MRAČNI PLAN

Razaranja su strašna, ali Rusi nisu ostvarili svoj veliki cilj: ‘Takvo nešto nikad nismo vidjeli!‘

Ostali su bez gomile resursa, ali Ukrajinci nisu ostali u mraku. Evo kako im je to uspjelo...

Najveća nuklearka u Europi nalazi se u Ukrajini, u Zaporižju. Pod kontrolom je ruskih snaga

 Stringer/Afp

Veliki cilj ruske vojske u Ukrajini baciti je zemlju u mrak čime bi se uništio moral, ali i ekonomija države. Rusija napada energetsku mrežu raketama i dronovima, ali čini se da Ukrajina zasad relativno uspješno brani svoje mreže, piše posebna dopisnica ruskog portala Meduza u opsežnom izvještaju na tu temu.

Najvažniji je zadatak energetske mreže osigurati stabilnost. Proizvodni kapaciteti nakon početka rata smanjili su se jer su mnoge elektrane na području pod ruskom okupacijom ili opasno blizu bojišnice. Dio je oštećen ili uništen. Ali, problem ne leži samo u nedostatnoj proizvodnji. Uništena infrastruktura znači da se energija često ne može dostaviti svim stanovnicima.

Zbog toga se, osim redukcijama zbog štednje, pribjegava i kontroliranom privremenom isključivanju iz mreže dok traju napadi. Ukrenergo je racionalizaciju energije organizirao tako da raspodjeljuje limite za regionalne operatere. Operateri odlučuju koga će i na koje vrijeme isključiti. Ali, kako otkriva Meduza, energetske tvrtke često se ne pridržavaju rasporeda.

Podaci o oštećenjima i razaranju koje je pretrpio ukrajinski energetski sustav skriveni su iz sigurnosnih razloga, piše Meduza.

Kameno doba? Ipak ne!

Napadi Moskve na energetski sustav susjedne zemlje naglo su se pojačali u studenome prošle godine. Nakon eksplozije kojom je raznesen dio Krimskog mosta ruska je strana poručila da će baciti Ukrajinu u "kameno doba". Svrha žestokih napada na energetske ciljeve bila je i iscrpiti ukrajinsku protuzračnu obranu - primorati ukrajinsku vojsku da prebaci dio protuzračnih raketnih sustava s fronta te da troši streljivo na obranu postrojenja.

Ukrajinska vlada izvješćuje javnost o udarima, ali malo govori o rezultatima. Objašnjavaju to "davanjem informacija neprijatelju". No, zato su ruski provladini mediji objavljivali da ukrajinska vlada skriva od Ukrajinaca pravo stanje jer bi je masovni egzodus stanovnika ostavio bez živog štita u Kijevu.

Tijekom ruske kampanje Ukrajina je samo jednom utonula u mrak, ali i tada ne u potpunosti. Nakon masovnog ruskog udara 23. studenoga do večeri je bez svjetla ostalo 11 od 24 regije zemlje. U ostalima je bilo povremenih prekida struje. Taj dan zapamtit će se u povijesti Ukrajine.

Ministar energetike German Galuščenko izjavio je da je bilo moguće obnoviti rad sustava do četiri ujutro idućeg dana.

Kako radi sustav u ratno doba? Meduza objašnjava da su nakon napada nuklearne elektrane izgubile vanjsko napajanje i uključile generatore. Prvi put u povijesti sve su nuklearne elektrane potpuno isključene iz sustava, a riječ je o glavnom izvoru opskrbe energijom za Ukrajinu. U zemlji postoje četiri nuklearne elektrane s ukupno 15 reaktora. Najveća je u Zaporižji. To je i najveća nuklearna elektrana u Europi, a prije rata sama je davala oko četvrtine ukupne električne energije proizvedene u Ukrajini. Ruske trupe okupirale su postrojenje početkom ožujka, a u rujnu je njezin rad prekinut.

image

Radnici popravljaju elektroenergetsku mrežu nakon ruskih napada

Sergei Supinsky/Afp

Kada bi nuklearka Zaporižja nastavila opskrbljivati ​​Ukrajinu energijom, radeći punim kapacitetom, ne bi bilo nestašice, rekao je šef Ukrenerga Volodimir Kudricki. Preostale tri nuklearne elektrane, kao i 2021. godine, činile su 55 posto proizvodnje električne energije.

