GRAD U PLAMENU

Rat na ulicama velške prijestolnice: Nakon smrti dvojice tinejdžera proširile se glasine, uslijedio je kaos!

Neredi su izbili u siromašnom predgrađu nakon što su se internetom proširile lažne glasine o policijskoj potjeri za stradalim mladićima

Neredi u Cardiffu

 Bronwen Weatherby/Pa Images/Profimedia/Bronwen Weatherby/pa Images/profimedia

Stotinjak nasilnika palilo je i razbijalo automobile te se sukobilo s policijom u Cardiffu nakon što su dva tinejdžera u ponedjeljak navečer poginula u nesreći na električnim skuterima. Kako prenosi Daily Mail, neredi su izbili na Snowden Roadu u siromašnom predgrađu Ely nakon što su se društvenim mrežama proširile lažne glasine o policijskoj potjeri za stradalim mladićima.

Snimke koje su se emitirale uživo na YouTubeu pokazuju vandale kako napadaju interventne policajce ciglama, kamenjem, vratima, pa čak i zahodskim školjkama.

Alun Michael, povjerenik za borbu protiv kriminala za Južni Wales, rekao je kako je dvoje mladih ljudi umrlo nakon prometne nesreće, nakon čega su se internetom proširile lažne glasine o umiješanosti policije.

- Nesreća se već bila dogodila kad su policajci stigli na mjesto događaja. Izgrednici su napali i nedužnog čovjeka jer su mislili da se radi o tajnom policijskom službeniku - izvijestili su iz policije.

- Dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dvojica tinejdžera. Nažalost, poginuli su. To je incident koji se sam po sebi istražuje. Uslijedili su neredi u kojima je ozlijeđeno desetak policajaca, no nitko od njih nije u životnoj opasnosti. U javnosti su se u međuvremenu proširile glasine o navodnoj policijskoj potjeri, koje nije bilo. Ovo vrlo jasno ilustrira brzinu kojom lažne informacije danas mogu preplaviti društvene mreže i dovesti do toga da događaji izmaknu kontroli - rekao je Michael.

image

Neredi u Cardiffu

Pa/Pa Images/Profimedia/Pa/pa Images/profimedia

Policija još nije detaljno objasnila što se dogodilo prije nesreće, no postoje neprovjerene tvrdnje prema kojima su policajci možda pokušali zaustaviti tinejdžere na električnom skuteru, koje je ilegalno voziti na cesti ili javnim mjestima.

- Ovo su prizori koje ne očekujemo i ne želimo vidjeti u našoj zajednici. Zaprimili smo velik broj telefonskih poziva mještana koji su bili uplašeni divljanjem skupine koja je namjeravala izazvati kriminal i nered. Razina nasilja prema hitnim službama te šteta na imovini i vozilima potpuno je neprihvatljiva. Bilo je nekoliko uhićenja, a uslijedit će ih još. Pojačat ćemo prisutnost policije na ulicama sve do kraja ovoga tjedna - najavio je Mark Travis iz policije.

U utorak ujutro pojačano je osiguranje ispred policijske postaje Ely nakon što je dojavljeno da bi ista mogla postati meta novoga napada.

image

Neredi u Cardiffu

Bronwen Weatherby/Pa Images/Profimedia/Bronwen Weatherby/pa Images/profimedia

Zabrinute obitelji strahuju kako bi ovo nasilje u Cardiffu moglo biti kopija sličnog scenarija koji je tijekom četiri noći potresao grad prije više od 30 godina. Tad su se izgrednici sukobili s policijom zbog svađe trgovaca u Wilson Roadu oko prava na prodaju kruha i podizanja cijena.

- Ovo nas sve vraća unatrag... Bilo je užasno, ali mnogi dječaci ovdje i dalje misle da je to bilo sjajno... I danas se priča o tim neredima, a mi stariji još se sjećamo nevolja i straha koje smo doživjeli. Nije se tad radilo o kruhu, bilo je važno izazvati nerede i sukobiti se s policijom... Ovaj put umrla su dva mladića. Trebalo bi imati više poštovanja prema njihovim obiteljima i ne izazivati probleme - izjavio je Jacqui Davies (59).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:43