‘KAKO TEČE ISTRAGA?‘

Roditelji iz beogradske škole od države traže da ispuni 7 zahtjeva: ‘Što će biti s dječakom? Djeca su u strahu‘

Učenici u "Ribnikaru" danas se vraćaju u školske klupe, ali neće biti nastave

Cvijeće na ulazu u OŠ Vladislav RIbnikar

 Tom Dubravec/Cropix

Tjedan dana nakon masovne pucnjave u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu, u kojoj je ubijeno osmero učenika i zaštitar škole, a ranjeno sedam osoba, učenici su se vratili na nastavu. Predsjednik Vijeća roditelja Igor Đorđević izjavio je za Euronews da su do kasno sinoć imali sastanak i da su se roditelji usuglasili oko sedam zahtjeva koje traže da se ispune.

Kako su rekli, rok za odgovor države i nadležnih organa je tjedan dana.

On je za Euronews Srbija rekao da su roditelji razreda 7/2, u kojemu se dogodila tragedija na satu povijesti, formulirali zahtjeve koje je podržalo Vijeće roditelja, a uprava škole većinu njih.

Zahtjevi roditelja su sljedeći:

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se dogodilo, kako teče istraga i u kojoj je fazi.

2. Da se roditeljima stručno objasni što će biti s dječakom koji je počinio krvoproliće i u kojem statusu su njegovi roditelji. Kod djece postoji strah da će biti na slobodi.

3. Tim vanjskih psihologa i psihijatara koji će raditi s djecom 7/2 razreda bez sudjelovanja pedagoga i psihologa škole.

4. Ako se donese odluka da se školska godina nastavi za djecu 7/2 razreda mora se naći način da oni ne ulaze na veliki ulaz i da nastavu prate u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Da se škola u potpunosti renovira do 1. rujna 2023. godine.

6. Pružaju svu podršku nastavnicima škole.

7. Traže da se utvrdi odgovornost ljudi koji su iznijeli u javnost popis s imenima djece iz 7/2 razreda koji je obišao cijeli svijet, kao i slike roditelja i djece i da isti za takav postupak budu sankcionirani u skladu sa zakonom.

Učenici u "Ribnikaru" danas se vraćaju u školske klupe, ali neće biti nastave. Za sutra je planirano da imaju nastavu i da se vide s predmetnim nastavnicima, ali Đorđević kaže da to ne znači da će biti nastave.

"Nastave neće biti sve dok djeca imaju potrebu pričati o događaju. Onog trenutka kada se procijeni da nastava kreće, to će se i dogoditi. To će se procjenjivati svaki dan", naveo je on.

Roditeljima je poslana obavijest da će škola 10. svibnja otvoriti vrata za učenike koji u ovom trenutku imaju želju i potrebu da se vrate i budu s vršnjacima i nastavnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:57