AUSTRALIJA

Raste pritisak na zdravstveni sustav, treći dan zaredom rekordan broj novozaraženih koronavirusom

Gotovo 53.000 novih slučajeva zaraze covidom prijavljeno je u Novom Južnom Walesu i Victoriji

Testiranje na koronavirus u Sydneyju

 Mohammad FAROOQ/AFP

Australskih zdravstveni sustav pod sve većim je pritiskom dok broj novozaraženih koronavirusom treći dan zaredom premašuje rekorde, a raste i broj hospitaliziranih kao i onih koji se žele testirati.

Gotovo 53.000 novih slučajeva zaraze covidom 19 prijavljeno je u Novom Južnom Walesu i Victoriji, australskim državama s najvećim brojem stanovnika, a broj hospitaliziranih u obje države veći je za deset posto u odnosu na prethodni dan.

Vlasti upozoravaju da će te brojke i dalje rasti tijekom sljedećih nekoliko tjedana. "Pred nama je nekoliko izazovnih tjedana", rekla je novinarima zamjenica ministra zdravstva Novog Južnog Walesa Susan Pearce.

Premijer Scott Morrison najavio je da će na sastanku s državnim i lokalnim čelnicima razmotriti mjere koje bi trebale ublažiti krizu.

Brzi porast broja novozaraženih u proteklim tjednima, izazvan omikronom, doveo je do povećanja redova na punktovima za javno sufinancirano PCR testiranje. To je vlasti potaknulo da pozovu ljude da na javno testiranje odlaze samo ako imaju simptome, što je pak izazvalo nestašicu brzih antigenskih testova koje se može koristiti kod kuće.

Morrison je odbacio mogućnost sufinanciranja većine kućnih testova, ističući ulogu "osobne odgovornosti".

Dužnosnici Novog Južnog Walesa kažu da su nabavili milijune brzih antigenskih testova te traže od savezne vlada da ih sufinancira. Victoria je naručila još 10 milijuna testova, a prva bi pošiljka trebala stići za nekoliko dana.

Što se tiče ostalih dijelova Australije, Tasmanija je prijavila 867 novih slučajeva, a ostale države podatke bi trebale prijaviti do kraja dana.

Otkako je počela pandemija, zemlja je zabilježila više od 600.000 slučajeva i 2290 smrti, a više od pola tih novih slučajeva prijavljeno je u protekla dva tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:03