PANDEMIJSKI OTPAD

Razvili novi materijal za izgradnju cesta: ‘Tako možemo iskoristiti sve odbačene maske za lice‘

Znanstvenici su razvili novi materijal za izgradnju cesta koji se sastoji od mješavine komadića jednokratnih maski za lice i obrađene građevinske šute
Arhiva
 Massimo Dallaglio/Alamy/Alamy/Profimedia

Znanstvenici su ovih dana dali još jedan primjer koji naglašava važnost (i potencijal) tzv. kružnog gospodarstva, ideala kojem teži i sama Europska unija: kako iskoristiti pandemijski otpad (prvenstveno maske za lice) za gradnju cesta.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta RMIT razvili su novi materijal za izgradnju cesta koji se sastoji od mješavine komadića jednokratnih maski za lice i obrađene građevinske šute te tvrde kako ta kombinacija zadovoljava inženjerske standarde sigurnosti.

Dapače, upravo komadići maske, pokazale su analize, pomažu dati čvrstoću završnom materijalu koji bi se, tvrde oni, mogao koristiti kao temeljni sloj prilikom izgradnje cesta ili pločnika. Prema njihovim podacima, za jedan kilometar prometnice od dvije trake moglo bi se iskoristiti čak tri milijuna jednokratnih maski za lice.

Izvješće o upotrebi maski za lice u proizvodnji materijala za izgradnju prometnia objavljeno je u magazinu Science of the Total Environment i, prema pisanju Recycling Magazinea, riječ je o prvom izvješću koje se bavi građevinskim potencijalnom jednokratnih maski za lice. Znanstvenici također ispituju njihovu potencijalnu upotrebu u proizvodnji betona. Preliminarni su rezultati navodno obećavajući.

"Pandemija covida nije samo stvorila globalnu zdravstvenu i ekonomsku krizu, nego ima i dramatične učinke na okoliš. Ako o tom ogromnom problemu počnemo razmišljati u skladu s načelima kružnog gospodarstva, možemo razviti pametna i održava rješenja koja su nam potrebna", tvrde znanstvenici.

Prema procjenama, svaki se dan diljem svijeta potroši 6,8 milijardi jednokratnih maski za lice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:58