VJERA U SPAS

Rudnik preopasan za ulazak spasilaca

Razina opasnih toksičnih i eksplozivnih plinova u rudniku Pike River još je uvijek previsoka

WELLINGTON - Tri dana nakon eksplozije u rudniku Pike River na Novom Zelandu agonija obitelji 29 rudara, koji su ostali zatočeni ispod zemlje, i dalje se nastavlja. Naime, početak spasilačke misije, koja se s nestrpljenjem iščekuje, i dalje se odgađa zbog straha i rizika od nove, druge eksplozije koju bi mogle prouzročiti i dalje visoke razine toksičnih plinova.

Iako se u subotu najavljivalo da bi spasioci mogli krenuti u akciju u nedjelju ujutro, to se ipak nije dogodilo.

Emotivan posjet

Mrvicu olakšanja obitelji je mogao dati samo jučerašnji posjet urušenom rudniku, kamo su ih odveli kako bi na vlastite oči vidjeli s kakvim se izazovima spasioci suočavaju te im pokazali kako napreduje bušenje pokusnih tunela koji bi trebali poslužiti tijekom akcije spašavanja.

Spasioci zasad tvrde da “nemaju nikakvu ideju” koliko dugo će im vremena biti potrebno da dopru do rudara, s kojima nikakav kontakt nije uspostavljen još od petka. Unatoč tome, i dalje su uvjereni da će nestale rudare, među kojima su osim Novozelanđana i dva Australca, dva Britanca i Južnoafrikanac, pronaći žive.

Testni tunel

- Bilo je dosta emocija... Bilo je tamo za obitelji nekih bolnih stvari, poput parkiranih automobila i drugih predmeta, i bili su vrlo emotivni - ispričao je Peter Whittall, izvršni menadžer u Pike River rudniku.

U međuvremenu, testovi u rudniku i dalje ukazuju na opasne razine potencijalno otrovnih ili eksplozivnih plinova, uključujući ugljični monoksid i metan, zbog čega spasioci još uvijek ne mogu ući u rudnik. No, dok se čeka, počeli su radovi na bušenju 15 centimetara širokog tunela koji će voditi do središta rudnika. On će poslužiti za testiranje razine plinova u središtu rudnika, a kroz njega bi se mogla spustiti i kamera.

Gary Knowles, šef spasilačke misije u rudniku Pike River, ističe da je, unatoč svim teškoćama, i dalje optimističan što se tiče pronalaska rudara. Pritom je odbacio sugestije da se spasioci baš ne žure sa spašavanjem jer misle da su šanse da pronađu rudare jako male.

- Ovdje govorimo o ljudskim životima. Odluku sam donio na temelju sigurnosti i onoga što kažu stručnjaci - rekao je na konferenciji za novinare.

Kasnio na posao

Prema onome što se zasad zna, svaki od rudara kod sebe je imao zaliha kisika za 30 minuta, što im je moglo biti dovoljno da se probiju do spremišta s kisikom u rudniku i izdrže nekoliko dana. Sa sobom su imali i vodu, no ne i hranu.

Dvojica rudara koja su se uspjela izvući iz rudnika sa samo lakšim ozljedama otpuštena su iz bolnice. Jedan od njih, Russell Smith, ispričao je da se spasio zahvaljujući tome što je kasnio na posao. Naime, zbog kašnjenja se nije uspio spustiti jako duboko u rudnik. Ipak, onesvijestio se od udara eksplozije.

- Strgnulo mi je kapu s glave. Sjećam se da sam se borio da udahnem - kaže te priznaje da je imao mnogo sreće. - Moglo me raznijeti na komadiće - istaknuo je Smith.

Čileanski rudari dokazuju da još postoji nada

Kad je ovaj petak, nakon eksplozije, 29 rudara ostalo zatočeno u rudniku na Novom Zelandu, mnogi su se sjetili Čilea. Priča o 33 muškarca koji su ispod zemlje proveli čak 69 dana i preživjeli, mnogima je ulila nadu da će nesreća na Novom Zelandu imati sretan rasplet.

U međuvremenu, pet rudara iz Čilea te dvojica njihovih spasilaca gostovali su na CNN-u i podsjetili na svoju priču. Za Marija Gomeza (63) najteži je bio prvi dan, kad je prašina u rudniku smanjila vidljivost na pola metra. - Prvi dan... Mislio sam da je kraj - prisjeća se Gomez koji je, dok je bio u rudniku, životnoj družici poslao pismo i obećao da će se vjenčati u crkvi. - U pismu su bile stvari koje sam do sad samo par puta rekao, koliko je volim - priznao je.

U razgovoru se opet istaknuo Mario Sepulveda i to šalom na račun Manulea Gonzalesa, prvog od šest spasilaca koji su ušli u rudnik. - Zagrlili smo ga - šalio se - kao da je žena. - Bili smo muškarci koju su proveli zajedno skoro 70 dana. Mislio sam da je prelijep, zgodniji nego ikad - ustvrdio je.

Poplavljena dva rudnika u Kini, zemlji ubojici rudara

Spasioci su jučer pokušavali doprijeti do 28 rudara koji su ostali zatočeni u rudniku ugljena Batian na jugoistoku Kine, u provinciji Sečuan, koji je poplavljen. U trenutku poplave u rudniku je bio 41 rudar, a njih 13 se uspjelo spasiti. Istodobno je trajala akcija spašavanja u još jednom rudniku u regiji Guangxi Zhuang gdje su, također zbog poplave, u rudniku ostala zarobljena tri rudara.

Kineski su rudnici poznati po svojoj opasnosti zbog slabe sigurnosti. Prošle je godine u rudnicima u Kini, prema službenim statističkim podacima, poginuo 2631 rudar. Smatra se da bi ta brojka mogla biti mnogo veća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 21:04