MINUTE DO KATASTROFE

Rekonstrukcija drame koja je izazvala trnce: ‘U Moskvi se ne javljaju na telefon. Zašto?!‘

Raketa je na poljsko selo pala u 3.40 poslijepodne po lokalnom vremenu. Vijest se probila u globalnu sferu predvečer, oko četiri sata kasnije

Policija u Przewodówu, Joe Biden

 Artur Widak/Anadolu Agency Via Afp

Ukrajinski stručnjaci rade na lokaciji u pograničnom području jugoistočne Poljske gdje je raketa usmrtila dvije osobe, rekao je u petak ukrajinski ministar Dmitro Kuleba.

Sada ta vijest djeluje kao i svaka druga agencijska, pala raketa, istraga, dvije kolateralne žrtve (da, djeluje bešćutno, ali tako je to u ratu kad su u igri veliki ulozi, dva ljudska života koja su se slučajno našla na putanji rakete brzo se zaborave).

image

Dmitro Kuleba

Dursun Aydemir/Anadolu Agency Via Afp

Raketa je na poljsko selo Przewodów pala u 3.40 poslije podne po lokalnom vremenu. Vijest se probila u globalnu sferu predvečer, oko četiri sata kasnije. Instinktivan je zaključak bio da je raketa ruska jer je cijeli dan agresorska vojska razarala civilnu infrastrukturu Ukrajine. Što je mnogima izazvalo trnce i hladni znoj po tijelu: nalazimo se na rubu sukoba Rusije i NATO koji automatizmom neće biti samo kinetički.

Reuters je objavio tekst s detaljima koji pokazuju kako je tekao proces donošenja odluka unutar NATO-a fokusirajući se na američku ulogu koja je, očekivano, bila presudna. Dodao sam u taj okvir informacije koje su se sporadično pojavljivale proteklih dana i nudim jednu dimenziju diplomatskog djelovanja koje je uspjelo zaustaviti eskalaciju do te mjere da je ukrajinska istraga sada samo vijest.

Bio je to drugi dan summita G20 u Indoneziji, na Baliju, u ljetovalištu Nusa Dua. Američki je predsjednik Joe Biden spavao (vremenska je razlika 7 sati prije Europe, dakle kad je pala ratea bilo je gotovo 23 sata). Odmah je javljeno agentima Tajne službe da probude predsjednika, a Antony Blinken, državni tajnik, stavio je službu vanjskih poslova u krizni mod. U Washingtonu, gdje je još bio radni dan (oko 11 sati ujutro), Wendy Sherman, zamjenica, preuzima upravljanje sustavom. Pentagon i Združeni stožer su u stanju pripravnosti. “AP javlja da Ukrajina javno optužuje Rusiju, financijska tržišta su odmah počela padati, širi se nemir. Zemlje istočne Europe su bijesne i u strahu, temperatura raste iz minute u minutu.” Bidenu i timu je potpuno jasno da moraju djelovati brzo i smiriti tenzije držeći se zadanih pravila koja je početkom rata postavio general Mark Milley, zapovjednik Združenog stožera američke vojske: Izbjeći kinetički sukob američke vojske i NATO-a s Rusijom; Zadržati rat unutar geografskih granica Ukrajine; Ojačati i održati jedinstvo NATO-a.

image

Mark Milley

Alex Wong/Afp

U tako uzavreloj situaciji stiže važna vijest, američki obavještajni izvori nedugo nakon pada rakete izvještavaju predsjednika da postoji mogućnost da je riječ o ukrajinskoj raketi ispaljenoj u obrani od ruskih projektila te da je slučajno pao u Poljsku. Blinken, Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost i predsjednik Biden osjećaju olakšanje, sad će biti lakše, nije ruska raketa. Treba djelovati brzo i umiriti saveznike.

