UŽAS U PETROPOLISU

Raste broj mrtvih u strašnim poplavama u Brazilu: Spasioci buše naslage blata i traže nestale, stižu potresne snimke

Policija navodi da se 165 osoba još vode kao nestale, malo je nade da je netko preživio

Vatrogasci u akciji.

 Mauro Pimentel/Afp/Profimedia

Broj žrtava bujične poplave i odrona koji su poharali brazilski grad Petropolis nakon obilnih oborina popeo se na 152, priopćile su vlasti u nedjelju.

image

Šteta uzrokovana poplavom.

Jose Lucena/Zuma Press/Profimedia

Spasioci i stanovnici nastavljaju potragu za nestalima bušeći naslage blata i šute u tome gradu sa 300.000 stanovnika na jugoistoku zemlje, koji je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro opisao kao "ratno poprište".

Policija navodi da se 165 osoba još vode kao nestale nakon oluje u utorak. Malo je nade da je netko preživio pod zemljom i ruševinama, objavile su vlasti.

image

Potraga za nestalima.

Carlos Santtos/Zuma Press/Profimedia

Broj nestalih je manji kako se pronalaze trupla stradalih i poneki preživjeli, ali konačan broj žrtava, koji je i dalje u porastu, ostaje neizvjestan.

Dosad su identificirana 124 tijela, među njima 28 djece.

Papa Franjo je u nedjelju uputio izraze sućuti obiteljima žrtava nakon molitve Angelusa na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

"Izražavam blizinu svima koji su ovih dana pogođeni prirodnim katastrofama", rekao je spomenuvši "opustošeni" Petropolis i Madagaskar, koji su nedavno poharali smrtonosni cikloni.

image

Oštećene knjige na ulici.

Mauro Pimentel/Afp/Profimedia

"Gospodine, primi mrtve u svoj mir, ojačaj članove njihovih obitelji i podupri one koji im pomažu", dodao je.

Silovita oluja koja je u utorak zahvatila Petropolis, 60 km sjeverno od Rio de Janeira, posljednja je u nizu smrtonosnih kišnih oluja koje su pogodile Brazil i za koje stručnjaci misle da ih pogoršavaju klimatske promjene.

image

Posljedice odrona i poplava.

Mauro Pimentel/Afp/Profimedia

U posljednja tri mjeseca više od 200 ljudi je poginulo u bujičnim poplavama, uglavnom u državama Sao Paulu, na jugoistoku i u Bahiji, na sjeveroistoku te u Petropolisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:47