SRBI, BOŠNJACI I HRVATI

Ratni veterani sve tri sukobljene strane odali počast žrtvama strašnog zločina nad BiH Hrvatima

U mjestu Grabovica smještenom između Jablanice i Mostara, 8. i 9. rujna 1993. ubijen je veći broj civila
 Nenad Vukosavljevic

Ratni veterani, bivši pripadnici Armije RBiH, HVO, HV-a, VRS-a i VJ, položili su cvijeće i odali počast ubijenim civilima u Grabovici. Svojim prisustvom u Grabovici veterani su željeli iskazati žal za ubijenim civilima, pružiti podršku obiteljima žrtava i pozvati institucije na dodatne napore sa ciljem pronalaska posmrtnih ostataka i kažnjavanja svih odgovornih za ovaj ratni zločin, priopćeno je iz Centra za nenasilnu akciju Sarajevo.

U mjestu Grabovica smještenom između Jablanice i Mostara, 08. i 09. rujna 1993. ubijen je veći broj civila. Prema navodima Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica 93" u tih nekoliko dana rujna 1993. ubijena su 33 civila, a veći dio posmrtnih ostataka ubijenih ni do danas nije pronađen.

Za ovaj ratni zločin pred sudovima u Bosni i Hercegovini osuđeno je pet pripadnika Armije RBiH. Prema sudskim presudama civili su ubijeni na posebno brutalan način, a među njima je i četverogodišnja djevojčica Mladenka Zadro koja je ubijena u naručju svoje majke. Prema nalazima Haškog tribunala, među ubijenima je i pripadnik Armije RBiH Ivica Čavlović koji se usprotivio ubijanju civila.

- Ono što mi smatramo bitnim i što je naš cilj jest posjećivati ovakva mjesta i ukazati na sva stradanja koja su se dogodila. Mi okupljamo sudionike ratova sa prostora šire regije i oni isto tako osjećaju obavezu i odgovornost da posjećuju ovakva mjesta. Smatramo da ćemo dolaskom na ta mjesta i iznošenjem naših iskustava ukazati na to kako je rat jedna destruktivna situacija i da naučimo napraviti otklon od tog nasilja šaljući poruku budućim generacijama da se to ne smije ponoviti. Grabovica je još jedno od mjesta gdje je viđen civilizacijski sunovrat, gdje je počinjen strašan ratni zločin i mi koji nastavljamo živjeti na ovim prostorima moramo se suočiti s tim, osuditi zločin, nazvati ga pravim imenom i raditi na tome da se to više nikada ne ponovi, rekao je Amer Delić, ratni veteran Armije RBiH i član tima Centra za nenasilnu akciju.

Dodao je da je važno da se vratimo dijalogu i izgradnji povjerenja kako bi se svi problemi i konflikti u društvu rješavali na miran način.

- Sva ova mjesta su nam opomene, gdje god krenemo nailazimo na strašne sudbine ljudi i ako na tome nismo naučili, čemu sve to… Uvijek rat i stradanje imaju alternativu, samo treba uložiti maksimalne napore. Osjećam potrebu i pozvati institucije da se procesuiraju svi ratni zločini i da se pomogne svim obiteljima koje traže sve najmilije, rekao je Delić.

Josip Drežnjak, predsjednik Udruge „Grabovica ’93“ ukazao je i da 27 godina poslije počinjenog zločina obitelji traže tijela 17 ubijenih kao i da nema napretka na polju procesuiranja odgovornih.

- Nama je bolno i samo pitanje koliko tijela tražimo jer smo samo dva kompletna tijela dobili, mi imamo situaciju da je pronađena samo jedna kost i to smo identificirali i pokopali i to je to, kazao je Drežnjak ukazujući na to da postoje jasni dokumenti o tome tko je sudjelovao u zločinu kao i institucije i pojedinci koji su radili na uklanjanju tijela.

- Na dolazak ratnih veterana gledam pozitivno. Bez istine, jedni drugima da se pogledamo u oči, ako ja ne uvažavam tuđu žrtvu, ne mogu uvažavati ni svoju žrtvu. I to je moja poruka, ne možemo prikrivati i kazne moraju biti jedinstvene. Ako je neko počinio silovanje, bez obzira tko on bio, moj brat, Srbin, Bošnjak ili Hrvat, mora biti jedinstvena kazna i onaj koji je to učinio mora odgovarati, kazao je Drežnjak.

Mirko Zečević Tadić, bivši pripadnik HVO-a iz Brčkog, rekao je kako je danas u Grabovicu došao sa grupom ratnih veterana kao i prošle godine sa namjerom da odaju počast žrtvama.

- Došli smo pokazati da možemo učiniti taj jedan korak ka boljoj budućnosti, posebno za generacije koje dolaze. Došli smo dati poruku da rat ne treba više nikada i nikome. Ne trebamo suditi prema pojedincima koji urade neke stvari koje nisu dobre, posebno ratne zločine, takve ljude treba prozvati da izađu pred lice pravde kako bismo mogli nastaviti živjeti normalno, rekao je Zečević Tadić.

Veterani iz regije u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su prisustvovali komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova Glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, Stupnom Dolu kod Vareša, Ahmićima u Vitezu, Skelanima kod Srebrenice, Korićanskim stijenama, Zecovima i Briševo kod Prijedora, u Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, Prijepolju te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina, dodaje se u priopćenju Centra za nenasilnu akciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 15:04