Wendy Sherman se prihvaća telefona, poziva sve koji nisu na Baliju, prvo Poljake gdje traje sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Zapadni diplomati potvrđuju Reutersu da je gospođa Sherman, jedna od najiskusnijih diplomatkinja na svijetu, jedna od pregovaračica koja je omogućila sklapanje sporazuma o nuklearnom sporazumu s Iranom 2015. godine, kolegama otvoreno govorila da budu oprezni u izjavama, da smiruju, budu odmjereni “dok Sjedinjene Države razrađuju kako će odgovoriti”. Da, tako to funkcionira u NATO-u i savezu demokracija kad je riječ o sigurnosnim pitanjima: SAD će razraditi kako odgovoriti. Poljaci slušaju gospođu Sherman, očekivano, oni, kad je riječ o sigurnosti, uvijek slijede Washington.

image

Jake Sullivan

Cnp/Instar Images/Profimedia/Cnp/Instar Images/Profimedia

Istodobno, Adrienne Watson, glasnogovornica Bijele kuće zadužena za pitanja nacionalne sigurnosti, daje smirujuću izjavu: "U ovom trenutku ne možemo potvrditi izvješća ili bilo kakve detalje. Utvrdit ćemo što se dogodilo i koji bi bili odgovarajući sljedeći koraci". AP povlači izjavu o ruskoj raketi.

Tada izbija potencijalna nova kriza. General Milley želi nazvati Valerija Gerasimova, načelnika Glavnog stožera ruske vojske, bili su dogovorili da linija bude stalno otvorena. Ništa, s ruske strane nitko ne diže slušalicu. To je bio trenutak novog straha, zašto Moskva odbija komunikaciju? Mogući je odgovor da nisu htjeli razgovarati dok ne čuju javnu reakciju Zapada. Bilo kako bilo, neodgovorno je da u krizi koja se razvijala ruska strana ne prihvati američki poziv. Sullivan nije zvao nikoga u Moskvi, potvrđuje Bijela kuća.

image

Valerij Gerasimov

Mikhail Metzel/Sputnik Via Afp

William Burns, direktor CIA, bio je u Kijevu dan nakon što je u Istanbulu razgovarao sa Sergejem Nariškinim, direktorom ruske vanjske tajne službe (SVR), kojeg je upozorio da ni ne pomisle na uporabu nuklearnog oružja. Reuters: “Američki dužnosnik rekao je da se Burns sastao s dužnosnicima u Poljskoj dan nakon pada rakete, u srijedu, "razgovarali su o trenutnoj situaciji", ali nije želio komentirati na pitanje je li Burns bio u kontaktu sa SVR-om nakon incidenta. Glasnogovornik Kremlja rekao je da ne zna jesu li ruski kanali sa Sjedinjenim Državama aktivirani kako bi se spriječila daljnja eskalacija, ali je primijetio da je američka reakcija bila "suzdržana".” Ostaje otvorena mogućnost da je Burns zvao Nariškina ili nekog na tako visokom položaju kad je čuo da se Gerasimov ne javlja Milleyu. Ipak je Burns bio ambasador u Moskvi i sve ih osobno poznaje.

image

William Burns

Stefani Reynolds/Afp

“Biden u majici kratkih rukava i kaki hlačama, dok su uz njega Blinken i Sullivan, naziva poljskog predsjednika Andrzeja Dudu, izražava sućut i potporu istrazi, priopćila je Bijela kuća”, prenosi Reuters. Poljaci već znaju da nije ruska raketa, Bidenov je poziv element poštovanja i podrške.

Kad je to obavljeno slijedi brijanje, oblačenje odijela, bude se ostali predstavnici G7 i NATO, ako još spavaju, koji su na Baliju i organizira izvanredni sastanak. Biden prisutnima, a talijanskoj premijerki Giorgiji Meloni to je bilo krizno vatreno krštenje, tumači da raketa nije ruska i da sukladno tome treba reagirati. Dogovoreno je da se vijest pusti u javnost, a da se na Rusiju baci odgovornost zbog raketnog napada na Ukrajinu koji je posredno izazvao tragediju. Biden zatim izvještava javnost da je “malo vjerojatno, temeljem putanje projektila, da je ispaljen iz Rusije”. Svijet može odahnuti, neće biti rata.

Ali, prenosi Reuters, “Poljska i Baltik već neko vrijeme upozoravaju na realan rizik da se dogodi nešto što bi Zapad uvuklo u širi sukob”, rekao je jedan europski diplomat. "Što se dogodilo u utorak jasno pokazuje da se ovim ratom ne upravlja, da nije pod kontrolom." Zbog toga se ne može odahnuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:10