočiti s članovima biračkih odbora, službenicima, većinom stranački neutralnih te s biračima koji su ih svi napali jer su odbili potvrditi volju 878.000 birača. Nakon tri sata što su ovi rigali bijes protiv stranačkih dužnosnika koji su slijedili partijske naputke, dva su se republikanca slomila i pristala su verificirati glasove. Gotovo. Biden je pobijedio u Michiganu. Sa 148.000 glasova prednosti.

Senatori blokiraju Trumpov "dobar posao u UAE-u" od 23 milijarde $

Demokratski senatori Bob Menendez i Chris Murphy i republikanski senator Rand Paul odlučili su pokrenuti zakonodavnu inicijativu kako bi zaustavili plan predsjednika Donalda Trumpa da proda oružje u vrijednosti od 23 milijarde dolara Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prenosi Reuters.

Naime, takve se odluke u tranzicijskom razdoblju ne donose, nego se prepuštaju novoj administraciji. Budući da je Trump zatražio od Kongresa odobrenje za prodaju, tri su senatora odlučila zaustaviti taj pokušaj.

Barem deklaratorno, jer Senat može zaustaviti predsjednikovu odluku samo većinskim glasanjem, a osim Paula vrlo vjerojatno niti jedan drugi republikanski senator ne bi glasao protiv.

Senatori smatraju da bi ova prodaja oružja utjecala na balans moći na Bliskom istoku te vrlo vjerojatno imala pogubni utjecaj na rat u Jemenu, koji je podržala još Obamina administra-cija, ali do danas nije dovršen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:04