HOROR U BROVARIJU

Razotkriveni jezivi zločini ruskih snajperista: ‘Prvo su silovali curicu (4), a onda i njenu mamu. Tatu su natjerali da gleda‘

Pljačkali su kuće i stanove, a seksualno zlostavljanje trebalo je poslužiti kao taktika zastrašivanja

Uništena zgrada u BrovarIju u ožujku 2022.

 Joseph Galanakis/Nurphoto Via Afp

Ukrajina je optužila dvojicu ruskih vojnika za seksualno zlostavljanje djevojčice (4) i grupno silovanje njezine majke. Sve je, uz prijetnju oružjem, navodno gledao otac djevojčice, piše Reuters.

Prema dokumentima ukrajinskog tužiteljstva, koje je na uvid dobio Reuters, riječ je o jednom u nizu ratnih zločina koje su počinili ruski vojnici 15. odvojene motorizirane streljačke brigade u četiri kuće u okrugu Brovari, blizu glavnog grada Kijeva u ožujku 2022. godine.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije nije odgovorilo na upit Reutersa da komentiraju slučaj.

Dva dužnosnika u garnizonu Samara, u sklopu kojega je spomenuta brigada, rekli su da ne mogu iznijeti podatke o postrojbi, a jedan je rekao da su povjerljivi.

Tijekom neuspješnog pokušaja Moskve da zauzme Kijev na samom početku invazije 24. veljače, ruski vojnici su ušli u Brovari nekoliko dana kasnije. Pljačkali su kuće i stanove, a seksualno zlostavljanje trebalo je poslužiti kao taktika zastrašivanja lokalnog stanovništva, rekli su ukrajinski tužitelji.

- Najprije su izdvojili žene, rekli su tužitelji, čija se 2022 dokumenta temelje na razgovorima sa svjedocima i preživjelima.

Većina navodnih zločina dogodila se 13. ožujka, kada su pijani vojnici upali u dvorište kuće u kojoj je živjela mlada obitelj, rekli su tužitelji.

Oca su pretukli metalnim loncem, a zatim ga natjerali da kleči dok su njegovu ženu grupno silovali. Jedan od vojnika je četverogodišnjoj djevojčici rekao da će ‘od nje napraviti ženu‘ prije nego što su je krenuli silovati, navodi se u dokumentima.

Obitelj je preživjela strašni zločin, a tužitelji su rekli da istražuju druge zločine u tom području, uključujući ubojstva koja su se dogodila u istom razdoblju.

Ruska vlada nekoliko puta je odbacila navode o ratnim zločinima ruskih vojnika. Također je zanijekala da ruski zapovjednici na tom području znaju za zločine koje su počinili vojnici.

Obojica optuženih vojnika bili su snajperisti, u dobi od 32 i 28 godina, navodi se u dokumentima, Dodaje se da je prvi poginuo, a da se drugi, mlađi, Jevgenij Černoknižni, vratio u Rusiju.

Kada je Reuters zatražio identitet obojice vojnika, ukrajinski tužitelji dali su samo ime mlađeg muškarca.

Reuters ga je pokušao kontaktirati preko telefonskog broja koji su pronašli na internetu, a dobiii su brata Černoknižnog.

- Umro je, nema šanse da dođete do njega. To je sve što vam mogu reći, rekao je u suzama.

Reuters njegovu tvrdnju nije uspio provjeriti iz neovisnog izvora.

Dvojica snajperista su među šest osumnjičenika optuženih za napade u Brovariju. Tužitelji tvrde da je riječ o jednoj od najopsežnijih istraga seksualnog zlostavljanja od početka invazije.

Nakon stravičnog napada na četverogodišnjakinju i njezine roditelje, dvojica vojnika su ušli u susjednu kuću u kojoj je živio stariji par. Pretukli su ih, a također su silovali 41-godišnju trudnicu i 17-godišnjakinju.

Na drugoj lokaciji, na kojoj je živjelo nekoliko obitelji, vojnici su sve članove obitelji odveli u kuhinju, a zatim grupno silovali tinejdžerku (15) i njezinu majku. Sve su žrtve preživjele, rekli su tužitelji, te su dobili psihološku i medicinsku pomoć.

U tijeku je predistraga o mogućoj ulozi nadređenih vojnih dužnosnika u seksualnim napadima u Brovariju, rekli su tužitelji.

Ured glavnog državnog odvjetnika priopćio je da istražuje više od 71.000 prijava o ratnim zločinima koji su se dogodili od početka invazije. Svjesni su da je vjerojatnost privođenja i suđenja osumnjičenima mala te da bi potencijalna suđenja bila uglavnom u odsutnosti, ali se oslanjaju i na međunarodne napore za procesuiranje ratnih zločina, uključujući i Međunarodni kazneni sud.

Iako je malo vjerojatno da će Moskva predati osumnjičenike, svatko tko je osuđen u odsutnosti mogao bi biti stavljen na međunarodnu tjeralicu, što bi otežalo putovanje izvan granice Rusije.

Reuters podsjeća da je i Rusija optužila ukrajinske vojnike za ratne zločine, a da je pritom pogubila 10 ratnih zarobljenika.

Promatračka misija UN-a za ljudska prava u Ukrajini rekla je da je većina od desetaka optužbi za seksualno nasilje usmjerena na rusku vojsku.

Do sada su ukrajinski tužitelji osudili 26 Rusa za ratne zločine. Neki su ratni zarobljenici, a nekima je suđeno u odsutnosti. Jedan slučaj bio je vezan za silovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:41