ILEGALNO

Pomama za medvjeđim mesom u Albaniji iako je lov na te zvijeri ondje zabranjen još od 2014.

Zaštitnici životinja kažu da je trgovina ugroženim životinjama u toj zemlji posve izvan kontrole
Medvjed u kavezu u Tirani
 Roland Hoskins/Solo/Profimedia

Restoran u Albaniji nudi jela od mesa ilegalno ulovljenih medvjeda - dio je to ilegalne trgovine divljim životinjama koja je u toj zemlji 'posve izvan kontrole', kažu istražitelji, a prenosi Independent.

Istražitelji također kažu da je to, koliko je njima poznato, prvi slučaj pripremanja medvjeđeg mesa u Europi, a stručnjaci upozoravaju da klanje i tranširanje mesa divljih životinja može dovesti do epidemije zoonoza, odnosno bolesti koje izazivaju virusi koji sa životinja mogu prijeći na ljude - poput novog koronavirusa.

Medvjedi, majmuni i ptice grabljivice neke su od divljih životinja koje se prodaju u popularnoj albanskoj online trgovini, što povećava bojazan u opstanak nekih vrsta divljih životinja u toj zemlji.

Udruga za zaštitu životinja Četiri šape otkrila je na spomenutoj web stranici desetke oglasa u kojima se prodaju smeđi medvjedi i druge, strogo zaštićene vrste. Mnoge fotografije, među kojima su i one lisica, sova i vukova, prikazuju životinje s njuškama i kljunovima zalijepljenim ljepljivom trakom ili nogama okovanim lancima.

Riječ je o vrlo profitabilnom biznisu: maleni majmun kapucin nudi se za 750 eura, a sova kukuvija, mladunče medvjeda ili vuka za 500 eura po komadu.

Kupci su uglavnom restorani ili hoteli koji životinje drže kao atrakcije za turiste, ili je riječ o privatnim osobama koje te životinje žele kao ljubimce ili statusne simbole, kažu iz udruge Četiri šape.

Orao, životinja koja je nacionalni simbol Albanije, posebno je popularna i često se prodaje preparirana kako bi se mogla izložiti na nekom javnom mjestu.

No lov na zaštićene životinje, držanje tih životinja u zatočeništvu ili njihova prodaja, zabranjena je u Albaniji nakon ogromnog smanjenja broja tih životinja u divljini.

Prema zakonu uvedenom u listopadu 2019., prekršitelji mogu završiti u zatvoru, no provedba tog zakona nije naročito stroga.

Iz udruge Četiri šape su rekli kako su, nakon njihove prijave, neki od tih ilegalnih oglasa skinuti s interneta, no ubrzo bi se pojavili novi.

'Velika većina fotografija objavljenih u oglasniku, prikazuje strašnu okrutnost prema životinjama: lisice zavezanih njuški u malim plastičnim kutijama, mladunčad medvjeda u lancima ili ptice sa zavezanim nogama', rekla je Barbara van Genne iz Udruge.

Majmune i ptice grabljivice često drže u restoranima u Albaniji kao turističke atrakcije, dok se lisice prodaju radi njihovog krzna, stoji u izvješću.

Vukove se kupuje kako bi ih se križalo s psima i kako bi se dobila posebna vrsta pasa čuvara koji se koriste u planinama za obranu od vukova. No mnoge druge životinje jednostavno budu ubijene i preparirane te izložene kao trofeji.

Tijekom transporta, životinjama su često njuške zalijepljene trakom kako bi se spriječilo da nekoga ugrizu, a noge su im zavezane lancima kako bi se spriječio njihov bijeg.

Restoran u gradu Drilonu također na svojem meniju, objavljenom i na Facebooku, nudi medvjeđe meso. 'Mish ariu', odnosno medvjeđe meso, dostupno je 'ovisno o sezoni'.

Web stranica tog restorana osvježena je ranije ovoga mjeseca, što potvrđuje da je medvjed doista u njihovoj ponudi.