Druga vrsta proizvodnje energije u Ukrajini su termoelektrane i toplane. Lani su ta dva izvora ukupno proizvela oko 30 posto ukrajinske električne energije. Koliki je sada njihov udio, nije poznato. Prema navodima Ministarstva energetike Ukrajine, "onesposobljeno ili zauzeto" je više od 50 posto toplinske proizvodnje.

Glavne mete udara

Prema riječima Vladimira Omelčenka, direktora iz Centra Razumkov, prosječni deficit u energetskom sustavu Ukrajine ove je zime iznosio 25 do 30 posto, povremeno se povećavajući na 40 posto, uglavnom neposredno nakon ruskih napada. No, osim nedostatka struje, postoji i problem s propusnošću mreža koje su oštećene. Za njihovu je obnovu potrebno vrijeme. Osim vremena, otegotna je okolnost i specifičnost oštećene opreme.

Trafostanice su česta meta udara. Za obnovu uništenih potrebno je najmanje 70 transformatora. Njihova kupnja i ugradnja trajat će oko godinu dana, a prema optimističnim procjenama stručnjaka, za sve će biti potrebno 200 milijuna, piše Meduza. Dosad je potrebnu opremu proizvodila tvornica u Zaporižji, ali sada je redovito na udaru i teoretski može isporučiti samo deset posto potrebnog broja uređaja, prema riječima stručnjaka.

Pronaći ih od inozemnih proizvođača nije tako lako: u Europi se koriste transformatori manje snage. Oporavak infrastrukture nakon ruskih napada zahtijeva ne samo velike transformatore, nego i druge vrste komponenti i opreme. Sada ih u Ukrajinu prebacuju iz cijelog svijeta - iz Europe, SAD-a, Kazahstana, UAE, pa čak i s Novog Zelanda. Važan dio energetske pomoći su generatori koji rade na benzin i dizel.

U samo 11 mjeseci 2022. u Ukrajinu je uvezeno 354.000 generatora - oko šest puta više nego godinu dana ranije, piše Meduza. Nepoznato je koliko je još generatora stiglo u zemlju putem programa pomoći. Problem je i što zbog ostajanja bez energije i topline može doći do zamrzavanja cijevi što poslije stvara velike probleme.

Zbog udara na mrežu Dragon Capital je značajno snizio svoju ekonomsku prognozu za 2023. godinu. Umjesto rasta BDP-a Ukrajine od pet posto, analitičari sada očekuju smanjenje od šest posto nakon pada za gotovo trećinu u 2022. godini.

"Kako gospodarstvo može funkcionirati s takvim razaranjem civilne infrastrukture, a istodobno podržavati vojne operacije? Mislim da ovakvo što još nismo vidjeli", komentirao je za Washington Post Simon Johnson, profesor s MIT-a koji je pomogao u razvoju Marshallova plana za poslijeratnu obnovu Ukrajine.

Sukladno tome, bit će potrebno znatno više strane financijske pomoći. Prema izvorima Washington Posta, može se govoriti o dodatne dvije milijarde dolara mjesečno (sada su, prema nekim procjenama, sklopljeni ugovori sa SAD-om i EU na ukupno oko 28 milijardi dolara).

Bez obzira na sve, Ukrajinci su ustrajni. U intervjuu za Economist general ukrajinske vojske Valerij Zalužni upozorio je da je riječ o pokušaju udara na moral Ukrajinaca. No, čini se da plan ruske vojske ne uspijeva. "Bez plina ili bez tebe? Bez tebe. Bez svjetla ili bez tebe? Bez tebe. Bez vode ili bez tebe? Bez tebe. Bez hrane ili bez tebe? Bez vas", obratio se Volodimir Zelenski Rusima nakon jednog jakog napada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:52