SPRIJEČENA UROTA

Riješili nesuglasice? Jordanski kralj Abdulah i njegov polubrat princ Hamza snimljeni zajedno

Državni mediji prikazali su monarha i druge članove kraljevske obitelji pri polaganju vijenaca pred spomenikom neznanom vojniku
 Jordanian Royal Council/Handout/Anadolu Agency via AFP

Jordanski kralj Abdulah i bivši prestolonasljednik, njegov polubrat princ Hamza prvi put nakon spora pojavili su se zajedno u javnosti u nedjelju obilježavajući 100 godina neovisnosti Jordana.

Državni mediji prikazali su monarha i druge članove kraljevske obitelji pri polaganju vijenaca pred spomenikom neznanom vojniku i počivalištima članova kraljevske obitelji u palači Raghdan u Amanu.

U ponedjeljak je kraljevski sud objavio izjavu u kojoj je Hamza potvrdio odanost kralju Abdalahu.

Time je uz medijaciju članova kraljevske obitelji riješen spor dva dana pošto je vojska upozorila da se princ upušta u akcije koje bi mogle naštetiti stabilnosti kraljevstva.

U srijedu je kralj objavio da je urota spriječena i da je Hamza "pod njegovom skrbi" zajedno sa svojom obitelji.

Međutim, pojavila su se nagađanja o Hamzinoj sudbini jer je bio odsutan iz javnosti otkako je 3. travnja objavljen video u kojem on kaže da je u kućnom pritvoru.

Vlada je prošli tjedan rekla da je spriječila destabilizirajuću urotu u koju je bio uključen princ Hamza i da su istrage otkrile aktivnosti Hamze i drugih usmjerene protiv stabilnosti i sigurnosti kraljevine u kontaktu sa "stranim faktorima".

Hamza je bio prvi u redu nasljeđivanja jordanskog trona sve do 2004. kada je kralj za prestolonasljednika odredio svog sina, princa Huseina.

Susjedi i saveznici Jordana izrazili su solidarnost s kraljem Abdulahom. Smatra se da je Jordan jedna od najstabilnijih zemalja na Bliskom istoku.

Ranije se dio oporbe okupljao oko princa Hamze, što je izazvalo zabrinutost jordanskog kralja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:38