Glasnogovornik Organizacije za zaštitu i očuvanje divljih životinja Albanije (PPNEA) kaže: 'Ono što posebno uznemiruje nije samo činjenica da se medvjeđe meso prodaje za jelo, već i taj detalj da ponuda ovisi o sezoni, čime se sugerira da postoji dio godine u kojem je lov na medvjede dozvoljen. No zapravo, lov na divlje životinje u Albaniji je zabranjen. Moratorij i zabrana lova na medvjede vrijede za područje čitave zemlje i stupili su na snagu 2014. godine, a produženi su do ožujka 2021. godine. Ovaj zakon je donesen nakon snažnog pada broja divljih životinja u prirodi.'

Jela od mesa medvjeda, kažu, mogla su se dosad vidjeti samo u Aziji. Konzumiranje takvog mesa, piše Independent, može dovesti do bolesti izazvanih parazitima, a neki od simptoma su proljev, grčevi, groznica i halucinacije.

Profesor James Wood, šef Veterinarskog odjela i stručnjak za zarazne bolesti sa Sveučilišta Cambridge, kaže kako Covid-19 i druge zoonoze mogu putem zaraženog mesa prijeći na ljude s bilo koje životinje.

'Međutim, rizik od zaraze je zapravo veći od lova i tranširanja mesa, nego od same konzumacije. Medvjed jednako kao i bilo koja druga vrsta životinje može biti nositelj zoonoze', kaže Wood i dodaje kako termička obrada mesa vrlo učinkovito uništava virus Covida-19 kao i ostale infekcije. No bez obzira na to, konzumiranje medvjeđeg mesa nepoželjno je iz više razloga, uključujući i zaštitu i brigu za dobrobit životinje, pogotovo ako su prije usmrćivanja držane u zatočeništvu.

'Udruga Četiri šape u Albaniji djeluje od 2015. godine, no nikada prije nismo vidjeli tolika zvjerstva. Sve do sada, uglavnom smo bili usredotočeni na restorane koji su držali male medvjede u kavezima kao zabavu za turiste', kaže van Genne.

'Ova nova bizarna otkrića potvrđuju da je lov na divlje životinje u Albaniji izvan kontrole', dodaje.

Upozorila je i da će, ako država uskoro nešto ne učini, mnoge autohtone divlje životinje Albanije postati tek dio povijesti.

'Digitalne platforme moraju uvesti preventivne mjere poput identifikacije prodavatelja kako bi spriječile takve oglase. Međutim, glavni problem ilegalne trgovine i dalje ostaje: nedostatak kontrole i neprovođenje zakona od strane vlasti.'

Devedesetih godina u Albaniji je bilo oko 200 parova orlova, no danas je njihov broj prepolovljen.

Utočišta za divlje životinje koja mogu pokrenuti kaznene postupke, spasiti jedinke i educirati ljude o zaštiti životinja, prijeko su potrebna u Albaniji, kaže van Genne.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj?

Iako novinari Independenta pišu kako je, koliko je njima poznato, Albanija jedina europska zemlja u kojoj se na meniju restorana može naći meso medvjeda, meso ove zvijeri u ponudi imaju i neki hrvatski restorani.

Tako se na meniju jednog restorana u Gorskom kotaru, uz jela od mesa jelena, srne i vepra, može kušati i gulaš od medvjeda te odrezak od medvjeda u umaku od borovnica, brusnica, malina ili vrganja.

Kako objašnjavaju iz restorana, meso medvjeda stalno im je u ponudi, a nabavljaju ga preko lovačkog društva.

Naime, lov na medvjede u Hrvatskoj je uglavnom dozvoljen, a odstrijeljeni primjerci prodaju se restoranima. U kojem se točno periodu godine medvjedi smiju loviti, određeno je Pravilnikom o lovostaju. U Pravilniku objavljenom 4. listopada 2019., doduše, stoji da je lovostaj na medvjeda od 1. siječnja do 31. prosinca.

Prema cjeniku objavljenom na stranicama Hrvatskih šuma, akontacija za lov na medvjeda je 4.000 kuna, a sam odstrel životinje može koštati između 11.600 i 77.900 kuna, što ovisi o tome o kakvoj je životinji riječ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:41